PULS

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
megili
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

PULS

Post od megili »

Rekli su mi da je normalan broj otkucaja u minuti za odrasle osobe u mirnom stanju 60-80 puta. Zanima me da li normalno da osoba u mirnom stanju, recimo dok sedi ili neposredno posle budjenja ima otkucaje od 94-105 /min i da nekada kada legne da spava kao da cuje svoje srce da lupa sa druge strane jastuka jako i brzo ? Inace osoba ima normalan pritisak, u vecini slucajneva cak i nizi, cesto se desava da joj se zavrti u glavi od naglog ustajanja ili gledanja na gore, jednom joj je cak pritisak bio i 80 sa 40 a puls i dalje ubrzan. Pusac, 24 godine, krvna slika u redu.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Sasvim normalno za nekog ko ima nizak pritisak a pri tom i tzv posturalnu hipotenziju tj nemogućnost brze regulacije pritiska pri naglom ustajanju. Pad pritiska srce nadoknađuje ubrzanim radom. Inače, do 100 otkucaja/min nije tahikardija.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
megili
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od megili »

Hvala. Kazu da su osobe sa niskim pritiskom "smirene", pa mi je onda totalno kontradiktorno tome bilo da otkucaji srca budu ubrzani, ali mi je sada jasno zasto je to tako. Hvala jos jednom.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Hipotenzija sa smirenošću nema ama baš nikakve veze, sem eventualno ako se radi o hipofunkciji štitaste žlezde, pa je takav pacijen "usporen" a to što tako "kažu", na znam ko to kaže ali to nema veze sa realnošću.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
megili
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od megili »

Znam, shvatila sam sada sve. Svi smo u prilici da cujemo svasta sto nema veze sa istinom, a ko nije potkovan medicinskim znanjem, lako moze upasti u zamku da poveruje i pomisli za mnoge gluposti da su tacne. Hvala na objasnjenju, sada nema mesta za brigu i nedoumicu kod mene.
Odgovori