Za psihologa?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Za psihologa?
Pozdrav! Zanima me, ako se neko razume u tu granu medicine, kako se u psiholoskim krugovima 'vode' osobe koje imaju manjak samopouzdanja? Imam problem sa tim u poslednje vreme i strasno mi smeta i ometa u svemu pa me zanima kome bih mogao da se obratim, i ko je uopste i kompetentan za tako nesto - piholog ili psihijatar? Radi se o onom fazonu tipa vracanja vise puta da se proveri da li su vrata zakljucana, pogasene ringle i tako to...verujem da znate na sta mislim...
- jelenaa1985
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jul 10, 2009 2:36 pm
Re: Za psihologa?
meni se to desavalo jedno vreme, ali ja to kod mene vodim pod zaboravnost..pogotovu jer sam u tom periodu bila preokupirana nekim drugim stvarima....pa mozda je i kod vas slucaj isto to...a po cemu ste zakljucili da je to do samopouzdanja? pozdrav
Mozda sam se i pogresno izrazio...da je rec o samopouzdanju...pre je o nepoverenju prema samom sebi...jer ta vrata zakljucavam npr svaki dan i prosto je to jedna rutinska obaveza i onda imam utisak da cu prevideti to nesto sto normalno mora biti uradjeno i onda se moram vratiti 100 puta....Ali me to kolje na poslu, nesto sto radim i proveravam tamo treba da bude tako i tako...i onda kada dodjem kuci razmisljam da to nesto mozda nije bilo drugacije, a ja sam ga video onako kako treba jer se kao podrazumeva da je u redu...malo sam konfuzan, znam, ali ne znam kako bolje da objasnim 

Ja sam imala fazu u zivotu koja je trajala par meseci i u toku koje sam sebe iznurivala pitanjima: da li sam stoposto iskljucila ringlu? Da li sam sigurno zakljucala? Da li sam sigurna da je voda u kupatilu zatvorena? I milion puta sam se vracala da proverim.
Stanovala sam u iznajmljenom stanu, sa tudjim namestajem, bila sam student, siromasna, i nisam sebi smela da dozvolim novcanu stetu koju bih morala da platim.
Onda sam pocela da primenjujem jednostavan recept: dok zaljucavam kucu, ja izgovorim (prvo glasno, a nakon nekog vremena pocnem u sebi) "evo, zaljucavam vrata!" i gledam u tom pravcu dok to radim. Isto ponovim za vodu, struju "Evo: zatvaram slavinu!", "Evo: iskljucujem peglu!"...
Kao kasnije pomislim "da li je zakljucano?", ja se setim da sam gledala i glasno izgovarala to sto radim, i pocela sam da se opustam. Pocela sam da to izgovaram u sebi, a onda i potpuno prestala.
To je proces koji traje neko vreme, ali je u mom slucaju bio efikasan.
Probajte!!
Stanovala sam u iznajmljenom stanu, sa tudjim namestajem, bila sam student, siromasna, i nisam sebi smela da dozvolim novcanu stetu koju bih morala da platim.
Onda sam pocela da primenjujem jednostavan recept: dok zaljucavam kucu, ja izgovorim (prvo glasno, a nakon nekog vremena pocnem u sebi) "evo, zaljucavam vrata!" i gledam u tom pravcu dok to radim. Isto ponovim za vodu, struju "Evo: zatvaram slavinu!", "Evo: iskljucujem peglu!"...
Kao kasnije pomislim "da li je zakljucano?", ja se setim da sam gledala i glasno izgovarala to sto radim, i pocela sam da se opustam. Pocela sam da to izgovaram u sebi, a onda i potpuno prestala.
To je proces koji traje neko vreme, ali je u mom slucaju bio efikasan.
Probajte!!

Isidora, hvala vam najlepse na ideji...probacu...sve bih probao samo da ovo vise prodje jer strasno smara i smeta!