Rizik od HIV-a posle devet, deset godina?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Hipo_41
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 16, 2011 9:21 am

Rizik od HIV-a posle devet, deset godina?

Post od Hipo_41 »

Pozdrav svima, nova sam na forumu. Pre svega moram da kazem da nisam neka promiskuitetna osoba, izgledam normalno i zdravo, ali nikad se ne zna :(

Konkretno, cini mi se da su mi nateceni limfni cvorovi na vratu ispod vilice, u stvari niko ih drugi i ne vidi, ne vidim ih ni ja, nego sam kopajuci po vratu napipala "nesto", velicine zrna graska i od tada kopam po vratu evo vec tri, cetiri meseca. Ponekad me to "nesto" i zaboli, najverovatnije od tolikog pipanja toga.

Moji problemi su poceli kada sam na internetu procitala da virus HIVa moze da miruje i po 10 godina i vise i onda sam se setila da sam pre otprilike devet godina imala kracu vezu sa nekim ciji HIV status nisam znala. To mi je bio i poslednji put u zivotu da sam imala nezasticen seks sa nekim, znaci nikad vise bez zastite ni za zivu glavu. Sretnem ja tu osobu i sada po gradu, ne izgleda mi bolesno ali ne znam...

Nisam bolesljiva, laboratorisjki nalazi su svi uredni, ne patim od kaslja, osipa, gljivicnih infekcija, smanjenog apetita, gubitka tezine, nemam temperaturu, proliv, znaci samo to 'nesto" na vratu velicine zrna graska i nista vise. Ali strah me ubija :(

Moje pitanje glasi, koji je rizik od HIVa devet godina kasnije? Znam da je najbolje uraditi test, ali mnogo se plasim rezultata. Ne znam da li je bitno, ali nedavno sam napunila 41 god. Hvala svima na odgovorima...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Rizik od HIV-a posle devet, deset godina?

Post od tamaraft »

Najbolje je da uradite test na HIV i da ond anastavite mirno i normalno da zivite!

Od ovakvih misli i nagadjanja mozete da stvorite sebi nepotrebne strahove!

Testirajte se i sve ce biti u redu!

A rizik uvek postoji kada je u pitanju nezasticen odnos sa nekim chije zdravstveno stanej ne znate! Ne vredi oko toga razbijati glavu i vracati se u proshlost (osim ako ne zelite) vec se testirajte kao svaka normalna realna zenska osoba koja zivi u 21. veku i kada otklonite sve sumnje nastavicete da zivite kako ste i ziveli do sada!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hipo_41
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 16, 2011 9:21 am

Post od Hipo_41 »

Hvala Tamaraft na odgovoru! Kako sam razumela, moj rizik je posle jedne decenije mali, nego ste mi rekli da se testriam da bih bila mirna psihicki…

Nisam stigla odmah da se zahvalim, u medjuvremenu sam nasla malo slobodnog vremena pa odletela lekaru opste prakse pa evo sad da javim sta je bilo, na hiv testiranje nisam isla, glup je razlog, ali bilo me blam da trazim uput :( Ali sam iskoristila priliku da odem na kao neku redovnu kontrolu, da pomenem samo da su mi svi nalazi uredni, a usput pomenem doktoru ove limfne cvorove, pogledao je i to , kaze da to velicine zrna graska nije nista, pogledao mi grlo i grlo je zdravo, a postavio mi nekoliko pitanja da li sam imala duze vremena temmperaturu ili stomacnih problema, da li sam u poslednje dve, tri godine naglo mrsavila i to, mada vidi se po meni da nisam, malo sam punija, mada nemora to nista da znaci. A posto je grlo u redu nije mi nista od lekova ni prepisao tako da sam izgleda panicila bez potrebe.

Verovatno nije smatrao da treba da me salje na neko specijalno testiranje i za limfne cvorove mi je rekao da svako kod sebe pazljivijim pipanjem moze te cvorice da napipa, vise da ih ne diram i smirice se, samo da ih ne pipkam po ceo dan posto ih to iritira, pa valjda to jeste stvarno tako, ipak on najbolje zna i malo sam se smirila sad. Ja sam primetila da me cvorici zabole kada se iznerviram, eto to mi nije ranije palo na pamet da mu kazem, a primetila sam isto d aim topla voda prija, kada se tusiram, eto tada se opuste valjda. A pod velikim sam stresom, nocima ne spavam kako treba, to vec mozete da pretpostavite kako mi je :(

Jos nesto, mozda neko zna, imam nekoliko zubnih dzepova koje trreba da cistim na neko odredjeno vreme, cini mi se da me ponekad to zaboli, mozda je i neka plomba, ne znam, a ne stizem da odem zubaru posto uglavnom radim po ceo dan, da li to mozda ima neke veze?
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Za testiranje ne treba uput, odes u zavod za zastitu zdravlja, testiranje je inace za HIV besplatno...
Odgovori