raynaudov sindrom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

raynaudov sindrom

Post od era »

Iznenada mi je pre mesec dana poceo da trni i zatim plavi kaziprst na desnoj ruci. Lekar opste prakse je odmah posumnjao na raynaudov sindrom i poslao me kod reumatologa. Zbog guzve u klinickom centru ja sam otisla na VMA i gde su mi uradili kapilaroskopiju i analizu krvi i na osnovu toga (kapailaroskopija u granicama normale, ali sa primetnom stenozom kapilara, ANA test pozitivan +++ celije centromernog tipa neznatno smanjen C3, a reuma faktor blago povisen) su mi dijagnostikovali ovu bolest. Prepisana mi je terapija pronizon 10mg, nifelat 20mg. Sledece nedelje idem i na ultrazvuk abdomena.
Imam 31 godinu i sve ovo me je poprilicno zabrinulo? Da li neko ima iskustva sa ovom bolescu, jel se leci, drzi pod kontrolom...? U toku leta je trebalo da radim VTO, ali sam sad ovim ometena, nadam se privremeno (jel zna neko nesto i o ovome). O bolesti sam uspela da skinem nesto sa neta i to su uglavnom americki sajtovi, pa bih vas molila da napisete ukoliko nesto znate o ovome i koliko ce mi to smetati da dobijem bebu.
Hvala
marija dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

raynoudov sindrom

Post od marija dr »

mislim da taj sindrom ne utice na trudnocu,osim mozda da vodis racuna da ne ostanes u drugom stanju dok uzimas terapiju.Detaljnije opisan Raynoudov sindrom imas u knjizi iz interne medicine od dr.Manojlovica,znaci knjiga za ispit na med,fakultetu,ako mozes do nje da dodjes.Ako ne mozes napisi pa cu ti ispisati najvaznije detalje.Sve najbolje!
marija dr
era
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 20, 2005 11:36 am

Post od era »

Hvala na odgovoru, na zalost nisam uspela da pronadjem taj udzbenik, pa bih vam bila zahvalna ukoliko bi mogli da mi ukratko napisete nesto o ovoj bolesti. Takodje bih zamelila nekog ko ima licna iskustva da se javi da bi ih razmenili
Odgovori