refleksni luk

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
bergues
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 16, 2009 6:23 pm

refleksni luk

Post od bergues »

Pozdrav svima.

Bio bih vam veoma zahvalan ako bi mi neko odgovorio na sledece pitanje.
Naime,odgovore sam pokušao da nađem u nekoliko knjiga na ovu temu,pretraživao internet nekoliko sati,ali nisam uspio da nađem konkretan odgovor za sledeće:-refleksni luk.

Pretpostavljam da svi znamo šta je refleks , i koje su karakteristike refleksnog luka (1.receptor 2.aferentni neuron 3.centralna integrativna stanica 4.eferentni neuron i 5.efektor).
Problem je u tome što nigdje ne mogu da pronađem konkretno refleksni luk za sledeće reflekse:

Monosinaptički:
- mandibularni
- brahioradijalni
- bicepsov
- tricepsov
- patelarni
- Ahilov
- Rosolimov

Površinski:
- kornealni
- mekog nepca
- trbušni gornji
- trbušni srednji
- trbušni donji
- kremasterov
- plantarni
- babinskijev

Refleksi očiju:
-refleks akomodacije oka
-reflek zjenice

Ukoliko neko ima link ka ovoj temi (samo ne vikipedija,), ili ukoliko možete da mi odgovorite na ovoj stranici slobodno napišite.Hvala unaprijed.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Za sve to sto ti treba ti treba knjiga klinichke neurologije i dosta vremena ako je bash potrebno da odredish ref luk za svaki do tih refleksa.

Mada sve mozesh i sam da izmozgash ako imash dovoljno znanje iz anatomije i fiziologije ljudskog tela, upravo vodeci se time shto i sam napisao...receptor, slanje potencijala, efektor...

A zbog chega si dobio taj zadatak? Seminar? Referat?

I ako nadjes neku knjigu ili sajt trazi patoloshke reflekse, iako je u tom sluchaju dovoljno samo znati gde je, na kom nivou prekinut refleksni luk...tako da ti zapravo treba fiziologija refleksa a ovo shto si nabrojao su patoloshki refleksi.

http://edinfo.med.nyu.edu/courseware/ne ... lexes.html
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori