Iznenada mi je pre mesec dana poceo da trni i zatim plavi kaziprst na desnoj ruci. Lekar opste prakse je odmah posumnjao na raynaudov sindrom i poslao me kod reumatologa. Zbog guzve u klinickom centru ja sam otisla na VMA i gde su mi uradili kapilaroskopiju i analizu krvi i na osnovu toga (kapailaroskopija u granicama normale, ali sa primetnom stenozom kapilara, ANA test pozitivan +++ celije centromernog tipa neznatno smanjen C3, a reuma faktor blago povisen) su mi dijagnostikovali ovu bolest. Prepisana mi je terapija pronizon 10mg, nifelat 20mg. Sledece nedelje idem i na ultrazvuk abdomena.
Imam 31 godinu i sve ovo me je poprilicno zabrinulo? Da li neko ima iskustva sa ovom bolescu, jel se leci, drzi pod kontrolom...? U toku leta je trebalo da radim VTO, ali sam sad ovim ometena, nadam se privremeno (jel zna neko nesto i o ovome). O bolesti sam uspela da skinem nesto sa neta i to su uglavnom americki sajtovi, pa bih vas molila da napisete ukoliko nesto znate o ovome i koliko ce mi to smetati da dobijem bebu.
Hvala
raynaudov sindrom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 01, 2006 12:59 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
raynoudov sindrom
mislim da taj sindrom ne utice na trudnocu,osim mozda da vodis racuna da ne ostanes u drugom stanju dok uzimas terapiju.Detaljnije opisan Raynoudov sindrom imas u knjizi iz interne medicine od dr.Manojlovica,znaci knjiga za ispit na med,fakultetu,ako mozes do nje da dodjes.Ako ne mozes napisi pa cu ti ispisati najvaznije detalje.Sve najbolje!
marija dr