Pseudomembranozni kolitis???

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Kobayashi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 08, 2009 10:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pseudomembranozni kolitis???

Post od Kobayashi »

Pozdrav svima na forumu. Ovo mi je prvi post na bilo kom forumu koji se tiče zdravlja. Imam par pitanja pa ukoliko ima stručnjaka (u šta ne sumnjam) bilo bi lepo da dobijem i odgovor :) .

Sestra mi je već dva meseca u bolnici i dijagnostikovan joj je SLE (sistemski lupus). Počela je da dobija terapiju kortikosteroidima i sve se polako počelo vraćati u normalu kada su počeli novi problemi. Stomak joj se nenormalno naduo u donjem delu, imala je stolicu zelene boje, česte i jake grčeve u stomaku i visoku temperaturu. Tegobe su trajale dve nedelje da bi se potom stanje smirilo i ona bila prebačena na imunologiju. Stanje je ostalo stabilno 7 dana nakon čega se stomak opet naduo (sada već i u gornjem i u donjem delu) i uvećao se do te mere da joj je vršio pritisak na pluća te nije mogla disati bez kiseonika zbog smanjenog kapaciteta. Visoke temperature su opet počele i zelena stolica takođe praćena jakim grčevima i bolovima. Lekari su joj pratili stanje i rekli da nema toksina niti krvi u stolici. Ustanovljen je Pseudomembranozni kolitis kao proizvod upotrebe velikog broja antibiotika koji su joj davali. To je bilo pre dve nedelje, a njoj je stomak i dalje naduven. Zabranjeno joj je da jede te je stoga malaksala i ne može da ide do toaleta pa joj je stavljen i kateter. Od lekova prima Vankomicin oralno i Orvagil za pseudomembranozni kolitis. Terapija traje već dve nedelje, a ja ne vidim nikakvo poboljšanje.

Moja pitanja su...

Da li postoji mogućnost da se to iskomplikuje i na koji način?
Koliko traje lečenje Pseudomembranoznog kolitisa?

Hvala unapred na strpljenju i odgovorima. Pozdrav.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Pseudomembranozni kolitis izazivaju najcesce toxini A i B Clostridium Difficiile bakterije. Mora se najpre uraditi Antibiogram i ordinirati dobar AB a paziti pri tom da ne nastane superinfekcija gljivicama koje takodje mogu izazvati plikove/kvazimembrane po crevima...dakle, ujedno davati vece kolicine probiotik kapsula (ESI Fermental MAX koji ima 20 milijardi spora 5 sojeva bakterija) i jake antimikotike (fluconazol)
Kobayashi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 08, 2009 10:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Kobayashi »

Hvala na brzom odgovoru. Imam još par pitanja. Njoj je rađena biopsija sluznice creva. Da li se to radi u cilju saznavanja koje su gljivice u pitanju i određivanja antibiotika ili nešto drugo? Od biopsije je prošlo 8 dana, a nama je rekao lekar da će rezultati biti za 8 do 10 dana. Vidim da niste pomenuli Vankomicin ni jednom. Da li se njime može izlečiti pseudomembranozni kolitis ili ga daju zbog prevencije još većeg oštećenja creva? Trenutno joj daju Prolite probiotik (u ampulama) i Bulardi tablete. Da li se te tablete koje preporučujete mogu kombinovati sa Vankomicinom ili ne? Ona je trenutno na imunologiji i danas je doktorka rekla da je najmlađi pacijent (22 godine) i ujedno i najteži. Brine me (pošto sam malo istraživao po internetu) da ne preraste u Toksični kolitis. Koliko sam video jedina opcija u tom slučaju je odstranjivanje debelog creva što bi za nju u tim godinama bilo psihički i fizički veoma poražavajuće pošto se još nije oporavila od šoka da će morati do kraja života da pije lekove protiv lupusa. Hvala vam još jednom na brzom odgovoru...Pozdrav
Odgovori