Ne znam da li je pravo mesto za komentar ove vrste, ali jednostavno moram da ovo saopštim, makar članovima ovog foruma. Pisala sam već o "problemu" sa Ca-oksalatom u urinu itd. za šta se danas ispostavilo da je laborant koji je izradio analizu pogrešio, sreća pa je tako, svi smo živi ljudi i verovatno svi ponekad pogrešimo. No, nije u tome problem.
Sa drugim detetom sam došla na kontrolu na Institut za zaštitu dece i omladine u Novom Sadu gde sam blagovremeno zakazala redovnu kontrolu telefonom. Kao prvo, stajala sam pred šalterom br. II sa decom sigurno 40 minuta (to je u suterenu Instituta) da se niko od prisutnih sestara ni jednom nije obratio ni meni, niti bilo kome drugome od pacijenata. Usred radnog vremena, oko 9 sati ujutro montirali su nekakav sto. Kada se na kraju gospodja-sestra koja radi na tom šalteru obratila svima grubo je viknula:"Stavite knjižice na šalter i odmaknite se svi odatle!". Tako smo i uradili. Bila sam prva na redu i položila knjižicu, a zatim i svi ostali ljudi koji su sa decom čekali red. Zatim je prošlo još izvesno vreme i konačno je počela da čita po redosledu koji je bio zbrkan, ali hajde bili smo na trećem mestu. Rekla je da odemo gore na odelenje pulmologije i uradimo spirometriju i da nam knjižica nije potrebna. Kad smo otišli gore, tražili su knjižicu i na odgovor roditelja da je sestra na šalteru zadržala, dobili saopštenje od sestre da nam ubuduće mora dati knjižice da bi ona mogla normalno da obavlja svoj posao, što po meni i jeste tako, ali je stvar njihove organizacije, smatram da pacijenti zaista sa tim nemaju veze. Završili smo spirometriju i vratili se dole, gde je bio opšti haos. Na šalteru kažem da smo završili taj deo i pitam gde da sada čekamo. Dobijam odgovor od žene koja radi na šalteru :"Ispred broja 4", uz komentar da mi uopšte nemamo zakazan pregled. Govorim joj da sam pregled sigurno zakazala telefonom, a ona kaže da kod nje sigurno nisam. Na sve to ja govorim da zaista ne znam ko mi se javio, da zaista ne znam kako se ko zove, da i tada kada mi se javio neko na tom šalteru je rekao:"Sačekajte, daću vam sestru, mislim da se zvala Ljubica", koja je rekla :"U redu 27.02. u 10 časova kod Dr Petrović". Dr u ambulanti je počela da radi, i pre mene i mog deteta su bile žene sa decom koja su uradila spirometriju pre mog deteta, njih dvoje. Ok, oni su se pre nas i popeli na odelenje tako da u tom smislu smatram da je sve u redu. Medjutim, sa ženom sa kojom sam razgovarala dok smo čekali na red sam se konsultovala oko reda, rekla mi je da oni redosled uspostavljaju na taj način što podele kartone i ljudi prate ko je kada na redu. Ispred mene se progurala jedna žena sa malim detetom i na moje pitanje tj. konstataciju da mislim da smo mi na redu pre nje, slegla je ramenima i stala ispred nas. Velim hajde, dete je mladje od mog, lakše je nama sačekati jer moja ćerka ima 13 godina. Ali ni tu nije kraj, javlja se žena koja je sedela na stolici sa detetom, koju inače uopšte pre toga nisam primetila i koja nikako nije mogla biti na redu, jer sam knjižicu ipak prva predala i kaže da je ona posle te žene sa malim detetom, zatim još jedna... Meni naravno ništa ne biva jasno i pitam sestru koja se pojavila i rekla sledeći, na koji način oni uopšte uspostavljaju red pacijenata i ukratko kažem šta se desilo. Ona odlazi i poziva "šalterušu" koja dolazi sva bitna i pita u čemu je problem, naravno veoma drskim tonom, i ponovo govori šta ja hoću kad nemam ni zakazano. Naravno, ne ostanem joj dužna već joj kažem da je sramota za takvu instituciju takvo ponašanje kao što je njeno, da je sramota to što pacijenti trpe njihovu "neorganizaciju" ili šta već. Stanem u red, onako kako sam smatrala da treba, iza onih žena koje su po mom mišljenju trebale ući pre mene i sva se tresem od besa. Dete me pita šta se dešava, govori da nikada više ne želi da dodje na to mesto itd. Kod dr sve prolazi u najboljem redu, ali se moram ponovo javiti na šalter da bi mi vratili