UVOD/BACKGROUND:
Dobar dan postovani, nov sam ovde, ali sam uradio advanced research ove teme, i nisam nasao shodan odgovor. Problem jeste sledeci. U dvadeset i drugoj godini zivota sam, na metadonskoj terapiji sam oko 11meseci na dozi od oko 86mg metadona dnevno - sto je ekvavilent 8,6 ml oralne solucije ,ako je 1ml=10mg - sto je ekvavilent dozeru od 260kapi. E sad, pored toga pijem i dva puta diazepam od 5mg dnevno ,ALI njega pijem vec bar 3.5 godine - ISTU dozu, te mi se SIGURNO vec organizam navikao, tj. odradio svoj deo tolerancije na isti, pa s' toga OPET imam probleme sa anksioznoscu i insomnijom.Da li bi problem resilo povecavanje doze na 2x10mg diazepama ili uvodjenje midozolam leka? Ali , DA SE VRATIM NA PITANJE:
Posto sam, po meni, unistio vene tj. nema vise vena shodnih za normalnu intravenoznu administraciju bilo cega, sta da radim ? Ovo je malo opste pitanje,ali u principu, to je to. Pre par dana, uhvatila me je gadna gadnaaa viroza te sam morao primiti elektrolite,busklopam i clometol u vidu I.V infuzije. DVE SESTRE SU SE IGRALE IGRE "LETS PLAY THE GAME:FIND MY VEIN" tj. igrale su se i mucile trazeci mi PRVO: normalnu,suitabilnu venu, za onu zelenu iglu {intramaskularnu popularno zvanu}, mislivsi da imam "normalne vene . Posto NISU nasle NI NA JEDNOJ - R.U.C.I - takvu, trazile su one sitnje, te su pokusale na bicepsu cak jednu da pogode onom manjom - braon . Ni to nije islo. O CEMU JE REC? DA LI CU IMATI I KAKO DA IH POVRATIM VENE, TE STA DA RADIM KADA MI HITNO BUDE TREBALA I.V ADMINISTRACIJA MEDIKAMENATA?
- Naizad, sestre su nasle jednu sitnu, ali odgovarajucu vecnu za iglu KALIBRA ZA NOVORODJENCAD - ona zuta, sto ni u apotekama nema,NA N.O.Z.I{STOPALU} i to me je "nasla" sestra koja je radila na intenzivnoj nezi u N.S-u.
Ponekad, kada stisnem saku , pojave mi se neke sitne vene oko rucnih zglobova,ali kada je lekarka pokusala tu da mi da I.V midozolam,kako bi se uspavao jer taj dan sam morao dodatnih +6 sati da apstiniram od doze metadona kako je ne bi povratio - te da mi se zeludac pre oralne administracije istog vrati u prvobitno stanje, i pri njenom pokusaju pocelo je straaaaaasno da me pece i pocrveneo je ceo taj deo , te nije mogla da mi nadje venu za IV administraciju leka vec mi ga je dala intramaskularno. Sta da radim ? Da li postoji neki nacin da povratim one "centrale" na rukama, i da nekako se pojave "nove" ? Gde da trazim jos vene,i da li ih je moguce unistiti tako da nemas BAS NI JEDNU za I.V administraciju leka ?
I jos jedno pitanje, na kucnom lecenju imam majku koja treba da prima odredjene ampule jednog leka...Ona nema problema sa venama, ALI pored aktivne substance koju ona treba da primi pise :
" Pomocne supstance : metilparaben,propilparaben,propilenglikol " <--- da li su ove substance BEZBEDNE ZA I.V {intravenoznu} administraciju leka ????
PROPALE VENE, A I.V UVEK POTREBAN
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
Re: PROPALE VENE, A I.V UVEK POTREBAN
ako te vene zezaju probaj da mazes sa hepatrombin gelom ruke, meni su to lekari preporucili isto zbog propalih vena(usled hemoterapija)...vene se vecim delom nisu povratile, malo su kao bolje ali ima ih svega par...tacnije po jedna na svakoj ruci...noge su alternativa ako bas nema nijedna vena na rukama...sta da ti kazem druze, nemoj da se brines oko vena, ako se vrate-vratile su se...posto nisam upucen u metadonsku terapiju, ti to dolazis svakodnevno u metadonski centar da primis lekove, ne lezis u bolnici?
sto se majke tice-ako je lek vec u ampuli znaci da treba da se daje u inekciji...ne brini se oko toga, samo budi dobar...
sto se majke tice-ako je lek vec u ampuli znaci da treba da se daje u inekciji...ne brini se oko toga, samo budi dobar...

