Resenje za bolove

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Resenje za bolove

Post od Dejanbg »

Moj otac je imao operaciju leve ruke zbog trombova. Trenutno ima (za to moze da se zahvali nemaru lekara ali necu sad o tome) gangrenozna dva prsta leve ruke zbog kojih trpi jake bolove. Trenutno je na terapji u hiperbaricnoj komori, imao je oko 20+ tretmana i ostalo mu je samo 5. Iako lekari kazu da bi bolovi trebalo da prestanu oni su i dalje jaki pa cesto nocu ne moze da spava. Na terapiji je farinom i receno mu je da ne sme da uzima antireumatike. Probao je panadol extra, trodon, zodol, novagetol i nista nije pomoglo. Jel postoji jos nesto sto bi pomoglo? Dr Ivice?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Durogesic flasteri, kombinovano sa Karbamazepinom. Po potrebi, preci i na jace lekove, koje dodeljuju onkoloski dispanzeri (Valoron...) Ali, mora se PRIMARNO resiti lokalni status na toj ruci, jer ni jedan lek nece spreciti bol ako postoji aktivan gangrenozni proces.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Pre svega hvala na odgovoru!!
Kako da se resi lokalni status? Doktori nam nisu rekli nista sem za baro komoru i to tipa "mozes da ides"... Sta jos mozemo da ucinimo?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pa niste rekli je li sanirana gangrena, je li postignuta revaskularizacija, ili ne. Ako je gangrena i dalje prisutna, onda je neminovna amputacija.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Ti gangrenozni prsti se nece oporaviti. Potpuno su crni i sasuseni. Nama je receno da ne sme ni slucajno hirurska amputacija jer tako moze da se iskomplikuje. Jedini ispravan nacin je da ta dva prsta sama otpadnu :o Mi smo bili sokirani kada smo to culi ali smo upoznali coveka kome nozni prst visi na koncicu i niko ne sme da ga dira. Doktor iz hiperbaricne kaze da je kod mog oca jasno definisana granica zdravog i "mrtvog" tj. sasusenog tkiva i da nakon 6 meseci do godinu dana ce prsti sami otpasti. Tek kad se to dogodi taj deo price je zavrsen. Ako vam nesto znaci mogu poslati sliku...
Flastere cu se vec koliko sutra potraziti!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja zaista nisam za ovo kratko vreme koliko sam aktivni klinicar cuo za tako nesto??? Odsecanje izumrlog tkiva, nekrektomija, radi se upravo da bi se sprecilo da se toksini, infekt i proizvodi nekroze celija ne sire na susedna tkiva i organe...Kakva je to gangrena, je li samo ishemijska, ili je i inficirana?... Zasto je nastala inicijalna tromboza i da li je sada mozda operacija nemoguca (kontraindikovana) zato sto pacijent uzima antikoagulantna sredstva? To sto postoji makroskopska vidljiva granica izmedju zdravog i odumrlog tkiva, nije nikakav utesan "nalaz". Poznati su primeri kada ljudima otpadaju prsti kod promrzlina, to je isto oblik gangrene gde nije nuzno da oboleli (povredjeni) ima sistemske tegobe sepsu i slicno - ali to je istorija medicine, nije to za 21. vek... Posaljite sliku, zaista sam profesionalno radoznao...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja zaista nisam za ovo kratko vreme koliko sam aktivni klinicar cuo za tako nesto??? Odsecanje izumrlog tkiva, nekrektomija, radi se upravo da bi se sprecilo da se toksini, infekt i proizvodi nekroze celija ne sire na susedna tkiva i organe...Kakva je to gangrena, je li samo ishemijska, ili je i inficirana?... Zasto je nastala inicijalna tromboza i da li je sada mozda operacija nemoguca (kontraindikovana) zato sto pacijent uzima antikoagulantna sredstva? To sto postoji makroskopska vidljiva granica izmedju zdravog i odumrlog tkiva, nije nikakav utesan "nalaz". Poznati su primeri kada ljudima otpadaju prsti kod promrzlina, to je isto oblik gangrene gde nije nuzno da oboleli (povredjeni) ima sistemske tegobe sepsu i slicno - ali to je istorija medicine, nije to za 21. vek... Posaljite sliku, zaista sam profesionalno radoznao...
Dejanbg
Stalni član
Stalni član

Post od Dejanbg »

Za gangrenu su rekli "suva gangrena" sta god to znacilo.
Eh Dr Ivice moj otac je toliko komplikovan i zaguljen slucaj da svi doktori beze od njega :cry: Mogu da vam napisam ceo istorijat bolesti... Voleo bih da cujem vase misljenje. Slike cu vam brzo poslati.
Odgovori