Imam problem sa prosirenim arterijama glave , Temporalis obostrano . To se desilo zato sto sam isao u teretanu i naprezao se , usled cega mi se pojavilo malo prosirenje na temporalisu sa leve strane lica , i uglavnom mi to uopste nije pravilo nikakve smetnje , a neposredno posle toga sam zbog obaveza prekinuo sa treniranjem . Medjutim , kasnije sam nastavio i arterija temporalis se na levoj strani lica po jos vecoj duzini prosirila , a dobio sam prosirenje i na desnoj strani lica . To mi i dalje nije smetalo dok nije to prosirenje doslo do dole neposredno ispred desnog uha . Na kraju mi se prosirila i poceo sam da osecam pojacani puls u arteriji koja se nalazi uz vilicnu kost sa desne strane brade . Sada mi vec to uveliko smeta , osecam peckanje i svrab zbog pojacanog pulsiranja u desnom delu brade na mestu gde kartoidna arterija prolazi preko donje vilice i napipao sam da se zadebljala na tom mestu , kao i pulsiranje pored desnog uha koje mi pravi male glavobolje , i kada bih sad poceo da trcim ili vozim bicikl osetio bih toliko jak puls i pritisak u glavi koji me onemogucava da se bavim tim aktivnostima . Isao sam na 2 pregleda , u polikliniku kod vaskularnog hirurga koji mi je uradio ultrazvuk , postavio dijagnozu : nema subjektivnih tegoba ( iako ima ) , primetio jedino posle treninga da mu neke arterije na celu vise pulziraju ( a ja sam dosao zbog toga sto mi one vise pulsiraju i kad uopste ne treniram , a smatram da je normalno da pulsiraju neposredno posle treninga ) , fizikalnim pregledom Temporalis obostrano lako dilatirana bez aneurizmatskih prosirenja . Za sada nema indikacija za terapiju . Kontrola po potrebi . Posavetovao me je da se opustim , da je sve u redu i da sam potpuno zdrav i da nastavim slobodno da treniram iako sam mu rekao kakve sve tegobe imam ! Otisao sam isti dan i kod vaskularnog hirurga VMA . Doktor na VMA nije hteo ni da me pregleda valjda zato sto nisam imao prosirene vene nogu koje on leci , ispricao sam mu sve i on mi je rekao da je sve to normalno bez ikakvog ultrazvuka ili bar gledanja , da se prosirilo zbog naprezanja , da nastavim da treniram , i kako je to temporalis koji obicno vise pulsira kada ljude boli glava ( iako sam mu rekao da ja stalno osecam pulsiranje ) ....... Kada sam mu ponovo rekao da me boli glava zbog toga odnosno ta mesta glave on mi je preporucio avaricon gel za prosirene vene i rekao da mazem i da ce proci za par dana ... i tako se zavrsilo ... I moram da napomenem da mi je hirurg na poliklinici rekao kako je temporalis potpuno nebitan i kako sluzi da hrani materijama kozu cela u tom delu i kako postoji dosta vena koje zamenjuju ulogu temporalisa , kako prakticno moze ta arterija i da se ukine u sta ne verujem , ali to mi je rekao vise kao informaciju kao i to da sam potpuno zdrav.
Posle toga nisam isao ni kod jednog vise lekara i ne znam kako da pronadjem resenje...