S41
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Stvarno svasta. Ako ste Vi doticni pacijent, molim Vas naucite koja su Vasa prava. ne moze lekar da nista nece da komentarise vezano za vasu dijagnozu - ovoje najnotornija moguca glupost: ako nece nista d akomentarise imate pacijentovog advokata u ustanovi i podnesite zalbu. Lekar MORA da komentarise jer Vi imate pravo (jedino Vi) da znate svoju dijagnozu a po zakonu o zastiti zdravlja imate pravo i na kompletan uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i karton.Maxima napisao:u tome i jeste problem sto lekar nishta nece da komentarishe a na poslu problem...
I stvarno se ne slazem (ovo kolegi), bez obzira na tip ili benignost dijagnoze pod sifrom, sa komentarisanjem sifri preko interneta: najzad, zato i postoje sifre i ne mali broj puta znam da su ljudi bili u problemu jer je neko postavio na net njihove sifre bolesti, naso se neki doktor sa znanjem istih da ih prevede, a onda te dijagnoze zavrsile po firmi/skoli/fakultetu i uvli osobu u grdan problem. Smatram to grubim narusavanjem principa privatnosti i prava pacijenta na zastitu podataka - cemu sifra i sluzi!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
Hm, da li vam je poznato da doktori zapada ne daju ni toliko informacija pacijentima, da na jedvite jade mozete da saznate 'sta vam je', samo ce vam dati lekove, terapiju, savet ili sta vec... ali gotovo nikda vam nece reci - povisen vam je holesterol, iznosi 8.45, imate povisene transaminaze jetre i evo vam stroga dijeta da se 'odmastite', ako to ne uspe kroz par meseci moracete na Statine'....Garfield napisao:Stvarno svasta. Ako ste Vi doticni pacijent, molim Vas naucite koja su Vasa prava. ne moze lekar da nista nece da komentarise vezano za vasu dijagnozu - ovoje najnotornija moguca glupost: ako nece nista d akomentarise imate pacijentovog advokata u ustanovi i podnesite zalbu. Lekar MORA da komentarise jer Vi imate pravo (jedino Vi) da znate svoju dijagnozu a po zakonu o zastiti zdravlja imate pravo i na kompletan uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i karton.Maxima napisao:u tome i jeste problem sto lekar nishta nece da komentarishe a na poslu problem...
I stvarno se ne slazem (ovo kolegi), bez obzira na tip ili benignost dijagnoze pod sifrom, sa komentarisanjem sifri preko interneta: najzad, zato i postoje sifre i ne mali broj puta znam da su ljudi bili u problemu jer je neko postavio na net njihove sifre bolesti, naso se neki doktor sa znanjem istih da ih prevede, a onda te dijagnoze zavrsile po firmi/skoli/fakultetu i uvli osobu u grdan problem. Smatram to grubim narusavanjem principa privatnosti i prava pacijenta na zastitu podataka - cemu sifra i sluzi!
Inace, u Srbiji svakako to nije slucaj, ali meni ovo mirise na ciljano 'sakrivanje istine' od pacijenta jer se pominje nekakva kontrola na poslu... pa ce mozda biti po onom modelu - svi bolesni dobijaju otkaz.

Bye bye little lady
-
- Stalni član
Mislim - ajde da ne sirimo bespotrebnu paranoju! Svi bolesni ne dobijaju otkaz, dobijaju ga oni koji laziraju bolovanje, odnosno i oni a i lekari koji im to bolovanje pisu.
