Reumatoidni artritis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Zrnica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 19, 2008 7:39 pm

Reumatoidni artritis

Post od Zrnica »

Pre dva meseca mi je dijagnostikovan reumatoidni artritis. Dobila sam da pijem methotrexat i delagil. Na internetu sam vec videla da je methotrexat jedan od najboljih lekova za ovu bolest. Ali ja ga lose podnosim. Da li neko moze da mi preporuci neki drugi lek koji je jednako uspesan? Da li neko moze da mi kaze svoja iskustva vezano za RA?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

A sta konkretno ne podnosite kod methotrexata??
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Ako vam je "dijagnostikovan" RA, predpostavljam da imate dovoljno kriterijuma za isti.
da li je sero+ ili sero-, nije bitno jer su u biti svi seropozitivni, samo je pitanje na koliko se podserotipova imuno-probe odredjuju.
Th koja vam je propisana /MTx+Chloroshin/ je najadekvatnija i "najbezbolnija", svaka druga bi bila neuporedivo "zesca" i teze podnosiva, sa vise nezeljenih efekata.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Zrnica
Novi član
Novi član

Reumatoidni artritis

Post od Zrnica »

severus napisao:A sta konkretno ne podnosite kod methotrexata??
Nepodnosljive glavobolje, mucnine, gubitak apetita.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Re: Reumatoidni artritis

Post od severus »

Zrnica napisao:
severus napisao:A sta konkretno ne podnosite kod methotrexata??
Nepodnosljive glavobolje, mucnine, gubitak apetita.
Nista tragicno sto se ne moze srediti nekom simptomatskom terapijom.Methotrexat ima mnogo ozbiljnije efekte u vidu supresije hematopoeze i hepatotoksicnosti.E to je vazno,a neki ga cak primaju u citotoksicnim dozama bez ikakvih nezeljenih efekata koje vi navodite a koji su trivijalni u odnosu na ove druge.Konsultujte vaseg reumatologa o nekoj simptomatskoj terapiji,a pogledajte na google images kakve deformitete za posledicu ima nelecen lose lecen RA.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Ispravno sa medicinskog gledista i diplomatski-brilijantno! :lol:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Zrnica
Novi član
Novi član

Reumatoidni artritis

Post od Zrnica »

draganvma napisao:Ispravno sa medicinskog gledista i diplomatski-brilijantno! :lol:

Interesantno! Postavim pitanje da bih dobila sto vise informacija o ovoj bolesti, a dobijem odgovore koje ne razumem. Da sam studirala medicinu ne bih ovde trazila pomoc. Hvala
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

Severus vam je objasnio da su navedene tegobe najbanalnije koje navedena Th moze da izazove i da postoje mnogo ozbiljnije, te da ne treba da se zbog toga brinete i da uz malo lekica za te tegobe moze da vam bude lakse da podnesete terpiju.
Ja vam rekoh da je to najbezopasnija terapija za RA i da su sve druge mnogo "jace" i teze podnosljive.
Sta tu nije jasno, pa dobili ste odgovor na pitanje.
Odgovori