sarkoidoza pluca

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
gaganela
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 25, 2012 12:17 am

sarkoidoza pluca

Post od gaganela »

Imam 40 godina, pre 2 meseca sam dobila visoku temperaturu i treci dan poceli su po rukama i nogama da mi se pojavljuju izuzetno bolni cvorici i imala sam bas jako izrazene probleme sa disanjem, mogla sam da udahnem onako samo do pola. Posle pregleda mi je postavljena dijagnoza ERITHEMA NODOSUM, ukljuceni su kortikosteroidi u terapiju i tek treci dan terapije su me poslali na pregled kod pneumoftiziologa i reumatologa. Tada su promene po ekstremitetima vec bile manje vidljive a i disanje je olaksano. Pre terapije su mi radjene analize:
sedimentacija 81 prvi sat
fibrinogen 8,1
CRP 55
Pneumoftiziolog je uporedjivanjem snimka sa ranijim snimcima pluca bio u dilemi da li je ili nije sarkoidoza a posto sam vec na teraiji kortikosteroidima bilo je nemoguce u tom trenutku to iskljuciti ili potvrditi i na pregled cu se javiti ponovo kad prestanem sa tom terapijom bar 15 dana...trenutno nemam probleme i cekam ispitivanje.
Mene vise muci posle saniranja eritheme nodosum bol u zglobovima...toliko je jak i nepodnosljiv i to u sakama i kolenima. Sake tesko mogu i da otvorim i da pomeram a sa kolenima je problem takav da ne mogu uz a narocito niz stepenice, bolna mi je svaka promena polozaja imam osecaj da postoji otok i saka i kolena, prosto mi je koza tesna...e, sad, bila sam na kontroli kod reumatologa i posto su se ovi nalazi na kortikosteroidima sveli skoro na normalu, lekar nije hteo da predlaze bilo kakvo ispitivanje u pravcu reumatskih oboljenja nego cekam, ne znam ni ja sta cekam. Ukocenost je celodnevna, bol izuzetno jak, ne znam kome da se obratim za pomoc a plasi me i da mi se erithema ne ponovi. Molim za misljene, bila sam na bolovanju dva meseca, treba da pocnem da radim a ne vidim nacin kako da odem na posao a kamo da nesto i radim....i to je dodatni problem, to sto je duzina trajanja bolovanja strogo kontrolisana, ali to je vec za drugu temu....HVALA!
Odgovori