Salmonela i uzorci

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
la_luna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 17, 2014 8:18 am

Salmonela i uzorci

Post od la_luna »

Postovani,

Zamolila bih vas da mi neke stvari malo pojasnite. Rec je o salmoneli.

Ovako, sestricina mog supruga (zivi sa roditeljima u istoj kuci kao i mi) je zarazena salmonelom, bila je hospitalizovana i sada je pustena na kucno lecenje. Sve u svemu bice dobro!

Medjutim, ono sto me zabrinjava je ono sto je njena lekarka rekla, a to je da svi iz kuce moramo da se testiramo na salmonelu.

Prvo, sa detetom inace nisam u nekom vecem kontaktu (mozda 1 sat nedeljno, najvise), a pre nego sto je se razbolela nisam je videla 8 dana, onda je 5 dana bila u bolnici i posto se vratila iz bolnice videla sam je 2x bez nekog prevelikog kontakta (mozda 1 sat). Drugo, ne delimo zivotni prostor i kuci veoma kasno dolazimo (suprug i ja) tako da nemam kontakt sa detetom, niti ono dolazi ili njegovi roditelji kada suprug i ja nismo kod kuce. Trece, ne hranimo se zajedno, niti jedemo istu hranu-svako za sebe sprema.

Moje je pitanje, da li je moguce da sam zarazena salmonelom, a nemam nikakve manifestacije? I koje su posledice (pravne) ako odbijem da dam uzorak za pregled?

Da li uzorak stolice u adekvatnim posudama (kupljenim u apoteci) moze da se drzi u frzideru ili vec gde pre nego ste se odnese na ispitivanje? Da li je tom slucaju moguce razmnozavanje drugih bakterija u frizideru?

Hvala unapred!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Re: Salmonela i uzorci

Post od aaaca »

Салмонела се добија преко хране, најчешће. По ономе што си написала нема шансе да имаш салмонелу осим ако ти се није поткрао неки заједнички извор заразе: јаја, вода, кобасице...

Не знам какве правне последице можеш да имаш и зашто то питаш. То "морате" да се тестирате требало би да буде за добро укућана - пре него што инфекција ескалира и да би се спречио зачарани круг инфекције.

Мени је гадна и помисао да измет држим заједно са храном у каквој год посуди а поготово не у оној пластичној.
Odgovori