knjižicu (izveštaj smo već dobili). Stojim sigurno 10 minuta, a "šalteruša" me jednostavno ne primećuje, roni po istim papirima, prevrće ih, okreće bezbroj puta (namerno) i na kraju se udostoji i pita :"Izvoli". Kažem: "Htela sam samo knjižicu, završile smo kod doktorke". Ona naravno grubim tonom, vičući iz sveg glasa govori da mora da nosi kartone doktorki, i ne znam šta već. Mirno kažem :"Nema problema, sačekaću" i dalje stojim na istom mestu pred šalterom. Ona izlazi ispred ambulante, na drugi kraj hodnika i proziva pacijente, deli kartone, a onda čujem ime i prezime mog deteta. Odlazim tamo, uzimam knjižicu i pitam je zar nije mogla da mi kaže da predjem tamo, već me je ostavila da čekam pred šalterom i tada mi zaista "puca film". Pitam je, mogu li da znam njeno ime i prezime, a ona automatski odgovara :"Ne". Par puta joj postavljam isto pitanje, na šta mi ona odgovara pitanjem:"Zašto". Šta je mislila, da je pohvalim, verovatno... I naravno, nije mi ga rekla. Mislila sam zaista otići kod načelnika, ali mislim da nije vredna ni toga da se bilo ko udostoji da uopšte sa njom razgovara o njenom ponašanju, jer je to zaista neopisivo primitivno, i zaista jedna velika sramota što nekog ko se tako ponaša uopšte drže na takvom mestu. To je sramota ne samo za ustanovu, već za čitavo zdravstvo. Prosudite sami, da je ispravno postupila verovatno bi svoje ime i prezime rekla sa ponosom, ali pošto nije tako nije ga smela izgovoriti. Ne znam šta više da kažem, ali upamtite IZZDiO u Novom Sadu, Dečje ambulante- Šalter br.II (mislim ipak da sam čula ime IVANKA, ali nisam sigurna) zaista ne zaslužuje da bude tamo gde jeste... Znam da nisam jedina sa ovakvim iskustvom, ali je danas pokazan takav jedan javašluk, nemar, primitivizam, da je to neoprostivo. Šta mislite da sam odćutala ? Kada bi moje dete došlo na red ? Ili još gore, šta mislite o ljudima koji ćute i čekaju, šta prolaze njihova deca i oni sami ???
Pozdrav svima na forumu !!!
Nazad na vrh
EbolaAttack
Aktivan clan
Pridružio: 24 Feb 2007
Poslao: Uto Feb 27, 2007 11:53 pm Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
mislim da niste postupili ispravno sto niste otisli da prijavite incident.......ponasanje nedopustivo.......mada me cudi da ne nose kartice sa imenima ili makar ispisano ili zalepljeno za uniformu.............
sto se zakazivanja tice,ono se mora upisivati u za to predvidjenu svesku,kako bi svi radnici imali uvida u ono sto su ima zakazale kolege,a ne da dolazi...........doduse moze se desiti da neko i zaboravi da upise ime.....zato ukoliko pacijent licno zakazuje,datum i vreme pregleda mu se moraju napisati i u protokolu predvidjenom za zakazivanje i na samom uputu...........
drugo........kartoni se ne smeju davati u ruke pacijentima........ne smeju.......znaci sestra kada izvadi kartone mora da ih odnese u ordinaciju doktoru,odakle ovaj proziva pacijente...........e sad to sto nekog doktora verovatno mrzi da proziva iz ordinacije je njegov problem................pacijent karton moze da uzme uz odobrenje ustanove u kojoj se nalazi i da se potpise u za to opet predvidjen protokol...........
e sad sto se cekanja tice..........u to ne zelim da zalazim,mozda je bilo i opravdanih razloga,a ne tipa jednocasovno jedenje bureka posle kojeg sledi polucasovno ispijanje jogurta.........ali bi stvar osnovne kulture bila da su obavestili pacijente o razlozima kasnjenja rada....................
na kraju mislim da je ovde zbog krsenja propisa bilo mesta i za zdravstvenu inspekciju......................
Nazad na vrh
dr ivica
Aktivan clan
Pridružio: 27 Jul 2006
Poslao: Sre Feb 28, 2007 12:14 am Naslov:
--------------------------------------------------------------------------------
tanja 69,
BRAVO za post! Trebalo je da idete kod nekoga, adokata pacijenta ili direktra ili nacelnika odeljenja, trebalo je makar verbalno da je iznervirate da pukne od muke, ta kad je tako nervozna i ljuta na ceo svet, ta ima da dobije infarkt pre nego sto ocekuje.
