Prosirene vene na nogama,preporuka kom lekaru se obratiti?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 9:00 pm

Prosirene vene na nogama,preporuka kom lekaru se obratiti?

Post od Ejmi »

Moj decko ima 32 god. i genetsku predispoziciju za probleme sa venama.
Posao zahteva dosta stajanja.Pojavila mu se izrazena reljefna vena na desnoj potkolenici koja boli.Posto lekar opste prakse ne sagledava velicinu problema, molil za savet kome da se obratimo za strucnu pomoc.
Zanima ga kompletna dijagnostika i tretmani koji dolaze u obzir izuzev oralnih medikamenata .Unapred zahvalni na odgovoru.
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Post od Warsong »

Ono sto mogu da preporucim, a sto je meni inace dosta smanjilo probleme to su preventivne carape "venotrain" firma se nalazi na preseku njegoseve i beogradske i Phlebodia 600mg 30x uzimati 4 puta godisnje, recimo svaki treci mesec.
Postoji i operacija ali o tome neka razmislja kada bude u 40. godini. Alkohol i duvan izbaciti, ljudima sa genetski slabim venama te dve stvari znatno pogorsavaju stanje.
To sto sam naveo vazi ukoliko zaista ima slabe vene te se prekomerno sire kako na levoj tako i na desnoj nozi. Ukoliko je problem samo sa jednom venom onda je u pitanju nesto drugo. U svakom slucaju treba da se javi na vaskularnoj hirurgiji i obavezno uradi color doppler.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Sve u svemu potreban je pregled vaskularnog hirurga,obicno prvo ide neoperativni tretman sa elasticnim zavojima da se spreci vracanje krvi u povrsne venske pleskuse zbog insuficijentnih valvula perforantnih vena i phlebodia/detralex koji suzavaju vene i sprecavaju nastanak edema zbog zadrzavanja krvi.Ukoliko se tegobe ne mogu regulisati na ovaj nacin pa nastaje edem,lipodermatoskleroza a zatim i venske ulceracije indikovan je operativni tretman.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Hvala na odgovoru.
On je nepusac i ne pije. Ali njegov otac ima identican problem, samo po celim potkolenicama.
Posto verovatno postoje carape za vene sa razlicitim pritiskom, zanima me kako se vrsi izbor odgovarajucih, ili to odredjuje samo lekar.
Da li sme da vozi bicikl, i koji oblik kretanja se preporucuje?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

KCS - institut za dermatovenerologiju, pasterova 2 ima dermatologa-subspecijalistu za probleme sa venama. na ovom mestu ce dobiti potrebne savete u vezi preventive. vaskularni hirurzi ga (mozda ?!) nece ozbiljno shvatiti
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Ako je gojazan, redukovati tel. tezinu,izbegavati stajanje,sedenje sa prekrstenim nogama.Kretanje i voznja bicikla dozvoljeno,zato sto kontrakcija misica pomaze venama u potiskivanju krvi ka srcu.
Carape za vene O.K., ali je vazno obuci ih ujutru jos u krevetu,dakle pre oslanjanja na pod.
Ejmi
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ejmi »

Drbgd, hvala veliko. I meni je vaskularni hirurg zvucao kao neko ko se ne bavi preterano neoperativnim stanjima. Ovo je bas praktican savet.

Sto se gojaznosti tice, prosto mi je zao sto smo mrsavi oboje, jer za zdravstvene probleme kao sto su vene kod njega, ili insulinska rezistencija kod mene, izgleda da gojazni imaju vise prostora za akciju : ). Jako me raduje sto se preporucuje voznja biciklom.
Odgovori