Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: Da li je propifenazon nesteroidni antireumatik (NSAID)
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 8:59 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm
Postovi: 15
Zna li neko da li ova komponenta poznatog leka protiv bolova Caffetina (propifenazon) spada u nesteroidne antireumatike (NSAIDs)?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 9:17 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
NESTEROIDNI ANTIREUMATICI (NSAR)

Reumatske bolesti uzrokuju pojavu koja je vrlo česta i uobičajna kod brojnih bolesti a naziva se upala (eng. inflamation). Upala je reakcija tkiva na oštećenje ili podražaj koji može biti mehaničko, hemijsko, radiološko, mikrobiološko i imunološko i dr. Pri tome upala je patološki proces kojim tkivo reaguje na podražaj. Karakteristični simptomi upale jesu bol, crvenilo, otok i zagrijanost tkiva (dolor, rubor, tumor i calor). Iako u principu ima protektivni karakter, upala može oštetiti tkivo. Pogotovo u slučajevima kada je upala nepotrebna reakcija na krivi, autoimuni disbalans, poput reumatskih bolesti.

U upali ucestvuju brojni elementi, a jedni od najvažnijih su medijatori upale - tvari koji potiču i pojačavaju upalu. U medijatore upale spadaju eikosanidi (derivati arahidonske kiseline) i to prostaglandini, tromboksan i leukotrieni.

Oni se nazivaju još i tkivni hormoni a u tkivima izazivaju različite reakcije koje karakterisu bol, otok, crvenilo i povišena temperatura tkiva. Važno je naglasiti da se oni ne javljaju samo tijekom upala nego i tokom normalnih fizioloških funkcija. Primeri, tromboksan (TXA2) potiče zgrušavanje krvi, prostaciklin (PGI2) sprečava iritaciju želuca želučanom kiselinom itd.

Od arahidonske kiseline, sastavnog dijela stanične membrane nastaju (uz pomoć enzima cikloksigenaze I i ciklooksigenaze II) naprije prostaglandini PGG2 i PGH2, a od njih prostaciklin (PGI2), prostaglandin E2, prostaglandin F2. Jedan krak biosinteze vodi prema tromboksanu A2 i tromboksanu B2. S druge strane, iz arahidonske kiseline, posredstvom enzima lipoksigenaze nastaje 5-hidroperoksiarahidonska kiselina (5-HPETE) iz koje se stvaraju leukotrieni (LT).

Naziv prostaglansini dolazi od imena žlezde prostate, jer su tamo najprije nađeni, a naziv leukotrieni od pojma leukociti.

Brojni prostaglandini nastaju u normalnim, zdravim uvjetima i imaju sasvim normalno fiziološko djelovanje. Primjerice, prostaciklini blokiraju sekreciju želučane kiseline uzrokovane hravom, histaminom ili gastrinom i djeluju citoprotektivno na sluznicu želuca. Tromboksan izaziva agregaciju trombocita i vazokonstrikciju, dok prostaciklin ima ubrnuto delovanje.
Ipak, za upalno delovanje nabitniji su prostaglandini PGE i PGF. Pod njihovim uticajem dolazi do povišenja telesne temperature. Oni takođe senzibiliziraju završetke živaca, što uzrokuje bol, glavni i najneugodniji simptom svih upala i reumatskih bolesti.

Protivupalno delovanje nesteroidnih antireuamtika (NSAR) temelji se na blokadi ciklooksigenaze, ključnog enzima u sintezi prostaglandina. Postoje dve ciklooksigenaze

ciklooksigenaza -1 (COX-1) i
ciklooksigenaza-2 (COX-2).

Ciklooksigenaza-1 sintetizira prostaglandine koji su potrebni za normalne fiziološke funkcije organizma, dok ciklooksigenaza-2 (COX-2) normalno nije prisutna u organizmu, ali se javlja pri upalnim procesima i sudeluje u sintezi patoloških prostaglandina koji potiču i pojačavaju upalu. Stoga je očito da ćemo blokadom COX-2 zaustaviti upale.

