Pozdrav svima na forumu ...
Zanima me sta koristiti za kao nadoknadu za manjak sna. Tj trudim se da sto manje spavam da bi bio sto produktivniji ali takodje se plasim da ne dobijem neki kontra efekat.
Da li je potrebno da dodajem neke vitamine u svoju ishranu ili nesto slicno ? Uglavnom se bavim poslovima koji zahtevaju visok nivo koncetracije tj poslovi zahtevaju veliko psihicko naprezanje ...
Dakle, da sumiram:
Zelim manje (~5h dnevno) da spavam a da ostanem zdrav.
Zelim da u odredjenom trenutku povecam nivo koncetracije koji je prouzrokovan manjkom sna.
Hvala
San, koncetracija ...
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ne bih Vam savetovao da pokusavate ovakve stvari. Poznato je sta koriste ljudi iz show-biznisa, sportisti i drugi, ali, to ih kosta zdravlja. Da Vinci je, navodno spavao po 15-12 minuta na svaka 2-3 sata. Nisam siguran da li je to legenda ili ne, ali to NIKAKO ne preporucujem. San ima ulogu ne samo da odmori mozak, vec i da se odrzi desetine drugih "ritmova" unutar organizma, ritam lucenja unutrasnjih zlezda, ritam rada creva, bubrega, ritam rasta i regeneracije, ritam (ili ako hocete - dinamiku) mnogih drugih metabolickih i fizioloskih procesa.
Pozdrav
Pozdrav
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 10:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da znam sta se moze koristiti ali ne zelim tako nesto. Tj ne zelim da "ubijem" psihicku potrebu za snom vec zelim da pokusam da nadoknadim koliko toliko ono sto izgubim nespavanjem.
Bilo bi lepo ako mozete da me uputite na literatituru koja sa bavi ovim problem, tako da bih znao cemu sve sluzi san i kako sve to "radi". Da bi kasnije mozda i izvukao neki koristan podatak koji bi mi koristio ...
Sto se tice DaVincija, takodje sam procitao negde da je i Nikola Tesla koristio takav metod odmora ali meni to ne odgovara jer nisam u poziciji da spavam gde pozelim.
Btw, trenutno spavam ~7h dnevno i kao dodatk ishrani dodajem 500mg vitamina C i kombinacije raznih sumecih tableta (1-2 dnevno).
Bilo bi lepo ako mozete da me uputite na literatituru koja sa bavi ovim problem, tako da bih znao cemu sve sluzi san i kako sve to "radi". Da bi kasnije mozda i izvukao neki koristan podatak koji bi mi koristio ...
Sto se tice DaVincija, takodje sam procitao negde da je i Nikola Tesla koristio takav metod odmora ali meni to ne odgovara jer nisam u poziciji da spavam gde pozelim.
Btw, trenutno spavam ~7h dnevno i kao dodatk ishrani dodajem 500mg vitamina C i kombinacije raznih sumecih tableta (1-2 dnevno).