Rak testisa

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Like a fire!
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 30, 2011 9:51 pm

Rak testisa

Post od Like a fire! »

da li za rak testisa postoje neki karakteristicni simptomi, da li je normalno da je jedan testis spusteniji u odnosu na drugi, i koja je stopa izlecenja u slucaju dijagnostifikovanja, na koji nacin se dijagnostifikuje??
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Rak testisa

Post od Slavko_slavko »

karakteristicni simptomi se javljaju u vidu bolnih ili bezbolnih tvrdih izraslina, postoji povezanost izmedju spustenosti i nespustenosti testisa, ne znam tacno u procentima, ali je dosta povezano, stopa izlecenja je veca od 90%,u zavisnosti naravno od stadijuma, cak i u poznom stadijumu ima najbolje prognoze i najbolju verovatnocu za remisijom i izlecenjem...
e sad, zbog cega postavljate ovo pitanje, imate li neku sumnju?
Like a fire!
Novi član
Novi član

Post od Like a fire! »

pa moze se tako reci, jer sam pre nekoliko meseci procitao da je takodje karakteristican simptom uvecanje jednog testisa u odnosu na drugi, u mom je slucaju to blago uvecanje u odnosu na desni a i levi je spusteniji... :roll:
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

idi onda sto pre kod urologa...kod tumora testisa je karakteristicno to sto se jedan testis uveca par puta u odnosu na drugi(zavisno od samog tipa), kod mene je bio slucaj da je taj testis bio velicine od oko 9x12x6 cm-a,dok je drugi bio daleko manji...odes kod doce, on vidi o cemu se radi i ako treba odes na ultrazvuk, ako ne-kulijana... :)
Like a fire!
Novi član
Novi član

Post od Like a fire! »

stvar je u tome da je samo malo uvecan u odnosu na drugi ali shvatam da treba proveriti
znam ali malo mi je glupo da idem na takav pregled bolje reci stidim se....xD
a ti si imao rak testisa?
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

da, imao sam i ja nisam hteo da odem kod lekara jer sam se stideo a to ne valja...pici sto pre, pregledaj se, verovatno nije nista, ali ako jeste, ne daj boze, da ne bude kasno...zato, odes, to je jednostavan pregled-nemas cega da se stidis... :)
Martin76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 24, 2012 11:20 pm

Post od Martin76 »

Poštovanje.
Pre izvesnog vremena sam napipao na levom testisu jedno zadebljanje, veličine zrna prosa (manje od zrna graška), koje je bezbolno na dodir. Ono je potkožno, nije u dubini testisa, i nije vezano za testis, već "beži", pomera se pod prstima. Najlakše bih to opisao kao tromb koji se kreće, ali koliko znam trombova nema u testisu.
Zanima me koliko je to opasno (da li postoji mogućnost da je to ono najgore) i želeo bih čuti vaš savet.
Unapred hvala.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član

Post od Slavko_slavko »

nema trombova sigrno, ali bi najbolje bilo da odes kod lekara da te pregleda, treba tacno definisati gde se nalazi ta grudvica, da li je u skrotalnoj kesi, da li je bas potkoznog tipa, ili je naka naraslina u blizini testisa...
moras otici na pregled jer niko preko neta ne moze da ti kaze o cemu se radi..
pozdrav :)
Odgovori