Problem je u tome da većina NSAR blokira i COX-1, a ne samo COX-2 što znači da takvi lekovi blokiraju sintezu svih prostaglandina i normalne fiziološke funkcije, a takođe ostavljaju želudac bez zaštite prostaciklina pa se javlja nuspojava bola i krvarenja u želucu.

Samo jedna skupina NSAR blokira samo COX-2, a to su koksibi, pa stoga njih zovemo selektivni COX-2 inhibitori, doks su svi ostali neselektivni NSAR.

Ukuno gledajući NSAR imaju sledeće učinke:

protuupalno (antiinflamatorno)
antireumatsko
antipiretsko (snižavaju-normaliziraju povišenu telesnu temperaturu)
analgetsko (ublažavaju bolove)

Po hemijskoj strukturi NSAR dilimo na :

derivate octene kiseline i srodni spojevi - diklofenak, sulindak, alklofenak, indometacin, acemetacin, tolmetin, lonazolak i dr.
oksikame - piroksikam, meloksikam, tenoksikam, lornoksikam i droksikam
fenamate - mefenaminska, tolfenaminska, flufenaminska i meklofenaminska kiselina
derivate propionske kiseline - ibuprofen, ketoprofen, naproksen, fenoprofen, flurbiprofen, tiaprofenska kiselina, alminoprofen i dr;
koksibe - rofekoksib, celekoksib, valdekoksib i parekoksib

Derivati propionske kiseline, za razliku od ostalih NSAR, imaju nešto slabije izraženo antireumatsko delovanje.
Osim ovih lijekova COX-1 i COX-2 blokiraju i neki drugi lekovi koji ne spadaju u skupinu NSAR jer imaju pretežno analgetsko i antipiretsko delovanje, spadaju u skupinu lekova s delovanjem na živčani sastav i nazivamo ih analgoantipiretici a to su:
salicilati - acetilsalicilna kiselina, diflunisal, salsalat, benorilat
derivati pirazolona - propifenazon, metamizol, fenazon, aminofenazon, fenilbutazon, oksifenbutazon i dr.
anilidi - paracetamol

Svi NSAR osim koksiba su neselektivni i blokiraju i COX-1 i COX-2 stoga imaju mnogo nuspojava. Koksibi (rofekoksib, celekoksib, valdekoksib i parekoksib) jesu novi lekovi koji selektivno i snažno blokiraju samo COX-2 stoga su sigurniji za pacijente s želučanim ulkusom. Problem je taj što je dokazano da povećavaju opasnost od kardiovaskularnih nuspojava (srčani udar), a osim toga, dosta su skuplji u odnosu na ostale NSAR.
Mnogo pripravaka NSAR dolazi u obliku čepića. To je zato što se na taj način smanjuju nuspojave u želucu, a također, jetra se štiti od lošeg delovanja te produžen je i poboljšan učinak.



Nesteroidni pripravci
Derivati octene kiseline i srodni derivati
diklofenak – Diklofenak, Voltaren, Naklofen, Naklofen duo
indometacin – Indometacin
diklofenak + orfenadrin – Neodolpasse

Oksikami
meloksikam – Movalis
piroksikam – Lubor, Erazon
tenoksikam – Artrocam

Derivati propionske kiseline
ibuprofen – Ibuprofen, Neofen, Brufen, Dalsy
ketoprofen – Knavon, Ketonal
naproksen – Nalgesin

Ostali nesteroidni pripravci
nimesulid – Aulin
Koksibi
celekoksib – Celebrex

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 9:20 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
A propifenazon je analgopiretik!

ANALGOANTIPIRETICI

Kao i opioidni analgetici, analgoatipiretici se takođe koriste za lečenje boli, ali ne one jake već tzv. "slabe boli", ali i povišene telesne temperature.

Upravo zbog takvog dvojakog učinka oni se nazivaju analgoatipiretici (što ukazuje na to da imaju dve najvažnije indikacije).

Analgoatipiretici, za razliku od opioidnih analgetika nemaju psihotropno delovanje.