Zao mi je sto takvi "zdravstveni radnici" kreiraju imidz celog zdravstva, ali tako nam i treba kad se zaposljava svako i kad u drzavnom zdravstvu NIKO nema pravi menadzerski pristup. Verovatno se i u tom institutu, kao svugde u drzavnim ustanovama, direktori menjaju svakih par meseci, niko nikoga ne pita ni za sta, haos i javasluk na sve strane, pa gospodja "salterusa" moze da se ponasa kako hoce do mile volje...
Pozdrav i jos jednom, bravo za post (ovo treba objaviti u nekim novinama)!
Nazad na vrh
yeleena
Stalni clan
Pridružio: 03 Jan 2007
Poslao: Sre Feb 28, 2007 12:27 am Naslov:
da...trebalo bi da bude u novinama... a dotična osoba na birou......samo se bojim da ne bi bilo vajde!
Nazad na vrh
majja
Aktivan clan
Pridružio: 26 Jan 2006
Poslao: Sre Feb 28, 2007 3:39 am Naslov:
EbolaAttack ::
mislim da niste postupili ispravno sto niste otisli da prijavite incident.......ponasanje nedopustivo.......mada me cudi da ne nose kartice sa imenima ili makar ispisano ili zalepljeno za uniformu.............
I ja mislim da je trebalo da dignete "dreku" na sred te ustanove, mada znam da to nije prijatno u prisustvu deteta!! I cudi me da nema ime na "radnom odelu"!!??
Ali dokle god ljudi budu cutali, takve ce se stvari desavati!!!
Licno, ne verujem da bi se ista dobilo, ako ste pratili desavanja na Institutu za majku i dete u Bgdu prethodnih nedelja, mogli ste da vidite da se sve zavrsilo na par novinskih clanaka i na vestima (nadam se da tu prica nece stati!!), a povod je bio drsko osoblje i nehigijena u toj bolnici.
Mnoge zene su stale imenom i prezimenom, a povod je bio taj, sto je majka jedne bebe zaspala sedeci na stolici uz krevetic svoje bebe koja je imala masku sa kiseonikom na licu, u toku noci (dok je majka pridremala), dete je slucajno masku pomerilo, i kad se majka probudila ugledala je stravican prizor: bubarusi u mileli po licu njenog deteta, usli su i u masku i mileli po ustima i nosu njenog deteta!!
Digla se opsta frka oko toga, kao i oko neljubaznih sestara i znate koji je epilog??!!!
"Za bube su krivi roditelji, jer donose hranu koju drze u sobi, a i BLIZU JE KUHINJA PA ZATO IMA BUBA!!!!!!"
A za neljubazne sestre je "opravdanje": "Mi ne mozemo njih da kaznjavamo, jer su one za vreme bombardovanja dolazile na posao i svoju decu ostavljale kuci, da bi ovde pazile tudju decu!!"
Toliko o objavi u novinama i na vestima!!
Udruzenje "Roditelj" ja dalo sve od sebe, a sta ce se dalje desavati......niko ne zna!!!!
Na zalost, to je nasa stvarnost!!
Nazad na vrh
tanja07
Nov clan
Pridružio: 26 Feb 2007
Poslao: Sre Feb 28, 2007 10:01 am Naslov:
Hvala svima na podršci ! Verujte da sam razmišljala o tome da zaista taj "incident" proširim na šire razmere, ali sam se i ja toliko iznervirala da sam jedva čekala da pobegnem odatle. Dodatno me je iznerviralo to, što je moje oboje dece prisustvovalo celokupnom dogadjaju i već sam rekla da je moja ćerka stara 13 godina odreagovala na taj način što je rekla da nikada više ne želi da dodje u tu ustanovu. Nažalost, nemamo izbora po tom pitanju, jer dete boluje od asthme i jedino u toj ustanovi se obavljaju specijalistički pregledi za takvu decu (mislim na najbližu okolinu i SIZ za zdravstvo pod koji potpadamo). Varijanta korišćenja privatne prakse otpada, jer nismo u mogućnosti da sve to isfinansiramo i mislim da je to bespotreban izdatak dok postoje institucije gde možemo to obaviti besplatno, a na kraju i suprug i ja izdvajamo od ličnih dohodaka novac namenjen za to... I u ovom trenutku, dok sam na poslu razmišljam o tome tj. grize me savest što nisam dogadjaj podigla na neke više instance...Pozdrav svima na forumu !
SESTRA SA ŠALTERA BR II INSTITUT... pročitajte pažljivo !
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin