Rak testisa
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 9:51 pm
Rak testisa
da li za rak testisa postoje neki karakteristicni simptomi, da li je normalno da je jedan testis spusteniji u odnosu na drugi, i koja je stopa izlecenja u slucaju dijagnostifikovanja, na koji nacin se dijagnostifikuje??
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: Rak testisa
karakteristicni simptomi se javljaju u vidu bolnih ili bezbolnih tvrdih izraslina, postoji povezanost izmedju spustenosti i nespustenosti testisa, ne znam tacno u procentima, ali je dosta povezano, stopa izlecenja je veca od 90%,u zavisnosti naravno od stadijuma, cak i u poznom stadijumu ima najbolje prognoze i najbolju verovatnocu za remisijom i izlecenjem...
e sad, zbog cega postavljate ovo pitanje, imate li neku sumnju?
e sad, zbog cega postavljate ovo pitanje, imate li neku sumnju?
-
- Novi član
pa moze se tako reci, jer sam pre nekoliko meseci procitao da je takodje karakteristican simptom uvecanje jednog testisa u odnosu na drugi, u mom je slucaju to blago uvecanje u odnosu na desni a i levi je spusteniji... 

- Slavko_slavko
- Stalni član
idi onda sto pre kod urologa...kod tumora testisa je karakteristicno to sto se jedan testis uveca par puta u odnosu na drugi(zavisno od samog tipa), kod mene je bio slucaj da je taj testis bio velicine od oko 9x12x6 cm-a,dok je drugi bio daleko manji...odes kod doce, on vidi o cemu se radi i ako treba odes na ultrazvuk, ako ne-kulijana... 

-
- Novi član
stvar je u tome da je samo malo uvecan u odnosu na drugi ali shvatam da treba proveriti
znam ali malo mi je glupo da idem na takav pregled bolje reci stidim se....xD
a ti si imao rak testisa?
znam ali malo mi je glupo da idem na takav pregled bolje reci stidim se....xD
a ti si imao rak testisa?
- Slavko_slavko
- Stalni član
da, imao sam i ja nisam hteo da odem kod lekara jer sam se stideo a to ne valja...pici sto pre, pregledaj se, verovatno nije nista, ali ako jeste, ne daj boze, da ne bude kasno...zato, odes, to je jednostavan pregled-nemas cega da se stidis... 

Poštovanje.
Pre izvesnog vremena sam napipao na levom testisu jedno zadebljanje, veličine zrna prosa (manje od zrna graška), koje je bezbolno na dodir. Ono je potkožno, nije u dubini testisa, i nije vezano za testis, već "beži", pomera se pod prstima. Najlakše bih to opisao kao tromb koji se kreće, ali koliko znam trombova nema u testisu.
Zanima me koliko je to opasno (da li postoji mogućnost da je to ono najgore) i želeo bih čuti vaš savet.
Unapred hvala.
Pre izvesnog vremena sam napipao na levom testisu jedno zadebljanje, veličine zrna prosa (manje od zrna graška), koje je bezbolno na dodir. Ono je potkožno, nije u dubini testisa, i nije vezano za testis, već "beži", pomera se pod prstima. Najlakše bih to opisao kao tromb koji se kreće, ali koliko znam trombova nema u testisu.
Zanima me koliko je to opasno (da li postoji mogućnost da je to ono najgore) i želeo bih čuti vaš savet.
Unapred hvala.
- Slavko_slavko
- Stalni član
nema trombova sigrno, ali bi najbolje bilo da odes kod lekara da te pregleda, treba tacno definisati gde se nalazi ta grudvica, da li je u skrotalnoj kesi, da li je bas potkoznog tipa, ili je naka naraslina u blizini testisa...
moras otici na pregled jer niko preko neta ne moze da ti kaze o cemu se radi..
pozdrav
moras otici na pregled jer niko preko neta ne moze da ti kaze o cemu se radi..
pozdrav