Postovani,
Moj otac ima 66 godina i od ranog detinjstva ima deformisan grudni kos, pa su mu samim tim i smanjena pluca i ima poteskoca sa disanjem, pogotovo u ovom periodu godine. Zbog gusenja je bio smesten na grudnom odeljenju, i to je donekle sanirano. Godinama ima i hipertenziju, koju regulise lekovima. Dok je bio u bolnici lekar mu je prepisao lekove koje nikad do sada nije koristio. Od tada su poceli da se javljaju simptomi poput nocnog preznojavanja i nesanice, koji su se javljali u blagom obliku. Ali, kada je izasao iz bolnice simptomi su se pojacali i pojavila se vrtoglavica, mucnina, trnjenje u ekstremitetima, gorusica, malaksalost, gubitka apetita i gubitak ravnoteze i smanjena koncentracija. Neki od ovih simptoma su navedeni kao kontraindikacije tih lekova za hipertenziju, ali nekih i nema u kontraindikacijama, a ipak ga muce. Interesuje me da li je u pitanju mozda neki psihicki poremecaj ili mu je potreban duzi period adaptacije nakon izlaska iz bolnice? Da li je moguce da je promena sredine bila stresna za njega, jer se u bolnici ponasao prilicno spokojno, a sada imam utisak kao da je bojazljiv?
Unapred hvala na odgovoru.
Psihicki poremecaj ili kontraindikacija na lek?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: Psihicki poremecaj ili kontraindikacija na lek?
Ako se nije nista od navedenog javjalo pre pocetka terapije tim lekom vrlo je moguce da je od njega. Konsultujte se sa lekarom koji ga je prepisao i neka ga zameni sa necim drugim. U slucaju da i sa drugim pocnu problemi onda to vec nije od leka, mada mi ovo sve ipak najvise lici na nezeljena dejstva pojedinih lekova.
Danas su mu zamenili lekove, ali ih nije upotrebljavao, posto su mu u bolnici dali. Danas je popio Bromazepam od 1,5mg i malopre je govorio nepovezano, a ceo dan je umoran, malaksao i spava mu se. Da li mislite da bi to moglo biti od njega?
Mislim da ovo ipak nije za komentarisanje na forumu. Mora ga neko pogledati od lekara. Mozda najpre neurolog, zbog te nepovezane price, pospanosti i umora.
U pravu ste, nakon pregleda kod 3 neuropsihijatra ispostavilo se da je teska depresija, koja je prerasla cak u neki oblik psihoze. Sad koristi antidepresive i antipsihotike, koji mu smanjuju pritisak, pa ne smemo da mu dajemo lekove. Medjutim, pojavili su mu se otoci na potkolenicama i stopalima. Kad smo rekli to doktoru internisti rekao nam je da mu podizemo noge, ali nista. Opet cemo morati da trazimo drugo misljenje...