Poštovani/na,
poslednjih mesec dana povremeno osećam u ustima kiselinu koja se vraća iz stomaka. Pročitao sam na nekim mestima da ukoliko se to dešava duže vreme da može da ošteti digestivni trakt i usta (zube). Da li znate šta se u ovom slučaju smatra pod ''duže vreme''?
Ovo mi se dešava u toku dana, ali možda se dešava i u toku noći. Koji bi trebalo da bude pH pljuvačke ujutru čim se probudimo? Kupio sam trakice za merenje pH, pa me zanima koliki bi pH trebalo da bude kod zdrave osobe.
Inače, počeo sam da vodim više računa o tome šta jedem, izbacio sam alkohol, paradajz, mleko (stvari koje mogu da povećaju kiselinu). Bio sam i kod doktora. Dao mi je samo tablete za smanjenje gorušice, ali ne bih rekao da mi to nešto pomaže. Da li može neka bakterija da izazove ove simptome? Testirao sam na kandidu i helikobakteriju, i testovi su bili negativni. Na druge bakterije nisam testirao. Pored toga, ne peče me stomak.
Hvala unapred.
Razlozi za povećanu kiselinu
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Razlozi za povećanu kiselinu
Razlog moze da bude svasta jer u svu hranu koja se prodaje u radnjama nema sta ne trpaju unutra.
Ja sam imao slicnih problema, problem sam resio tako prestajem da jedem posle 19h, nekad i pre pa kad legnem nemam tih problema.
Kada osecam nadutost ili neki cudan osecaj u stomaku, popijem limundu sa sodom bikarbonom i u roku od 2-3 minuta problem se resi, sto i tebi preporucujem.
Uzmes pola limuna i iscedis, zatim u casu od dva deci napravis sok, odnosno samo sipas vide u taj cedjeni limun i na vrh kasicice dodas sode bikarbone, promesas i popijes bez zasladjivanja. Jeste da je kiselo i odvratno dok se ne naviknes ali problem sa kiselinom resava 100%.
To sam ja slucajno saznao od nekih ljudi kojima je doktor to preporucio pa sam poceo da pijem svaki put kad osetim nesto cudno u zeludcu i deluje dosta brzo.
Ja sam imao slicnih problema, problem sam resio tako prestajem da jedem posle 19h, nekad i pre pa kad legnem nemam tih problema.
Kada osecam nadutost ili neki cudan osecaj u stomaku, popijem limundu sa sodom bikarbonom i u roku od 2-3 minuta problem se resi, sto i tebi preporucujem.
Uzmes pola limuna i iscedis, zatim u casu od dva deci napravis sok, odnosno samo sipas vide u taj cedjeni limun i na vrh kasicice dodas sode bikarbone, promesas i popijes bez zasladjivanja. Jeste da je kiselo i odvratno dok se ne naviknes ali problem sa kiselinom resava 100%.
To sam ja slucajno saznao od nekih ljudi kojima je doktor to preporucio pa sam poceo da pijem svaki put kad osetim nesto cudno u zeludcu i deluje dosta brzo.