U analgoantipiretike spadaju:

1.derivati salicilne kiseline (acetilsalicilna kiselina)
2.derivati pirazolona (metamizol i propifenazon) :)
3.derivati anilina (paracetamol)


Mehanizam delovanja analgoantipiretika je isti kao mehanizam delovanja NSAR, s tom razlikom što je antireumatski učinak kod analgoantipiretika vrlo slab, dok je analgetski i antipiretski učinak puno više izražen. Dakle, oni inhibiraju enzim ciklookisgenazu 2 (COX2) i time staje biosinteza medijatora upale.

Naime, upravo su medijatori upale ti koji na živčanim završecima uzrokuju bol. Takođe, oni uzrokuju da se centar ze termoregulaciju podesi na višu temperaturu. Upravo je osecaj hladnoće prvi znak da se sprema groznica - medijatori upale povisuju hipotalamusni termoregulator na višu temperaturu, telo počinje rezonirati da mu je hladno pa se telesna temperatura povišava.

Kod upale je povišenje temperature zapravo obrambeni mehanizam. Do 38°C povišenje temperature pogoduje imunološkom sastavu i uzrokovano je medijatorima upale. Međutim, temperatura iznad 38°C postaje izuzetno štetna pa je tek tada opravdano primeniti analgoantipiretike.
Iako imaju isti mehanizam delovanja i iste indikacije oni su uglavnom različite hemijske strukture.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 9:24 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Propifenazon

Propifenazon je derivat pirazolona. Pojavio se na tržištu kako bi zamenio aminofenazon koji je povučen zbog potencijalne kancerogenosti. Ima slične učinke kao i metamizol, ali takođe može izazvati oštećenje koštane srži i poremećaj krvne slike. Danas se koristi uglavnom u kombinovanim pripravcima s ostalim analgoantipireticima.

Paracetamol

Paracetamol je uz acetilsalicilnu kiselinu najkorišteniji analogoatipiretik i jedan od najkorištenijih lekova na svijetu. U Sjedinjnim Državama njegov naziv glasi acetaminofen. Također, jedini je predstavnik skupine anilida, derivata anilina. Naime, njegov prethodnik je fenacetin koji je izbačen iz upotrebe zbog hepatotoksičnosti. Paracetamol ublažava bolove i snižava povišenu telesnu temperaturu.

Njegovo delovanje kod suzbijanja bolova i snižavanja groznice jednako je delovanju acetilsalicilne kiseline. Ne nadražuje sluznicu želuca, te ga smeju uzimati i bolesnici sa želučanim tegobama, sa čirem na želucu ili dvanaestniku. Takođe, mogu ga uzimati i deca te je stoga jedini lek koji se primenjuje kod snižavanja povišene telesne temperature kod dece. U tu svrhu se priređuje u obliku sirupa i supozitorija.
Ali opet treba naglasiti da paracetamol nije bezazlen lek jer i on kao i njegov prethodnik (doduše manje vevrovatno) može izazvati oštećenje jetre te da stoga treba nekim osobama davati s oprezom.

Lupocet , Plicet , Paracetamol, Lekadol, Daleron, Panadol, Panadol Baby, Efferalgan

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 9:25 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm
Postovi: 15
Hvala Tamaraft. Znači ipak pripada toj grupi.

Pitam zato što sam početkom godine imao krvarenje iz čira na dvanaestopalačnom crevu i rečeno mi je da ne zmem uzimati nesteroidne antireumatike, ali mogu da uzimam paracetamol i febricet.

Ja sam bez problema međutim donedavno koristio i Caffebol (paracetamol + kafein + kodein fosfat). Sada je u apoteci gde kupujem lekove nestalo Caffebola i apotekarka mi je rekla da je Caffetin praktično isto što i Caffebol. Sad vidim da ima i ovu dodatnu komponentu (propifenazon)... pa se pitam da li smem da ga uzimam?

Već sam popio jednu tableticu, valjda neće ništa da se desi :oops:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 9:49 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Koliko sam ja shvatila nije NSA vec analgopiretik koji se i preporuchuje osobama sa gastrointestinalnim smetnjama jer je mnogo manje shtetan od NSA.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Nov 06, 2008 11:34 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm
Postovi: 15
tamaraft je napisao:
Koliko sam ja shvatila nije NSA vec analgopiretik koji se i preporuchuje osobama sa gastrointestinalnim smetnjama jer je mnogo manje shtetan od NSA.