Re: PROPALE VENE, A I.V UVEK POTREBAN
Pa problem je u tome sto je pece jako...i svaki put kada treba da dobije shoot iz ampule ,kaze da je jaaaako pece...
E sad, mene zanima da li u rastvoru za inekciju treba da stoji etanol 96%,propilparaben,propildezoksibenzonat(tako nesto),metil...oksibenzonat ... pored aktivne supstance? Farmaceut nam je rekao da mozemo rastvoriti(dodati) obicne vode oko 2ml,ukoliko ima problema da je pece ili sta vec.Mislim, zaista mi je potreban odgovor - da li su ove substance bezbedne za intravenozno uzimanje??
Sto se tice metadonske terapije,ja sam na kucnom lecenju.Uzimam recepte za celu nedelju,dajem majci-i ona meni to daje svako jutro.U uputstvu pise da ne bi trebao da pijem metadon ukoliko pijem neki antidepresiv (MAO inhibitor) , a ja pijem "EFTIL" - valproinska(tako nesto) kiselina. e sad, moze li mi neko reci DA LI JE MOZDA LEKAR SPECIJALISTA UCINIO NEKU GRESKU-prepisivajuci mi MAO inhibitor zajedno sa metadonom ili..? I kako je moguce, cuo sam, da metadon neki ubrizgavaju intravenozno ? Kako sam cuo, cine to - jer navodno u bocicama za oralnu primenu ima vise-manje isto sto i za I.V primenu.... Da li je to istina?
- MOJE VENE BI ZAISTA ZELEO NAZAD... Kako je moguce da se tako brzo povuku???Zaista,znam ljude koji su se "pucali" heroinom i zloupotrebljavali metadon I.V - i dan danas nemaju problem da prime infuziju obicnu!!! KAKO CU JA??? Sta da radim? Koliko kosta taj hepatrombin ? I da li je normalno da se znojim k'o konj svaki dan...??Hvala unapred.
E sad, mene zanima da li u rastvoru za inekciju treba da stoji etanol 96%,propilparaben,propildezoksibenzonat(tako nesto),metil...oksibenzonat ... pored aktivne supstance? Farmaceut nam je rekao da mozemo rastvoriti(dodati) obicne vode oko 2ml,ukoliko ima problema da je pece ili sta vec.Mislim, zaista mi je potreban odgovor - da li su ove substance bezbedne za intravenozno uzimanje??
Sto se tice metadonske terapije,ja sam na kucnom lecenju.Uzimam recepte za celu nedelju,dajem majci-i ona meni to daje svako jutro.U uputstvu pise da ne bi trebao da pijem metadon ukoliko pijem neki antidepresiv (MAO inhibitor) , a ja pijem "EFTIL" - valproinska(tako nesto) kiselina. e sad, moze li mi neko reci DA LI JE MOZDA LEKAR SPECIJALISTA UCINIO NEKU GRESKU-prepisivajuci mi MAO inhibitor zajedno sa metadonom ili..? I kako je moguce, cuo sam, da metadon neki ubrizgavaju intravenozno ? Kako sam cuo, cine to - jer navodno u bocicama za oralnu primenu ima vise-manje isto sto i za I.V primenu.... Da li je to istina?
- MOJE VENE BI ZAISTA ZELEO NAZAD... Kako je moguce da se tako brzo povuku???Zaista,znam ljude koji su se "pucali" heroinom i zloupotrebljavali metadon I.V - i dan danas nemaju problem da prime infuziju obicnu!!! KAKO CU JA??? Sta da radim? Koliko kosta taj hepatrombin ? I da li je normalno da se znojim k'o konj svaki dan...??Hvala unapred.