Psihicki poremecaj ili kontraindikacija na lek?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
McLoud
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2014 6:37 pm

Psihicki poremecaj ili kontraindikacija na lek?

Post od McLoud »

Postovani,

Moj otac ima 66 godina i od ranog detinjstva ima deformisan grudni kos, pa su mu samim tim i smanjena pluca i ima poteskoca sa disanjem, pogotovo u ovom periodu godine. Zbog gusenja je bio smesten na grudnom odeljenju, i to je donekle sanirano. Godinama ima i hipertenziju, koju regulise lekovima. Dok je bio u bolnici lekar mu je prepisao lekove koje nikad do sada nije koristio. Od tada su poceli da se javljaju simptomi poput nocnog preznojavanja i nesanice, koji su se javljali u blagom obliku. Ali, kada je izasao iz bolnice simptomi su se pojacali i pojavila se vrtoglavica, mucnina, trnjenje u ekstremitetima, gorusica, malaksalost, gubitka apetita i gubitak ravnoteze i smanjena koncentracija. Neki od ovih simptoma su navedeni kao kontraindikacije tih lekova za hipertenziju, ali nekih i nema u kontraindikacijama, a ipak ga muce. Interesuje me da li je u pitanju mozda neki psihicki poremecaj ili mu je potreban duzi period adaptacije nakon izlaska iz bolnice? Da li je moguce da je promena sredine bila stresna za njega, jer se u bolnici ponasao prilicno spokojno, a sada imam utisak kao da je bojazljiv?

Unapred hvala na odgovoru.
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Re: Psihicki poremecaj ili kontraindikacija na lek?

Post od tanja68 »

Ako se nije nista od navedenog javjalo pre pocetka terapije tim lekom vrlo je moguce da je od njega. Konsultujte se sa lekarom koji ga je prepisao i neka ga zameni sa necim drugim. U slucaju da i sa drugim pocnu problemi onda to vec nije od leka, mada mi ovo sve ipak najvise lici na nezeljena dejstva pojedinih lekova.
McLoud
Novi član
Novi član

Post od McLoud »

Danas su mu zamenili lekove, ali ih nije upotrebljavao, posto su mu u bolnici dali. Danas je popio Bromazepam od 1,5mg i malopre je govorio nepovezano, a ceo dan je umoran, malaksao i spava mu se. Da li mislite da bi to moglo biti od njega?
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Post od tanja68 »

Mislim da ovo ipak nije za komentarisanje na forumu. Mora ga neko pogledati od lekara. Mozda najpre neurolog, zbog te nepovezane price, pospanosti i umora.
McLoud
Novi član
Novi član

Post od McLoud »

U pravu ste, nakon pregleda kod 3 neuropsihijatra ispostavilo se da je teska depresija, koja je prerasla cak u neki oblik psihoze. Sad koristi antidepresive i antipsihotike, koji mu smanjuju pritisak, pa ne smemo da mu dajemo lekove. Medjutim, pojavili su mu se otoci na potkolenicama i stopalima. Kad smo rekli to doktoru internisti rekao nam je da mu podizemo noge, ali nista. Opet cemo morati da trazimo drugo misljenje...
Odgovori