A sto se tice komunikacije lekar-pacijent, koja nije ponajbolja slazem se....da sam odvela auto kod automehanicara i kad mi ne bi rekao sta mu je ja bi ga svakako pitala - najzad moj je auto u pitanju, zar ne? a posebno kad odem kod lekara. Zbog toga sto se ljudi neodgovorno ponasaju prema samima sebi nema ni neophodne spoljnje kontrole pruzaoca usluga (bilo kojih) i zastite korisnika (bilo kojih). Covek nije vo pa da ga neko voda za samar, ima mozak, usta, jezik, pa ce vas zaista mali broj (nevasptanih) lekara fizicki izbaciti iz ordinacije uz odbijanje da vam pruzi informaciju ukoliko na njoj zaista insistirate (sto je pravo korisnika usluge). A ako dozvolite d aneko bude nevaspitan i bahat prema vama onda mozete ocekivati da vam se to desava ne samo kod lekara (i dajte, nemojmo opet o etici i patetici) vec svuda. Na sajtu ministarstva zdravlja postoje prava pacijenta, cela kampanja je napravljena za zastitu prava pacijenta ali je propala - znate zasto? Zato sto niko od pacijenata nije hteo da se u nju ukljuci - pa cak ni da se INFORMISE koja su im prava. Tako da - hajde da svako bude odgovoran prema sebi prvenstveno pa i prema drugima, i da preuzima sopstvenu odgovornost za svoj zivot i za zivot u svom okruzenju pa ce vec isplivati na povrsinu ti nevaspitani, bahati i neprofesionalni doktori - postoji vise instanci za pacijenta gde mogu da se zale (ukljucujuci i medije koji ce to ovih godina sa zluradoscu i krvozdernoscu jedva docekati be zobzira d ali je neko kriv ili nije dokazano da je kriv) prema tome - hajde da prosto prosto stvari stavimo u realitet. oVo je na zalost nevaspitano drustvo i moramo jedni druge da vaspitamo - sta cete takva nam je sudbina.
A sto se tice komunikacije lekar-pacijent, koja nije ponajbolja slazem se....da sam odvela auto kod automehanicara i kad mi ne bi rekao sta mu je ja bi ga svakako pitala - najzad moj je auto u pitanju, zar ne? a posebno kad odem kod lekara. Zbog toga sto se ljudi neodgovorno ponasaju prema samima sebi nema ni neophodne spoljnje kontrole pruzaoca usluga (bilo kojih) i zastite korisnika (bilo kojih). Covek nije vo pa da ga neko voda za samar, ima mozak, usta, jezik, pa ce vas zaista mali broj (nevasptanih) lekara fizicki izbaciti iz ordinacije uz odbijanje da vam pruzi informaciju ukoliko na njoj zaista insistirate (sto je pravo korisnika usluge). A ako dozvolite d aneko bude nevaspitan i bahat prema vama onda mozete ocekivati da vam se to desava ne samo kod lekara (i dajte, nemojmo opet o etici i patetici) vec svuda. Na sajtu ministarstva zdravlja postoje prava pacijenta, cela kampanja je napravljena za zastitu prava pacijenta ali je propala - znate zasto? Zato sto niko od pacijenata nije hteo da se u nju ukljuci - pa cak ni da se INFORMISE koja su im prava. Tako da - hajde da svako bude odgovoran prema sebi prvenstveno pa i prema drugima, i da preuzima sopstvenu odgovornost za svoj zivot i za zivot u svom okruzenju pa ce vec isplivati na povrsinu ti nevaspitani, bahati i neprofesionalni doktori - postoji vise instanci za pacijenta gde mogu da se zale (ukljucujuci i medije koji ce to ovih godina sa zluradoscu i krvozdernoscu jedva docekati be zobzira d ali je neko kriv ili nije dokazano da je kriv) prema tome - hajde da prosto prosto stvari stavimo u realitet. oVo je na zalost nevaspitano drustvo i moramo jedni druge da vaspitamo - sta cete takva nam je sudbina.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Jel ovo važi za sve ustanove?? Jel važi i za članove najuže rodbine u koliko nije moguće razgovarati sa pacijentom lično (mislim na svoj slučaj).Garfield napisao:
Stvarno svasta. Ako ste Vi doticni pacijent, molim Vas naucite koja su Vasa prava. ne moze lekar da nista nece da komentarise vezano za vasu dijagnozu - ovoje najnotornija moguca glupost: ako nece nista d akomentarise imate pacijentovog advokata u ustanovi i podnesite zalbu. Lekar MORA da komentarise jer Vi imate pravo (jedino Vi) da znate svoju dijagnozu a po zakonu o zastiti zdravlja imate pravo i na kompletan uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i karton.
Da li ja imam prava da razgovaram sa dotičnim hirurgom i tražim na uvid sve analize koje su radjene u bolnici??
-
- Stalni član
Majo, naravno da imate pravo. Evo Vam link zakona o zastoti zdravlja, potrazite clan 36 i 37 ovog zakona i tamo Vam sve pise.
http://www.zdravlje.sr.gov.yu/mz%2Dadmi ... astita.pdf
http://www.zdravlje.sr.gov.yu/mz%2Dadmi ... astita.pdf