razliciti arsini visokog pritiska-koji je pravi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
dragana322
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 24, 2005 8:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

razliciti arsini visokog pritiska-koji je pravi

Post od dragana322 »

mozda se nekom cini da sam dosadna jer je ovo vec trece pitanje, ali sta da radim kad ne mogu normalno da popricam sa svojim kardiologom (malo je nervozna).Ujedno zelim da pohvalim ovaj forum jer je ovo jedino mesto gde ljudi mogu da dobiju odgovor jasno, precizno i brzo.Svaka cast!Moja pitanja su jednostavna i zanimaju me cinjenice,tako da bih bila veoma zahvalna doktoru kada bi mi konkretno odgovorio. 1. koliki treba da bude pritisak da bi neko poceo da pije beta-blokatore(neki doktori kazu 130/90, drugi 140/90, treci 150/100)? 2. tokom kog vremenskog perioda moze da se zakljuci da neko ima hipertenziju(nije dovoljno da se izmeri jednom visok pritisak i odmah -cap evo kljukaj se lekovima)? 3.Da li se neko smatra bolesnim od hipertenzije i da li treba da pije lekove ako ima visok pritisak kad se mnogo iznervira ili uznemiri(ne kaze se za dzabe -nemoj da mi dizes pritisak-)Isto pitanje se odnosi i na povisen pritisak samo kod doktora. 4.Zasto lekari toliko insistiraju na lekovima,da li moze nesto da se desi osobama koje ne piju lekove-konkretno govorim o mladim osobama, ja imam 28 godina. 5.Kad moze da se prestane sa lekovima(moja lekarka kaze nikad-da moraju da se piju dozivotno)To znaci da ako neko stabilizuje pritisak i dalje mora da ih pije?Na kraju krajeva, kada se smatra da je pritisak stabilizovan?
Hvala unapred, izvinite ako smaram, jednostavno, do pre tri nedelje sam bila zdrava, mlada devojka (nepusac, instruktor aerobika,pred udajom, u porodici nema hipertenzije), a sada mislim da treba da idem u ludnicu koliko me je lekarka preplasila (te infarkt, te mozdani udar, te rizican porodjaj...)inace planiram da ostanem u drugom stanju i sav taj stres oko te hipertenzije kao i insistiranje na lekovima (concor, presolol) su me potpuno izbacili iz takta.
Hvala unapred
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Hektor_bgd »

Zelim da ti odgovorim na ova pitanja ali ja nisam doktor vec student medicine.Ako to za tebe ne predstavlja (trenutno) veliki problem ti nastavi sa citanjem. :) Moram reci da bas doktora ovde i nema puno!
Hipertenzija se uzima u obzir kada prelazi neku normalnu vrednost od 160/95 prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (SZO) a prema Acocijaciji Americkih Kardiologa ta vrednost je niza 140/90,znaci ni oni se nisu usaglasili a kamo li lekari.
Definitivno da postoje mnoge dileme kad i kako poceti sa lecenjem hipertenzije tako da ti nisi jedina koju muce te stvari.Pristup se razlikuje u zavisnosti od toga da li postoji blaga (dijastolni (donji) pritisak 90-105mmHg) ,umerena(105-115) ili teska(>115) hipertenzija. Najveci problem je ova blaga hipertenzija i saveti SZO su ako posle mesec dana dijastolni pritisak i dalje iznosi 90-100mmHg savetuju se takozvane konzervativne mere tj. manje unosenje soli,smanjenje telesne mase i povecanje fizicke aktivnosti a ako je posle tri meseca dijastolni pritisak veci od 95mmHg treba razmotriti primenu leka.
Definitivno da pritisak skace u mnogim stresnim situacijama,tih situacija cesto nismo ni svesni a za posetu lekara se mnogi vezu jer im on i izmeri taj pritisak,zapravo tek tada za njega saznaju pa lekari bivaju "krivci" hipertenzije! Ono sto je najvaznije jeste da se pronadje uzrok hipertenzije jer je on kod mladih cesto znak neke druge bolesti(bubrezi,hormoni...)!
Ako se ne nadje nista, pritisak se mora kucno svakodnevno meriti i beleziti i to pokazati lekaru kako bi se odredila terapija. A terapija se mora redovno uzimati jer nagli prekid terapije,posebno posle beta blokatora moze biti fatalan! Terapija se po pravilu pije dozivotno osim ako nije neka druga bolest prouzrokovala ovaj pritisak pa se lecenjem te bolesti otklanja i hipertenzija.
Vrlo je vazno,i to je dobro sto si rekla da se razmotri dalje koriscenje lekova(ne ukidanje vec zamena) posto planiras da ostanes u drugom stanju.Postoje lekovi koji potencijalno mogu lose delovati na plod pa se treba pazljivo konsultovati!
Eto toliko od mene,ne znam da li si zadovoljna. Necu ti govoriti bez brige i sve je to u redu vec se sama moras izboriti sa tim i shvatiti da lekovi mogu samo da ti pomognu jer nelecena hipertenzija odnosi glavu nasem narodu upravo misleci ja sam jak,meni ne treba nista. Sasvim se normalno moze ziveti i sa tim lekovima. Dobro je sto si to nadam se na vreme saznala.
Srecno!
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

............................
Odgovori