Pozdrav svima.
Bio bih vam veoma zahvalan ako bi mi neko odgovorio na sledece pitanje.
Naime,odgovore sam pokušao da nađem u nekoliko knjiga na ovu temu,pretraživao internet nekoliko sati,ali nisam uspio da nađem konkretan odgovor za sledeće:-refleksni luk.
Pretpostavljam da svi znamo šta je refleks , i koje su karakteristike refleksnog luka (1.receptor 2.aferentni neuron 3.centralna integrativna stanica 4.eferentni neuron i 5.efektor).
Problem je u tome što nigdje ne mogu da pronađem konkretno refleksni luk za sledeće reflekse:
Monosinaptički:
- mandibularni
- brahioradijalni
- bicepsov
- tricepsov
- patelarni
- Ahilov
- Rosolimov
Površinski:
- kornealni
- mekog nepca
- trbušni gornji
- trbušni srednji
- trbušni donji
- kremasterov
- plantarni
- babinskijev
Refleksi očiju:
-refleks akomodacije oka
-reflek zjenice
Ukoliko neko ima link ka ovoj temi (samo ne vikipedija,), ili ukoliko možete da mi odgovorite na ovoj stranici slobodno napišite.Hvala unaprijed.
refleksni luk
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za sve to sto ti treba ti treba knjiga klinichke neurologije i dosta vremena ako je bash potrebno da odredish ref luk za svaki do tih refleksa.
Mada sve mozesh i sam da izmozgash ako imash dovoljno znanje iz anatomije i fiziologije ljudskog tela, upravo vodeci se time shto i sam napisao...receptor, slanje potencijala, efektor...
A zbog chega si dobio taj zadatak? Seminar? Referat?
I ako nadjes neku knjigu ili sajt trazi patoloshke reflekse, iako je u tom sluchaju dovoljno samo znati gde je, na kom nivou prekinut refleksni luk...tako da ti zapravo treba fiziologija refleksa a ovo shto si nabrojao su patoloshki refleksi.
http://edinfo.med.nyu.edu/courseware/ne ... lexes.html
Mada sve mozesh i sam da izmozgash ako imash dovoljno znanje iz anatomije i fiziologije ljudskog tela, upravo vodeci se time shto i sam napisao...receptor, slanje potencijala, efektor...
A zbog chega si dobio taj zadatak? Seminar? Referat?
I ako nadjes neku knjigu ili sajt trazi patoloshke reflekse, iako je u tom sluchaju dovoljno samo znati gde je, na kom nivou prekinut refleksni luk...tako da ti zapravo treba fiziologija refleksa a ovo shto si nabrojao su patoloshki refleksi.
http://edinfo.med.nyu.edu/courseware/ne ... lexes.html
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.