senilnost

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
bikivlad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 9:57 am

senilnost

Post od bikivlad »

Moja majka je do pre par meseci bila odlicno intelektualno sacuvana.Ima 70 godina - lekar je i do prosle godine je radila.
Fizicki -imala je problema- dugogodisnji je srcani bolesnik,ima zacepljenje karotidne artetije 70%-ali hiruski se ne sme nista uraditi zbog godina i slabog srca, prosirene plucne alveole.Sve ovo je OK.Pod stalnom je terapijom i nema vecih problema.
Ono sto me muci to je nagla pojava senilnosti pe tacno 6 meseci.Doslo je dotle da je jedanput krenula kod prijateljice koju godinama poznaje i izgubila se.Pocne nesto da prica pa se se gubi,ne moze da dobro kontrolise uriniranje.Kada joj nesto pricate ponavlja vase zadnje reci .Ima dane kad je bolje i kad je losije.Davala sam joj ginkobil-ali rekla bih da to vise ne pomaze.Da li da je vodim kod neuropsihijatra,neurologa -kod koga da je vodim i sta da radim?
yeleena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 03, 2007 6:29 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od yeleena »

obavezno je vodite kod neurologa
Predrag78
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 2:55 pm

Re: senilnost

Post od Predrag78 »

bikivlad napisao:Moja majka je do pre par meseci bila odlicno intelektualno sacuvana.Ima 70 godina - lekar je i do prosle godine je radila.
Fizicki -imala je problema- dugogodisnji je srcani bolesnik,ima zacepljenje karotidne artetije 70%-ali hiruski se ne sme nista uraditi zbog godina i slabog srca, prosirene plucne alveole.Sve ovo je OK.Pod stalnom je terapijom i nema vecih problema.
Ono sto me muci to je nagla pojava senilnosti pe tacno 6 meseci.Doslo je dotle da je jedanput krenula kod prijateljice koju godinama poznaje i izgubila se.Pocne nesto da prica pa se se gubi,ne moze da dobro kontrolise uriniranje.Kada joj nesto pricate ponavlja vase zadnje reci .Ima dane kad je bolje i kad je losije.Davala sam joj ginkobil-ali rekla bih da to vise ne pomaze.Da li da je vodim kod neuropsihijatra,neurologa -kod koga da je vodim i sta da radim?

I moja baka je pre nekih god dana naglo da intelektualno pada , ali njoj je to vecinom bilo zbog stenoze karotide ( 97 %) i na drugoj strani 40 %. Nakon prociscivanja arterije mnogo je bolje , naravno kod nje nije bas dotle islo da se gubi na ulici , ali jako je tesko pamtila , nije bila u stanju da shvati neke najosnovnije stvari. Sto se tice tvoje mame , neka ode kod neurologa , li , potrazi drugo misljenje vaskularnog hirirga , jer koliko ja znam , karotidna endarterektomija se ITEKAKO radi srcanim bolesnicima , samo je drugaciji pristup - manje invazivan. Obavezno sa nalazima maminim idi kod vaskularnog hirurga , najbolje na insitutut za kardiovaskularne bolesti na dedinju i tamo ce ti reci da li operacija doalzi u obzir ili ne. Sve najbolje!!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

OBAVEZNO KOD NEUROLOGA. NAvedene tegobe ne moraju da budu neoiphodno posledica senilnosti.....a ako jesu, postoje sada dobri lekovi i za Alzhaimera i za vaskularnu demenciju...
bikivlad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 9:57 am

Post od bikivlad »

Hvala svima na savetima-malo sam se smirila.
Majku sam poslala na more sa sestrom .Mislila sam da ce promena sredine da joj prija ,ali stanje je i dalje lose.Ako nista bar je pristala da ide kod neurologa.Zakazala sam sledece nedelje pregled kod privatnika u ulici Pavla Papa.
Odgovori