Pronizon

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

jovami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 17, 2005 9:11 pm

Pronizon

Post od jovami »

Molim Vas da mi kažete na koji bremenski period se preporučuju tablete Pronizon i kojim vremenskim intervalima.
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

Sve to zavisi od vrste bolesti, i od toka bolesti. Npr ljudi sa astmom mogu ga uzimati samo nedelju dana da bi se bolest smirila, dok npr reumatska oboljenja zahtevaju duze uzimanje vecih doza. Najcesce je to vise godina. upoznala sam ljude koji ga uzimaju i po 18 godina, naravno doze se povecavaju i smanjuju u zavisnosti od toga da li bolest napreduje ili se smirila. Nemojte mnogo da brinete (od toga Vam nece biti bolje) samo pazite na nezeljene efekte tog leka. Kontrolisite oci (zbog katarakte), pijte dosta tecnosi i nemojte jesti mnogo slanu hranu. Sve najbolje.
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član

Post od ---Nevena--- »

A da - za malo da zaboravim. Pronizon NIKAKO ne uzimati na svoju ruku, znachi uzimati ga bas onako kako kaze lekar, ni vise ni manje, jer nagli prestanak uzimanja vecih doza moze dovesti do potpunog kolapsa u organizmu.
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: pronizon

Post od Garfield »

jovami napisao:Molim Vas da mi kažete na koji bremenski period se preporučuju tablete Pronizon i kojim vremenskim intervalima.
E, bre - pa nisu to Tick-Tack bombonice pa da se tako piju ko sto ti mislis! Ne preporucuju se ni na koji vremenski period niti u bilo kojim intervalima; uzimaju se STROGO po nalogu lekara, u onim dozama i onim intervalima koje lekar odredi po indikacijama. Nemoj da se salis da uzimas kortikosteroide na svoju ruku!
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

Ja sam ih uzimala zbog upale sinusa par puta, i to doza je bila 5 dana po dve tablete dnevno (ujutro i uvece) I pomogle su mi zaista 8)
A kortikosteroidni sprej za nos uzimam vec drugu godinu, kao rekli mi mogu ja to slobodno godinama da se spricam, ali nesto mi se nece... kortikosteroidi nisu bezopasni... :(
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Aha, da.....pametno. Moze i bez cula mirisa da se zivi, sto da ne.... :roll:
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

Da, zivi se i bez toga, ali... meni treba taj nos kao "sprovodnik O2"
Ja sada disem manje-vishe kroz usta. Samo taj sprej mi je pomagao da disem kroz nos. :-?
Karli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2007 2:37 pm

Post od Karli »

Pozz svima!
Ja imam sistematski lupus i zbog toga pijem pronizon 5 godina bez prestanka!
Kako mi lekar kaze tako pijem u zavisnisti kakvi su mu nalazi!
Jako se mora paziti na hranu jer izazivaju glad i za cas se moze ugojiti!Ko sto sam ja i sada pokusavam da se vratim na staru kilazu!
Margita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 26, 2006 10:18 pm

Post od Margita »

Koji su još neželjeni efekti ovog leka? Ja sam počela da ga pijem pre dve nedelje zbog zapaljenja debelog creva. Imam neprestani bol iznad obrva i neku vrstu omamljenosti, vid mi se pogoršao u poslednja dva dana (vidim mutno) a od jutros sam primetila i crvene tačkice po jeziku koje me bole.

Ima li razloga za zabrinutost?
Karli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 22, 2007 2:37 pm

Post od Karli »

Margita,ja nisam doktor vec pacijent koji pije pronizon i mogu ti reci samo sopstveno iskustvo!
Nevalja za vid,za zeludac,dolazi do povisenog pritiska.....!Procitaj na uputstvu koje dobijes u kutiji za lek1Ali ako se ne pije dugo ne sekiraj se!
Najbolje je da pitas doktora i on ce ti najbolje objasniti!
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član

Post od ---Nevena--- »

Da, nije se zezati sa proniznom... Karli ja imam neshto slichno, pijem ga vec 7 godina bez prestanka s tim shto sam vac 2 godine na nekim malim dozama odrzhavanja (deset miligrama dva puta nedeljno) ponekad povecam zbog miscnih enzima. Inace ne moze tako brzo da dodje do katarake (zamucena ocnog sociva) tako da ne brinite.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Ima li neko iskustva sa vecim dozama Pronizona? Ja bih trebala piti 60mg dnevno :o
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Ja sam pila takve vece doze posle operacije creva. jako sam se tad bila ugojila i boleli su me zglobovi. Koliko znam vece doze se ne piju dugo. Kortizonski preparati su nuzno zlo i treba ih piti samo onako kako lekar prepise i niposto duze.
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Ja bih trebala piti oko 6 meseci.
IrenaV
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 04, 2006 10:13 am

Re: Pronizon

Post od IrenaV »

I ja imam jedno pitanjce..uzimala sam pronizon jedno vreme..doktor mi je prepisao terapiju jos..znaci moram da uzimam jos jedno mesec dana,juce sam saznala da sam trudna...kako sad da se ponasam..da li smem da nastavim terapiju ili odmah da je prekidam..kako se on tretira za trudnocu?
Odgovori