prolapsus valvulae mitralis
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
prolapsus valvulae mitralis
imam sina 11 godina. pre 5 god mu je potvrdjena "streptokoka aurerus" grupe A. bavi se sprtom (fudbal) i na zadnjem ultrazvuku kod kardiolioga otkrili su mu dijagnosu "prolapsus valvuale mitralis" bez regurgitacija. dali moze da nastavi sa sportom, dali ce mu smetati u kasnijim godinama. molim vas, ako mozete da mi date opsirniji odgovor i sto brze ako moze, jer sam mnogo zabrinuta dali moze nastaviti da se bavi sportom ili ne. unapred zahvalnost
prolaps mitralne valvule se javlja kod odredjenog broja populacije za koji su savremene generacije ultrazvucnih aparata pokazale da i nije tako mali.
dijagnozu prolapsa treba da potvrdi kardiolog-ehokardiografista, neko ko se bavi iskljucivo ultrazvukom, zato sto se ona cesto pomesa sa normalnim izgledom srca (i mitralnog aparata) osoba mrsavog izgleda i izduzenog grudnog kosa.
ukoliko dijagnoza mitralnog prolapsa zaista postoji- takmicarski sport je zabranjen, a rekreativni dozvoljen do nivoa koji odobri kardiolog koji prati dete.
najvaznije od svega je pri svakoj stomatoloskoj i drugoj sitnijoj (i naravno ako do nje dodje i krupnoj) hirurskoj intervenciji primeniti antibiotsku zastitu - zato sto je prolabiran zalistak podloga da se na njemu razmnoze bakterije - tj. nastane infektivni endokarditis, oboljenje koje je i danas u visokoj meri smrtonosno!
dijagnozu prolapsa treba da potvrdi kardiolog-ehokardiografista, neko ko se bavi iskljucivo ultrazvukom, zato sto se ona cesto pomesa sa normalnim izgledom srca (i mitralnog aparata) osoba mrsavog izgleda i izduzenog grudnog kosa.
ukoliko dijagnoza mitralnog prolapsa zaista postoji- takmicarski sport je zabranjen, a rekreativni dozvoljen do nivoa koji odobri kardiolog koji prati dete.
najvaznije od svega je pri svakoj stomatoloskoj i drugoj sitnijoj (i naravno ako do nje dodje i krupnoj) hirurskoj intervenciji primeniti antibiotsku zastitu - zato sto je prolabiran zalistak podloga da se na njemu razmnoze bakterije - tj. nastane infektivni endokarditis, oboljenje koje je i danas u visokoj meri smrtonosno!