Ravni tabani i plantar fasciitis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Ravni tabani i plantar fasciitis

Post od Majmunche »

Eto, posle toliko price o vezbanju, nadrljala sam

To je dijagnoza koju mi je danas postavio ortoped. Imam ceste bolove u stopalima i cukljeve. Ti bolovi nekada se jave i u peti, i gori su uvece nego ujutru, a posebno dobijem grceve u stopalu posle vezbanja.

Ortoped je uradio rentgen i utvrdio da su mi stopala ravna kao i da imam male pukotine u ovom misicu navedenom gore. Rekao je da su mi ligamenti prirodno suvise opusteni pa nema sta da drzi stopalo pravilno i onda se spusta a i prave se cukljevi (palac na oba stopala ide vec uveliko ka spolja).

Uradio mi je otisak tabana da napravi ulozak po meri, ali me interesuje da li postoje neke vezbe koje bih mogla da radim da ublazim simptome? Znam da se ovakve stvari prenose po muskulaturi, i da verovatno pate i drugi zglobovi i kicma, kako to sto vise umanjiti, ublaziti?

Da napomenem da sam pre dve godine imala "stress fracture" na desnom skocnom zglobu, isto od posledica sporta ali posle mirovanja od dve nedelje i nekih injekcija, to se smirilo. Nikada nisam imala nikakve druge tegobe.

Sta preporucujete kao "kucnu negu"?
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Preporucujem da do zadnjeg slova slusate ortopeda i cinite ono sto Vam kaze. Plantarna fascia nije misic nego omotac oko misica, na kome postoji upalni proces. spusteni tabani ne mogu se ispraviti u Vasim godinama nikakvim vezbama vec se moraju podizati pomocu ortopedskih ulozaka, i to najbolje kompjuterski dizajniranih (ako se radi o onima o kojim amislim da se radi onda se oni mogu mehanicki podesavati u smsilu podizanja svoda stopala na svakih nekoliko meseci za po 1 mm). Sem ulozaka, smanjenja telesne tezine, i eventualno - ali samo po poreporuci ortopeda ili fizijatra! - vezbe stopala u vodi (zavisno koji su ligamenti slabi) ne moze se mnogo uciniti. Ulosci bi trebalo znatno da olaksaju tegobe i poprave statiku celog tela. Pozdrav
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala na odgovoru - meni su uzeli otiske za te uloske i receno mi je da se ulosci nece menjati jer nema sanse da se oblik stopala promeni, samo da se ublaze tegobe. Ali, isto tako me je zbunilo sto mi ortoped nije dao nikakvu zabranu bavljenja sportom (idem na treninge 4x nedeljno od po 45 minuta od cega su dva treninga vrlo intezivna).
suzukic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 17, 2007 2:51 pm

Post od suzukic »

Gde su uzela uloske? imas u Rudu kod autokomande da uzmes i sportski ulozak,oni takodje prave uloske po otisku,ali prave i sportski ulozak,koji je takodje anatomskog oblika samo je malo deblji(mekaniji) da bi smanjio stres na svim zglobovima.Kosta oko 3500din i menja se u zavisnosti od toga koliko cesto,intenzivno ga koristis(se bavis sportom).Ja ga menjam na 6 meseci. Cuo sam da grubin takodje pravi uloske po otisku,ali ja koristim uloske iz ruda vec dugo i sasvim sam zadovoljan. pozdrav
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Cao -

Nalazim se u USA, pa bi mi bilo malo skuplje da dodjem u BG po uloske

:wink:

Otisla sam kod ortopeda i oni su mi uradili otisak, pa ce mi uraditi uloske za dve nedelje.

Interesuje me da li je tacno da mora da se izvadi ondaj ulozak koji je deo cipele pre nego sto se stavi ovaj ortopedski?

Isto tako, da li je moguce nositi te uloske sa cipelama/cizmama koje imaju stiklu? Nista previsoko ni spicasto, samo onu normalnu cetvrtastu stiklu od po 4-5cm?
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Da, morate da izvadte ulozak originalni iz cipele, i da, mozete da ih noste u svoj obuci. POz
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Hvala puno! 8)
zaimb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 12, 2008 1:14 am

hej

Post od zaimb »

znaci nisu dobri ti gotovi ulosci?
a ja ih godinama nosim,,mada je istina da mi ne odgovaraju 100%
recite mi da li ima razlike u materijalu i nacinu pravljena gotovih ulozaka i ulozaka koje se prave po meri
i gde je najbolje da uzmem uloske
Sta mislite o silikonskim uloscima?
Odgovori