Sentinel biopsija (SLNB) - PH nalaz?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
mjl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 19, 2016 11:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Sentinel biopsija (SLNB) - PH nalaz?

Post od mjl »

Dobar dan,

Da li bi neko mogao da mi prevede PH nalaz:

1. Cicatrix cutis et texto subcutis
2. Lymphadenitis chronica nonspecifica (0/4)

Nakon prve operacije mladeza na potkolenici (utvrdjeno da je melanom), sada je radjena:
1. Reekscizija (uz presadjivanje koze na oziljak) i
2. Sentinel biopsija limfnog cvora "strazara" u preponi.

Pacijentu nije prepisana nikakva terapija, misljenje Konzilijuma je da su indikovane redovne kontrole na tri meseca uz nalaze: LDH, S-100 i EHO pregled ingvinuma.

Nakon prve operacije mladeza (kada je PH nalaz pokazao da je melanom), a pre ove reoperacije i sentinel biopsije, radjeno je: UZ gornjeg abdomena, vrata, aksila i ingvinuma, zatim CT skener grudnog kosa, trbuha i male karlice, kao i analize kompletne krvne slike uz LDH, S-100 protein, GGT, AST, ALT... i svi nalazi su uredni, osim sto je na CT u levom ingvinumu uocen jedan reaktivni lako uvecani LN lipomatoznog hilusa, bez sek. depozita.

Da li nalaz na latinskom znaci da nema mikrometastaza u analiziranom limfnom cvoru?
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Re: Sentinel biopsija (SLNB) - PH nalaz?

Post od Shomy »

Postovani,

uredan Vam je PH nalaz, nema metastaza u limfnom cvoru, a ni melanoma u okolnoj kozi.

Pozdrav
mjl
Novi član
Novi član

Post od mjl »

Zahvaljujem Vam se na odgovoru!

U izvestaju Konzilijuma nije navedeno koji je stadijum bolesti.
Na osnovu onoga sto sam procitala na internetu, mislim da je IIc (T4b,N0,M0)
Radi se o mom suprugu, ima 38 godina.
Da li se za ovaj stadijum primenjuje neka terapija ili je protokol samo "watch and wait" tj. kontrole na svaka tri meseca?
Korisnikov avatar
_david_
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Sep 19, 2012 5:40 pm

Post od _david_ »

mani se ti shomyja i zajebancija.. uzmi taj nalaz i idi kod psecijaliste...
mjl
Novi član
Novi član

Post od mjl »

Naravno da smo isli, a idemo i sledece nedelje kod specijalista (onkologa, dermatologa i plast.hirurga), ali smo misljenje Konzilijuma dobili pre neki dan, nalaz sentinel biopsije nismo dobili vec samo izvestaj Konzilijuma o tom nalazu, koji je napisan u dve recenice na latinskom.
Zato sam i zamolila za prevod nekog ko razume, da bih sto pre potvrdila moju pretpostavku da napisano znaci da nema metastaza u limfnim cvorovima. Svakako da cemo ici kod specijalista sledece nedelje na detaljne konsultacije.

Sto se tice terapije, vidim (citajuci na netu) da u svetu i za ovaj stadijum nekad preporucuju imunoterapiju ili ukljucivanje u klinicke studije, dok kod nas izgleda samo kontrole na svaka tri meseca.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Stadijum se obično ne pise na izvestaju konzilijuma, ali TNM klasifikacija bi morala da bude napisana. Ukoliko je T4b, NO,MO. Onda je to taj stadijum.
Sto se tiče biološke terapije (imunoterapije), kod nas je, nažalost sitacija takva kakva je.
U sustini je odlično sto je NO, jer to znači da su žlezde čiste. Idite na redovne kontrole, i probajte da se u medjuvremenu opustite i ne ramišljate o bolesti.

Podrav
Odgovori