rak na plucima

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
microshow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2012 7:35 pm

rak na plucima

Post od microshow »

Molim vas neka mi neko objasni obicnim recima. Moj otac ima 53 godine, i pronasli su mu: MDCT toraxa: od baze vrate desno do nivoa stitaste zlezde pruzajuci se ispunjava medijastinum TU masa u KK promeru 147mm.TU masa dislocira delom i komprimuje traheju bez jasnih znakova infiltracije isto, infiltrira obe aa.pulmonalis. izrazenije desnu granu,bez izdvajanja tromboticnih masa i pravi znacajnu kompresiju na v.cavu
superior (uocavaju se dilatirani krvni sudovi torakalnog zida dominantno desno kao znak Sy vene cave sup.Retrosternalno i prevaskularno levo se izdvajaju pojedinacne igl 13-32 mm.U gornjem lobus pluca desno se izdvajaju mikronodularne i nodularne lezije do 10,5mm , a difuzno obostrano u plucima je naglasen intersticijum.Pleuralni kavumi su bez stranog sadrzaja.Na presecima kroz abdomen na jetri se ne vide fokalne promene.Nadbubrezne zlezde priomerenog oblika i velicine.Na pregledanim kostanim strukturama se ne izdvajaju osteoliticne lezije.Uradjena bronhoskopija: brohoskopski postoji prosirena infiltrovana centralna karina,postoje direktni znaci TU-izbronha za gornji rezanj prominira Tu masa, infiltrovana i prosirena gornja interniobarna karina.Uzete biopsije za mesta lezije i bronhospirat, materijal poslat na ph citologiju i bakteriologiju.Uradjen EHO abdomena:Nisu vidjene patoloske promene na parehimskim organima gornjeg abdomena.Cekamo nalaz sa bronhoskopije.
Unapred zahvaljujem!! Aleksandar
microshow
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2012 7:35 pm

Re: rak na plucima

Post od microshow »

Postovani,javljam se ponovo u vezi moga oca. Prema HP analizi moj otac ima :
Mikroskopski opis
Citoloski razmaz bronhoaspirata, oligocelularan, a cine ga retke i pojedinacne cilindricne celije respiratornog epitela gornjih disajnih puteva bez atipije, retke celije plocastog slojevitog epitela , bez atipije, kao i manja populacija polimorfonuklearnih neutrofila.Bezcitoloskih parametara za malignitet.

Molim vas odgovorite mi sta sve ovo znaci... Unapred se zahvaljujem Aleksandar
Odgovori