E da, zaboravih da kažem da mi je dozvoljeno da pijem i baralgin.

Na internetu nema skoro nikakvih podataka o propifenazonu, ali sam pronašao neki tekst na nemačkom gde se i on spominje u kontekstu nesteroidnih antireumatika koji mogu izazvati gastrointestinalna oštećenja.

http://tinyurl.com/5gbmwd

Prevod na engleski je preko Googla pa nije savršen.


----------------------------------------------------------------
The present invention relates to the use of quaternary N-benzyl-N-(2 - [2 - ((1S, 5S) -6,6-dimethyl-[3.1.1] hept-2-y l)-äthoxy] ethyl) salt-morpholinium-for prophylaxis and treatment of blood disorders in the peripheral circulation, especially in the field of mikrovaskulären and Magen-/Darmwände of damage to the gastrointestinal tract in larger mammals, especially people who by gastrotoxische doses of drugs or chemicals are causing. Especially the invention relates to the prevention and treatment of damage to the stomach / intestinal tract, which through the often chronic intake of nonsteroidal anti-inflammatory drugs, for example, in rheumatic therapy may be caused.


Among the nonsteroidal anti-inflammatory and antirheumatic (= non-steroid antiinflammatory drugs in the following abbreviated as NSAIDs) include Benzoesäurederivate substituted, for example Salicylsäurederivate such as aspirin (aspirin = R) or Salicylamid; Anthranilsäurederivate like Flufenaminsäure; Arylessigsäurederivate, for example, substituted Phenylessigsäurederivate such as diclofenac or Ibufenac, substitutable tuierte Indolessigsäurederivate such as indomethacin or substituted 2-Phenylpropionsäurederivate such as ibuprofen; Chinolincarbonsäurederivate; Pyrazolindionderivate, for example Diphenylpyrazolindionderivate such as phenylbutazone or Oxyfenbutazon; Phenylpyrazolonderivate like Phenazone, Aminophenazon or Propiphenazon ; Oxicamderivate such as Piroxicam or Tenoxicam.

It is known that NSAIDs cyclooxygenase-inhibitory effects and thus inhibit the endogenous prostaglandins act. Prostaglandins are found in relatively high concentrations in the walls of the gastrointestinal tract. They play an important role in gastrointestinal physiology and affect a variety of functions in the stomach / intestinal tract. To view the prostaglandins, for example, in addition säuresekretionshemmenden effects of the flow of gastric mucosa and promoted mucosaprotektive properties.

NSAIDs can be known, especially for long-term use of the mucous membranes and walls of the stomach / intestinal tract caused serious damage, such as haemorrhage add up to serious stomach bleeding and lesions lead.

The Ulcustherapeutika as otherwise successfully used H 2-active substances rezeptorantagonistisch the property damage induced by NSAIDs in the stomach / intestinal tract not effectively be prevented.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Pet Nov 07, 2008 12:31 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Mar 27, 2006 10:36 pm
Postovi: 15
Nadjoh i zvanican sajt za Caffetin:

http://www.caffetin.com.mk/html_en/?id=1&box=7

gde piše da propiphenazon ipak jeste nesteroidni antireumatik koji inhibira sintezu prostaglandina. Dakle, mislim da nije pametno da uzimam Caffebol.

Čudno da mi je apotekarka rekla upravo suprotno - da propifenazon ne spada u ovu grupu lekova.


PROPYPHENAZONE

Propyphenazone is a provolone derivative with an analgesic and antipyretic effect.

As a non-steroid anti-inflammatory drug , an unselective SOH inhibitor, it acts by inhibiting the prostaglandin synthesis, thus achieving its analgesic effect. The antipyretic effect is a result of its central action on the thermoregulation centre, that is, it decreases the elevated body temperature.

The recommended daily doses are 300-1000 mg. The maximum daily dose is 900 mg – 4 g, which is 19 times higher than the dose contained in one Caffetin® tablet. The recommended dose for children is 300 mg; the maximum dose for children is 1200 mg.
One Caffetin® tablet contains only 210 mg propyphenazone.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 83 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: