Putna apoteka

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

Putna apoteka

Post od nata77 »

Unapred se izvinjavam ako ova tema nije za ovde. Idem na letovanje u Tunis pa me interesuje sta bi obavezno trebalo poneti od lekova, a da se pokrije vecina letnjih iznenadnih bolesti. Nesto za infekciju i crvenilo ociju, nesto za uho, za alergiju na sunce mi je receno da se pije sumeci kalcijum jos pre puta i presing za svaki slucaj a synopen ako se alergija na grudnom kosu javi. Neki antibiotik? Nesto za urogenitalne infekciju ili prehladu? Nesto protiv ujeda insekata?
Radi se o odraslim osobama, 32 god, u principu zdravim. Jedna osoba ima kamen u zuci i desio se par puta (pre mesec dana zadnji) jak bol u predelu zeluca i lekari nisu bili sasvim sigurni da li je od zeluca ili zuci. Bol nije prestajao u kucnim uslovima ni posle 2 buscopana, vec u hitnoj nakon infuzije sa koktelom nekih lekova protiv bolova i injekcijom garamicina. Sutradan nista. UZ normalan, amilaze normalne. Sta uraditi ako se ovo ponovi na letovanju? DR. Ivice molim Vas za neki savet?Spazmex ne pomaze, savetovan mu je i ranisan sumeci ujutru i uvece na letovanju zbog hrane.Inace gastroskopija radjena sve uredno, nema helicobacter,mada je pre pola godine ispio propisno tu terapiju. Hvala unapred. Ovde su sad u principu dve teme.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Jedna verzija "univerzalnog paketa" :)

1. Palitrex kapsule 500mg ili Siplocinal tablete 500mg
2. Enterofuryl kapsule i/ili Probiotic (Prolife) kapsule za prolive
3. Pressing tablete 10mg protiv alergijskih reakcija
4. Sinoderm mast, za alergije, stanja posle ujeda insekata i slicno
5. Febricet tablete 500mg za bolove i povisenu temperaturu
6. Brufen ili Diklofen tablete za misicne bolove, povrede i/ili povisenu temperaturu
7. Baralgetas tablete za grceve (crevne, zeludacne) ili bolove poreklom od zucne kese ili bubrega
8. Klometol tablete protiv mucnine
9. Nekoliko zavoja, flasica hidrogena ili joda i paketic vate
10. Flasteri za sitne rane

Ostalo - prema indikacijama, odnosno hronocnoim oboljenjima koje imaju putnici (sedativi za hnervozne, lekovi za stmu, lekovi za hipertenziju, lekovi za obolele od cira, lekovi za dijabetes, itd...) Za ocne infekcije moze neodexacin, ili jos bkje (bezbednije) samo borna kiselina. Kapi za nos imate a kupite svuda, tablete ili sirupe za iskasljavanje takodje. I to je to.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
nata77
Novi član
Novi član

Post od nata77 »

Hvala puno. Jos bih Vas zamolila za savet sta raditi ako te ujede pcela ili osa? Ja sam jednom imala to iskustvo , ujelo me je nesto od ta dva,nisam sigurna koje, za prst i on je kenuo da otice. Da li je to bila alergijska reakcija ili je to normalno? Posto se to desilo na stepenicama jedne bolnice odmah sam dobila injekciju synopena i kalcijum putem infuzije. A sta raditi na letovnju u tom slucaju? Da li moze nesto iz putne apoteke da se popije tipa presing, sumeci kalcijum, namaze se synopen ? Ispere se ubod, izbaci se zaoka ili jednostavno nista sem hladne obloge? Kako da znam da li sam alergicna na ubod pcele ili ose? U kom slucaju je potrebno ipak pozvati hotelskog lekara? Hvala Vam
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pressing 1 tableta, Sinoderm lokalno, hladne obloge mogu, sumeci kalcijum, a ako bas krene jako da otice, pa onda cete morati ili sami da popijete tabletu Dexasona, ili da idete u lokalnu ambulantu na Dexason, Lemod ili slicnu kortikosteroidnu injekciju.
nata77
Novi član
Novi član

Post od nata77 »

Hvala puno. A da li mogu u apoteci da kupimtablete Dexasona ili Lemoda da ponesem? Uzela sam sve ostalo i iskreno se nadam da mi nista nece trebati, samo sam se malo uplasila.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Mopzete. Dexason, Nirypan ili Pronison tablete.
Odgovori