Psihosomatski poremecaji u ratu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

c_zed
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 28, 2008 12:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Psihosomatski poremecaji u ratu

Post od c_zed »

Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

da?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Mislis na Post Traumatic Stress Disorder?
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

U citao sam neshto o tome.Postoji i mehanizam odbrane kao shto je potiskivanje u podsvest.
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
progoran
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 11:10 pm

Post od progoran »

mene zanima majmunce, taj PTSP kako se malifestuje koji su simptomi i kako se leci eto uopsteno ako moze hvala
c_zed
Novi član
Novi član

Post od c_zed »

Mislim da nije ptsp nije isto sto i psihosomatski poremecaj. Ovde se radi o losem funkcionisanju organa ili nekim poremecajima na organima izazvanim od strane nekih psihickih trauma, straha...
c_zed
Novi član
Novi član

Post od c_zed »

Zanima me koji su to poremecaji u organizmu koji nastaju kao posledica tih psihickih poremecaja
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

aiiiiiiiiiii pa ima ih koliko hocesh!

chir na duodenumu, gastritis, poremecaj u ishrani i poremecaj rada creva, alkoholizam koji znash vec shta unishtava, poremecaj sna, poremecaj opazanja , koncentracije, pamcenja....itd
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
progoran
Aktivan član
Aktivan član

...

Post od progoran »

ok hoce li neko obijasniti bas to vezano za poremecaj rada gastro sistema zbunjenosti ptsp uopsteno hvala
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

80% svih receptora za serotonin (neutransmitter ciji nedostatak moze da dovede do depresije i anksioznosti) se nalaze u crevima. Tako da nase emotivne reakcije se cesto somatizuju na taj nacin, znaci mozemo stres da osetimo kao poremecaj funkcije digestivnog trakta. Trauma svakog oblika moze na taj nacin da se oseti.

To je razlicito od Post Traumatic Stress Disorder (post-traumatski stresni poremecaj). Postoje tri "klase" simptoma koji moraju biti prisutni za dijagnozu:

A. Ponovo prezivljavanje traumaticnog dogadjaja (kroz flashback, nocne more, itd)
B. Izbegavanje onoga sto moze da potseti da traumu (mesta, ljudi, situacije, od specificnih do opstih tipa bilo je mracno kada se to desilo, ili su bila zatvorena vrata sobe, itd)
C. Emotivno udaljavanje od drugih i nemogucnost da se izrazi pun dijapazon emocija (emotivna umrtvljenost)

U svakom slucaju, dijagnoza se postavlja posle detaljnog klinickog intervjua, tako da ako ti ili neko tebi blizak mozda ima ovakve simptome, treba da se obrati psihijatru ili psihologu sto pre. Ako je proslo vise od 6 nedelja od tog dogadjaja, onda nec proci samo vec mora da se leci.
progoran
Aktivan član
Aktivan član

..

Post od progoran »

C. Emotivno udaljavanje od drugih i nemogucnost da se izrazi pun dijapazon emocija (emotivna umrtvljenost)
e to ja imam sa jos nekakvim simptomima
Odgovori