Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Imam psorijazu vec nekoliko godina, lecio sam se kod lekara koji mi je aprila meseca prepisao METHOTREXAT koji mi je lepo ocistio telo... nakon deset dana pojavio mi se cir ispod pazuha koji je bio ogroman (nisam mogao ruku da pomeram) i posle par mazanja one crne masti i antibiotika pukao je cir i bolje da vam ne pricam sta je sve izaslo i posle toga se pojavila psorijaza odjednom. otisao sam kod doktora da mi prepise puva terapiju. Za to mi je bila potrebna krvna slika. Rezultati su mi bili ocajni:
WBC: 13,9
GRN: 9.6
KREATININ: 140
ALT: 62
Doktor mi je rekao da moram ponovo da uradim rezultate za 10 dana i da ponovo dodjem. Danas je 9i dan i sutra ujutru idem da vadim krv i pravac posle podne kod njega. Videcemo sta ce biti. Inace, nije mi rekao sta smem da jedem a sta ne smem, ne razumem se bas najbolje u tu krvnu sliku a najvise me brine taj ALT jedem zdravu hranu voce i povrce, izbacio sam meso iz ishrane, samo ponekad pojedem malo. jedem piletinu i ne pijem alkohol, samo pusim. Molim vas neki savet u vezi toga. Svaki savet, bilo koji, u vezi bilo cega od ovoga navedenog bice mi od koristi. Hvala unapred.
Moja zaova je izlečila psorijazu ovako:
-3xpo pola rakijske čašice aloe vera sok
-3x po tri sloja aloe first sprej poprska po čitavom telu
-3x dnevno aloe vera gelly(zelena krema) maže po čitavom telu
-3x 15 kapi propolis
Nisam mogla da verujem da joj se sve povuklo za 10 dana,a pre toga joj ni lekovi nisu pomagali,imala je psorijazu mesecima.Već duže vreme joj se to ne vraća.Sve je naručila od neke žene koja to prodaje po katalogu.Bila sam u početku jako sumnjičava,ali sam puno toga o aloi pročitala na netu,a i pričala sa još nekim ljudima kojima je pomogla za neke druge stvari.Šta znam,pokušaj.
Methotreaxet i u imunosupresivnim i citostatskim dozama kompromituje metabolizam folata i na taj nacin sprecava talas proliferacije celije potreban za imuni odgovor .Pojacan imuni odgovor je i inace uzrok psorijaze i na taj nacin je koncipirana terapija diseminovanih formi.E sad sto je bilo malo imunosuspresije pa je nastala lokalna infekcija (koja je uspesno sanirana) je nezeljeni efekat ovakve th.Inace u th methotrexatom obavezna je i supstitucija folata tabletama ili mozete unositi vise zelenog povrca.Skok aminotransferaza je isto uobicajen propratni efekat terapije methotrexatom i zato se iste mesecno kontrolisu a 13 milijardi leukocita uz predominaciju granulocita ukazuje uparavo na akutnu piogenu infekciju tj taj furunkul.
severus napisao:Methotreaxet i u imunosupresivnim i citostatskim dozama kompromituje metabolizam folata i na taj nacin sprecava talas proliferacije celije potreban za imuni odgovor .Pojacan imuni odgovor je i inace uzrok psorijaze i na taj nacin je koncipirana terapija diseminovanih formi.E sad sto je bilo malo imunosuspresije pa je nastala lokalna infekcija (koja je uspesno sanirana) je nezeljeni efekat ovakve th.Inace u th methotrexatom obavezna je i supstitucija folata tabletama ili mozete unositi vise zelenog povrca.Skok aminotransferaza je isto uobicajen propratni efekat terapije methotrexatom i zato se iste mesecno kontrolisu a 13 milijardi leukocita uz predominaciju granulocita ukazuje uparavo na akutnu piogenu infekciju tj taj furunkul.
Hvala na objasnjenju, mislim da sam shvatio o cemu se radi iako koristite, za mene, malo manje poznate izraze Elem, rezultati krvi sa poslednje analize su mi u granicama normale. Krenuo sam na puva terapiju i nadam se da ce biti sve kako treba. Posto vidim da ste stucnjak po pitanju psorijaze i uzroka pojavljivanja, da li bi mogli da mi date jos neki koristan savet. Kazete da je uzrok pojavljivanja pojacan imuni odgovor, da li to znaci da treba konstantno da pijem tablete koje jacaju imuni sitem, ili ja to nisam razumeo kako treba... Jos jednom hvala na objasnjenju.
ne, obratno. Receno vamje od strane uvazenog severusa da je posledica autoimunosti pojacana i pogresno usmerena aktivnost imunosti (CD4+ i CD8 T limfocita) sto je slucaj i sa IBDom, leukemijama...ranije se smatralo da onaj ko ima autoimunost i pojacan imuni odgovor ne moze oboleti od stanja koja su uzrok manjka imunog odgovora (tumori npr.) medjutim to nije sasvim tacno. Naime, medicina nije egzaktna nauka jer covek nije ovladao znanjem u toj meri da moze nesto decidno tvrditi pa su stoga moguca "abnormalna" stanja i udruzunest bolesti koje zdrav razum medjusobno iskljucuje. Dakle, Methotrexat je poput sulfapiridina (za artritis), AZP, 6-MP, imurana (za IBD) ciljani imunosupresiv sto ce reci da "deluje" povoljno na autoimunost tako sto obara imuni sistem na minimum. Medjutim u tvojoj KKS se vidi obratnost jer imas leukocitozu i granulocitozu nasuprot "zeljenoj" leukopeniji...medicina je cudo, jedna ista bolest se leci totalno dijametralnim stvarima (zamisli da s eneke lece antibiotica iako ne postoji dokazan patogeni agens na svim poznatim testovima, to je ravno apsurdu) upravo zbog neadekvatnog poznavanja mehanizama bolesti na organizam...koliko je meni poznato jedino pravo epohalno otkrice u medicini (i to posve slucajno) je bila Flemingova penicilinska injekcija...ja ne znam ni jedan drugi vazniji lek koji zaista izleci oboljenje (infekcije) posto vecina ostalih samo zalecuje tj. manje vise prolongira i umiruje bolesti. Nazalost to je svetska realnost...