prva pomoc za laike?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
hana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

prva pomoc za laike?

Post od hana »

Postoji li neka knjiga ili kurs gde ljudi koji nemaju veze s medicinom mogu da nauce kako da postupaju u hitnim slucajevima, kako se pruza prva pomoc? (Mislim da bi to svako morao da zna, kao sto zna da cita...)
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Verovatno svi znate koliko su danasnji doktori u velikom broju neazurni, pa ili ih ne zanima kakva je dijagnoza pacijentu, ili zaista ne umeju da je postave... A kada neko zove hitnu pomoc, ako ne kazu u startu preko telefona neka dodje kolima (?!), proci ce suvise vremena dok kola hitne pomoci ne stignu gde treba.
Zbog svega toga, valjda je jasno da bi svi morali da znaju i sami nesto o medicini, da bi sebe zastitili, kad to lekari ne zele da rade. Osim toga, svakom se moze desiti da se nadje sam s bolesnikom, i niko drugi ne moze da mu pomogne...
Sudeci po tome da je relativno veliki broj ljudi pogledao ovu temu, a bas niko nije odgovorio, pretpostavljam da niko ne zna odgovor, tj. da odgovora i nema. Uopste ne znam kome bih se obratila, kome je uopste stalo do toga... Da li bi takva knjiga ili kurs bila suvise dobro delo, a premalo marketinski potez, pa to nikoga ne zanima?
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

pa pravo da ti kazem ja ne znam odgovor na tvoje pitanje,ali volela bih da znam jer i mene zanima
ja sam recimo prosle godine zbog bolesti mesecima imala raznorazne napade i nikada nisam mogla sama sebi barem malo da pomognem,barem da se priberem nego sam onako uvek pod napadom jurila kod lekara i mozda i pogorsavala stanje panikom tako da i ja mislim da bi svako trebao da zna neke opste stvari i valjalo bi barem da ima neki opsti prirucnik,mozda bi trebalo pronaci knjigu Prve pomoci iz osnovne skole ko je jos to imao u programu?
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

I ja sam razmisljala o tome. Ali prvo, ko zna kako je to napisano, jer sesti razred su stvarno klinci, i pitanje je da li se u tom uzrastu zaista moze nesto nauciti o tome. A drugo, s obzirom na to da tog predmeta odavno nema, pitanje je da li se sada ta knjiga igde moze nabaviti.
Da znam kako, zalagala bih se za tako nesto. Svakome moze da se desi da neko u njegovoj bliyini pocne da se poradja, dobije nekakav napad, bude povredjen... Bilo bi logicno da spada u opstu kulturu moci pomoci u tako nekoj situaciji.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

u potpunosti se slazem sa tobom
doduse,trebalo mi malo bolje potraziti u zadnje vreme imamo u izdavackoj delatnosti veliku navalu svakavih prirucnika mora biti i neka savremena opsta pomoc,ne znam ali si me podstakla da o tome se nesto raspitam malo bolje,ako nesto nadjem objavicu ovde,a i ti isto molim te
pozdrav
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Bila sam na sajtu http://www.crvenikrst.org.yu. Tamo izmedju ostalih linkova ima i "prva pomoc", "kursevi" i sl. Bilo bi logicno da to ima neke veze s ovim sto nas zanima, ali postoji problem sto svi ti linkovi nikud ne vode. Pretpostavljam da im je sajt nepotpun, ali ne znam da li to nameravaju da poprave. Ni link "kontakt" nije funkcionalan...
U svakom slucaju verujem da, ako iko pruza takve kurseve, to je Crveni krst.
Ako saznam nesto vise, naravno, javicu. Znam da ces i ti. Ali bilo bi lepo kada bi ova tema zainteresovala jos nekoga, ko, ako nam bar ne moze pomoci u ovom raspitivanju, moze pozeleti da isto sazna. Na kraju krajeva, na ovom sajtu se vrlo cesto oglasavaju mame, a bar one moraju cesto da se suocavaju sa povredama svoje dece...
Odgovori