psihicki ili stvarno?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
darez17
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 08, 2006 9:03 pm

psihicki ili stvarno?

Post od darez17 »

Od malena sam po prirodi hipohondar, ali mi se cini da sto sam stariji stvar postaje irzazenija.

U proteklih pola godine sam imao isrcpno testiranje za posao u avijaciji, koje je na kraju zahtevalo i lekarski pregled za kriterijum B vazduhoplovne medicine, koji sam prosao posle svih potrebnih pregleda.

Pre par meseci tokom leta mi se cesto javljao osecaj preskakanja ili lupanja srca, pa sam i nevezano za ovaj lekarski pregled isao kod kardiologa koji je ustanovio da je sve OK. U poslednje vreme mi se ovaj osecaj gotovo uopste ne javlja.

Sa druge strane u proteklih 4 meseca mi se s vremena na vreme javi neka malaksalost (slabost) u sakama. Ne znam kako to drugacije da opisem, normalno mogu da pomeram sve, imam kontrolu, ali kad treba nesto da stisnem, recimo olovku ili da otvorim flasu, kao da me zacne neki neugodan osecaj, neka slabost, dodje mi da bacim olovku ili flasu :).
To mi se ne desava uvek, nego s vrmena na vreme, a moram da napomenem da je izrazenije kada unapred mislim na to kako ce se desiti kada npr. znam da treba da pocnem da pisem za 5 min.

Ovih dana sam guglajuci izraz "slabost u rukama/sakama" nabasao na mnoge teme od potpuno bezazlenih, do nekih skroz zastrasujucih, kao sto su razne zivcane bolesti, ukljucujuci i multiplesklerozu i jos neke strahote, a kako sam po prirodi hipohondra, odmah i ja pomisljam na najgore.

Sto je najinteresantnije od svega, recimo do pre 7 dana nisam uopste osecao nikakve trnce u rukama i nogama, a onda kada sam procitao da uz vecinu tih bolesti i slabosti u rukama i nogama idu i trnci, poceo sam i to da osecam povremeno. Kada recimo odem da se istrcim na kej ili da igram fudbal, simptoma skoro da i nema..., ali kada treba na pisem nesto na faxu, dodje mi da bacim olovku, mada je i to promenljivo tokom casa, npr u prvih pola sata ocajno, posle kad se udubim u pisanje, kao da "zagrejem/razradim" ruku, pa bude OK. Uz sve to dlanovi i tabani znaju da mi se znoje, ili da budu hladni kao led.

E sad mene zanima da li je stvarno to sve moguce iskljucivo iz psihickih razloga, i da li je vreme da posetim psihologa, ili da ne znam idem kod drugih doktora i tragam za nekim organskim bolestima. Eto imao sam taj kompletan pregled za kriterijum B pre 4 meseca, i prosao sam ga, posle sam jos jednom vadio krv bilo sve OK, pre toga sam isao kod kariologa i bilo je OK. Nisam samo isao da snimam glavu, mozak, zivce, itd... :), mada sam i na tom lekarskom imao neuropsihijatrisjki pregled plus nikad zesci ocni pregled, sto je kolko sam shvatio dosta povezano, jer se uglavnom na ocima prvo iskaze neka nervna bolest, sto se meni da kucnem u drvo jos nije desilo.

Molio bih za strucan savet.

Unapred zahvalan!

PS. Inace imam 22 god i po prirodi sam dosta ambiciozan.
PS2. Poslednjih par godina mnogo vremena provodim na racunaru i to uglavnom u nekom nepravilnom, zgrcenom polozaju tela, a u poslednjih pola godine sam bas, bas pretara, skoro da i ne silazim sa njega, a pri tome jako puno kucam, zasnivam citave konverzacije na programima tipa MSN mesenger, gde sam u stanju da kucam po nekoliko sati neprekidno do kasno u noc, brzinom profi daktilografa :). Mozda i ovo ima veze :)
Marined
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 2:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Marined »

Ja mislim da treba da ides kod psihologa jer je to verovatno neka neuroza,cim ti kad procitas za neki novi simptom ubrzo ti se pojavi a ni hipohondrija nije za zanemariti.I sama imam ovih problema i uspesno se lecim od panicnog poremecaja a imam i blagu hipohondriju.Meni je najvise pomogla psihoterapija a ako zelis registruj se na forum''anksioznost i panicni poremecaj''jer tu ima raznih ljudi sa raznim problemima pa ces kad cujes tudja iskustva i sam lakse zakljuciti sta ti je.Inace i ja sam imala trnce,narocito u prstima od ruku a nekad i nogu sto je tipicno za anksioznost!Srecno :D
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

s

Post od vasa »

iako ti kazem ja i bilo ko drugi da se skines sa racunara-da pokusas neko vreme da se bavis necim drugim-da odes negde gde nema racunara ili nesto slicno-ne vredi ako ne das sam-a sansu sebi sansu da pokusas.
SRECNO
Odgovori