prolapsus valvulae mitralis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
anibas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 23, 2008 1:37 pm

prolapsus valvulae mitralis

Post od anibas »

imam sina 11 godina. pre 5 god mu je potvrdjena "streptokoka aurerus" grupe A. bavi se sprtom (fudbal) i na zadnjem ultrazvuku kod kardiolioga otkrili su mu dijagnosu "prolapsus valvuale mitralis" bez regurgitacija. dali moze da nastavi sa sportom, dali ce mu smetati u kasnijim godinama. molim vas, ako mozete da mi date opsirniji odgovor i sto brze ako moze, jer sam mnogo zabrinuta dali moze nastaviti da se bavi sportom ili ne. unapred zahvalnost
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

prolaps mitralne valvule se javlja kod odredjenog broja populacije za koji su savremene generacije ultrazvucnih aparata pokazale da i nije tako mali.
dijagnozu prolapsa treba da potvrdi kardiolog-ehokardiografista, neko ko se bavi iskljucivo ultrazvukom, zato sto se ona cesto pomesa sa normalnim izgledom srca (i mitralnog aparata) osoba mrsavog izgleda i izduzenog grudnog kosa.
ukoliko dijagnoza mitralnog prolapsa zaista postoji- takmicarski sport je zabranjen, a rekreativni dozvoljen do nivoa koji odobri kardiolog koji prati dete.
najvaznije od svega je pri svakoj stomatoloskoj i drugoj sitnijoj (i naravno ako do nje dodje i krupnoj) hirurskoj intervenciji primeniti antibiotsku zastitu - zato sto je prolabiran zalistak podloga da se na njemu razmnoze bakterije - tj. nastane infektivni endokarditis, oboljenje koje je i danas u visokoj meri smrtonosno!
Odgovori