Da li kod psihickih poremecaja kao sizofrenije pacijent u pocetku ima uvid u bolesno stanje ili samo okolina? Koji su osnovni simptomi na pocetku?
Da li je moguce da hipohondricna osoba razvije strah od ludila i umisli da je psihicki nestabilna?
- Moj problem je u tome sto ne znam da li imam neki psihicki poremecaj ili sam umislio. Vec sam imao jedan hipohondricni slucaj pre godinu i po dana ali se on nije odnosio na psihoze vec na telesno oboljenje. Sada imam neodredjene simptome poput straha (kada se i aktivira ''bol/mucnina'' u abdomenu/ispod grudnog kosa), glavobolje, nesanice kao i uvrnute misli (najcesce se pitam da li ludim, gubim kontakt sa stvarnoscu)... Moji su prvi put mislili da umisljam i bili su u pravu pa necu ni da im kazem za ovu situaciju. Pitam se da li umisljam tj da li je u pitanju neki panicni poremecaj ili je stvarno u pitanju neka ozbiljna psihoza. Ako i jesam umislio, zeleo bih da se resim toga, jer je osecaj straha i strepnje nesto najgore sto me je snaslo, jednostavno ne mogu da se koncentrisem ni na sta drugo, stalno brinem, citam na netu tekstove o ovome, sve signale iz okoline uvrcem tj vrv ih tumacim na svoj neki nacin.
Psihicki poremecaji / Hipohondrija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin