S obzirom da mi je detetu jos u 7 mesecu dok je bilo u stomaku uoceno prosirenje na oba bubrega, nakon rodjenja radjeno je u Institutu majka i dete intravensko i mikcija i tada je iskljucena hidronefroza. naime, ostalo je da se prati dalji razvoj i na svakom ultra zvuku u u razmacima oko 6 meseci pracena su prosirenja. Dete nema nikakvih tegoba u smislu infekcija i svega drugog vezano za ovaj problem. Medjutim, na poslednjoj kontroli u Institutu doktor je ipak rekao da uradimo DTPA, sto smo i ucinili i rezultat je sledeci: Dinamika scintigrafija bubrega je radjena u toku 30 minuta od iv aplikacije obelezenogDTPA. U 15 minutu snimanja je iv lasix-om stimulisana diureza. Na sekvencijalnim scintigramima se prikazuju oba bubrega , uobicajenog polozaja, velicinei oblika. Levi bubreg blago dilatiranog pjelona. Obostrano ocuvanfunkcionalni parenhim. Desani ureter dilatiran prevezikalno - sto bi voleo da mi objasnite sta to znaci.
radiorenografska kriva desnog bubrega u pocetku akumulativna zbog dilatiranog pjelona ali eleiminacija spontano pocinje od 11 min i blago je usporena i nepotpuna do kraja snimanja. kriva desnog bubrega ocuvana u sve tri faze snimanja. Voleo bi da mi pojasnite ozbiljnost problema ukoliko je moguce, koje je i kakvo to stanja, a isto tako sta znaci i prosirenje desnog uretra prevezikalno. Unapred zahvalan!
Prosirenja na bubrezima
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin