Rendgen
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Rendgen
Pa sigurno necete umreti ili dobiti rak, ali nije pozeljno toliko cesto se izlagati tom tipu elektromagnetnog zracenja... Sto se Vaseg slucaja tice, nemate razloga za brigu...
Cogito ergo doleo....
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am
Necete se izloziti elektromagnetnom nego jonizujucem zracenju, i nece vam preterano skoditi da obavite oba snimanja u nedelji dana, ukoliko su obicna snimanja, a ne CT pregledi.
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
mene su dva puta za 2 dana snimali ct-om...a za goodinu i 3 meseca sam bio 5 puta na ct-u,3-4 puta na rentgenu,jednom na magnetnoj i jednom na pet ct-u i ziv sam,nista mi ne fali...
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Radi se o jonizujucem zracenju, ali, ako cemo pravo, jonizujuce zracenje su veoma male cestice (subatomskog nivoa) ili elektromagnetni talasi dovoljne energije da izdvoje elektrone iz atoma ili molekula (time sto ih prebacuju na vise energetske nivoe, cineci atome ili molekule nestabilnima, dok ne predju tu granicu i privlacna sila izmedju elektrona i jezgra ne postane premala), praveci od njih pozitivne jone. Konkretno objasnjenje rendgenskih zraka bi bilo da je to (ovde se pozivam na wikipediju) forma elektromagnetnog zracenja, talasne duzine od 10 do 0.01 nanometara i energije u opusu 120eV do 120KeV (eV-elektron Volt). Da ne bude zabune 

Cogito ergo doleo....
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
peniko napisao:Radi se o jonizujucem zracenju, ali, ako cemo pravo, jonizujuce zracenje su veoma male cestice (subatomskog nivoa) ili elektromagnetni talasi dovoljne energije da izdvoje elektrone iz atoma ili molekula (time sto ih prebacuju na vise energetske nivoe, cineci atome ili molekule nestabilnima, dok ne predju tu granicu i privlacna sila izmedju elektrona i jezgra ne postane premala), praveci od njih pozitivne jone. Konkretno objasnjenje rendgenskih zraka bi bilo da je to (ovde se pozivam na wikipediju) forma elektromagnetnog zracenja, talasne duzine od 10 do 0.01 nanometara i energije u opusu 120eV do 120KeV (eV-elektron Volt). Da ne bude zabune
nisam nista razumeo,ali slazem se...

ok meni su ovde u Kanadi ovako rekli:
CT je navece zracenje
MR nema zracenja
RENGEN ima i to zavisi sta se snima,ako je u pitanju recimo vrat manje je stetno a ako je recimo stomak vise je stetno jer mora biti jace zracenje.
Po meni ima logike mada nije dobar niti jedan x-ray......
To mi je rekla tehnicarka u bolnici.....
CT je navece zracenje
MR nema zracenja
RENGEN ima i to zavisi sta se snima,ako je u pitanju recimo vrat manje je stetno a ako je recimo stomak vise je stetno jer mora biti jace zracenje.
Po meni ima logike mada nije dobar niti jedan x-ray......
To mi je rekla tehnicarka u bolnici.....
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am
Nisam mislila sa diskreditujem Vas odgovor, nego da naglasim da se u radiologiji uvek radi o nekom obliku zracenja, pitanje je samo da li je ono stetno ili ne po ljudski organizam.peniko napisao:Radi se o jonizujucem zracenju, ali, ako cemo pravo, jonizujuce zracenje su veoma male cestice (subatomskog nivoa) ili elektromagnetni talasi dovoljne energije da izdvoje elektrone iz atoma ili molekula (time sto ih prebacuju na vise energetske nivoe, cineci atome ili molekule nestabilnima, dok ne predju tu granicu i privlacna sila izmedju elektrona i jezgra ne postane premala), praveci od njih pozitivne jone. Konkretno objasnjenje rendgenskih zraka bi bilo da je to (ovde se pozivam na wikipediju) forma elektromagnetnog zracenja, talasne duzine od 10 do 0.01 nanometara i energije u opusu 120eV do 120KeV (eV-elektron Volt). Da ne bude zabune
Jonizujuce zracenje upravo zbog gore navedenih karakteristika pri prolasku kroz tkivo stupa u interaktivne odnose koji moze da dovedu do ostecenja organizma, naravno u slucaju ceste primene i u velikim dozama.