Reakcija ne penicili ili dexason?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
#BILJA#
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 12, 2008 1:47 pm

Reakcija ne penicili ili dexason?

Post od #BILJA# »

Molila bih da neko ko se razume,pokusa da mi rastumaci sledece:
Vec 7 dana sam na penicilinu,svakodnevno sam primala duplu injekciju.Juce mi je doktorka uvela i injekcije dexason uz penicilin. (Inace sam na terapiji zbog sumnje na upalu sinusa) Nisam do sad imala nikakve reakcije.
Juce sam primila penicilin i istovremeno dexason.Posle 10-15 sekundi javila se burna reakcija,koja je sledeca:jaka nesvestica,poremecaj vida i sluha,povisen krvni pritisak160-80 (inace moj pritisak je gotovo uvek 100-65),pojacano znojenje.Receno mi je da legnem i da ostanem na pracenju.Nisu mogli da mi odgovore na koji od ova dva leka sam odreagovala. Posle dva sata su me poslali kuci. Kasnije tog dana se javila mucnina u naletima,nelagodnost u zeludcu,metalni-gorak ukus u ustima,peckanje u ocima,jaka glavobolja u potiljku.
Danas kad sam ustala osecala sam se kao da sam pila alkohol bez prestanka bar 3 dana.
Po onom sto sam istrazivala neke od reakcije ima penicilin,neke dexason. Kako ja da znam da to nije alergija na penicilin ako oni to ne znaju,i na sta je zapravo bila reakcija? Med.sestra mi je kad sam posla kuci savetovala da vise nikada ne primam penicilin jer je gotovo sigurna da bi sledeci put bilo jos gore,a druga kaze da je dexason,pa ti sad znaj!
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Reakcija ne penicili ili dexason?

Post od Slavko_slavko »

ja sam dok sam primao hemoterapije svakog dana primao 2 dexazona,i nakon 5 dana sam se osecao bas kao i vi...ne znam koliko vam je brzo sestra dala dexazon,ali on se daje ml po ml sto sporije,sa pauzama,jer se neki ljudi i onesveste kad "udari"...ja mislim da je cak i od njega,jer hoce i pritisak od njega...takodje i nagon za mucninom,cesto se i povraca od njega...i da,od njega se ima strasna kiselina,ko nije "otporan" na njega pa se daje jos gleusil,rupurut ili controlok,ako sam dobro napisao...
#BILJA#
Novi član
Novi član

Post od #BILJA# »

Dala mi je preterano brzo,i to mi je bas bilo upecatljivo,jer i penicilin se daje polako,a za ovo nisam znala. Vrlo moguce da je od njega.Ma one nemaju zivaca da to urade kako treba vec samo brzaju!
Jedino sto posle svega mogu reci je da sam imala osecaj da cu se srusiti i umreti,uzas!
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

95% sam sigurna da je Dexason, a ne penicilin. Posavetujte se sa Vasim lekarom kako to da proverite.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

lici na simptome brzo datog i(li) nedovoljno rastvorenog penicilina, a moze biti i od dexazona. najvise lici na nuspojavu a ne na alergiju
#BILJA#
Novi član
Novi član

Post od #BILJA# »

Hvala svima na odgovorima.
Posavetovala sam se sa mojom lekarkom,tvrdi da je u pitanju Dexason,tj. nuspojava.Ja ga svakako vise necu primati i kao nastavak terapije dat mi je oralni antibiotik.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

ja mislim da nema potrebe da se ne daje,jer ukoliko j eneophodan kao lek,trebalo bi da ga primite...ja sam imao razne nus pojave,od svraba do povracanja...
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

Mnoge reakcije pri davanju penicilina se interpretiraju kao alergija, za ne daj Boze! Bolje da ne primate, nego da se kockate, pa da bude rakcije. Kazu da prava alergijska reakcije uvek i de sa hipotenzijom, tj sa padom krvnog pritiska. Ako toga nema ili je od neceg drugog ili strah i sl. Mislim da to nikad niko zasigurno nece reci, tj opredeli ti se, tako da jedino Vas lekar moze da presece i odluci, sta je bilo...
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

eh da,da je u pitanju bio penicilin,i prava reakcija na njega,vi bi ste u roku od pola minuta pali u anafilakticki sok,mada je mozda,samo propratni efekat nekog leka...
Odgovori