Procjena tjelesnog oštećenja

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
acomegas
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Dec 10, 2007 1:36 pm

Procjena tjelesnog oštećenja

Post od acomegas »

Znam da ovo i nije baš tema za medicinski forum ali mislim da vi kao ljekari,ljudi koji logično misle možete da mi date bar neki pametan savjet jer problem sa kojim se ja susrecem su napravili ljekari.
Ja sam imao kontuzionu povredu mozga sa bifrontalnim subduralnim hygromom koji je resorbovan ali posledice su osjetne,česte glavobolje,vrtoglavice i mučnina.
Takođe sam imao i prelom pršljena L3 koji je hirurški zbtinut na VMA gdje je urađena prednja i zadnja stabilizacija sa fuzijom a frakturirano pršljensko tjelo je zamjenjeno titanijumskim teleskopskim kejdžom Synex pored koga su trajno plasirani 8 zavrtnjeva 45x6 mm teleskopska aloča Telefix,dvije šipke te vještačka kost u prahu kao fuzija.
Rameni zglob mi je takođe hirurški zbrinut (artroskopski asistiranom stabilizacijom sa ugradnjom 4 Lupine Anchora)
Posledice su nemogućnost dužeg sjedenja, dužeg stajanja,nošenja tereta,pregibanja i konstantan bol u leđima i ramenu.
Kako je moguće da me ljekari ocjene kao potpuno sposobnog za poslove na mjestu elekrtomontera i konstatuju da ne postoji tjelesno oštecenje.
Molim Vas da mi kažete da li ja mogu doći na neku drugu kliniku i zakazati komisiju koja nije pristrasna da mi napise svoje mišljenje kako bih ja imao jak argument na sudu jer ovo je cist kriminal.
Mene su ljekari specijalisti neurohirurzi jedva spasili i napravili od mene pokretnu osobu a sada neki ljekari opšte medicine minimiziraju moje povrede.
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Izvini, ali ovo što se dešava po raznoraznim lekarskim komisijama je tragikomedija u beskonačnom broju činova. Ne znam ni da li da plačem ili da se smejem.
Hm, da ti konstatuju da si invalid, da imaš fizička oštećenja, a posle par godina da te pošalju u invalidsku penziju a da ne vide ni "ćoravog" evrića, e pa to ne može.
U invalidsku penziju se ide u isto vreme kad i kod sv Pere.
Prošlog meseca posle višegodišnjeg bolovanja vratili, kao sasvim sposobnog čoveka za rad na dosadašnje radno mesto autogenog-elektrovarioca, kolegu koji ima samo 1/3 želudca, teško oštećenje jetre i ne znam šta još (doduše, za to je sam "kriv" - alkohol), pa sad vidi.
Znam još milion takvih slučajeva. I, ako je neko i uspeo da ode u invalidsku penziju, to je bilo jer je podmazao komisiju.
Sadašnje radne generacije plaćaju dug prethodnih generacija, odnosno ono vreme kada se rešenja o telesnim oštećenjima davala jako lako i kada se lako odlazilo u invalidsku penziju: Pa je bilo slučajeva da srpski 100% invalidi odu da rade preko grane najteže poslove (jedan je pokušao da i austrijance pređe, ali je ipak morao da njihovu penziju pošteno zaradi: Imao udes, "hodao na štap jedva", sve dok nije prošao invalidsku komisiju, a posle zapalio za austriju i seo tamo za volan, kao da ništa nije bilo).

P.S. Izvinjavam se ako sam ovim nekog uvredila, ali danas sam posebno sarkastično raspoložena. I, ja sam nepriznati invalid i jutros je malo falilo da ne dođem na posao: Razlog, jedva, jedva sam obula čarape (i meni čak to deluje smešno).
emili
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 10, 2008 8:15 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od emili »

U pravu si remi,da se pre dodje kod SVETOG Pere nego sto se istera tel ostecenje ili penzija.Ja sam imala slucaj da vidim u Novom Sadu coveka na komisiji koji desnu nogu nema od kolena na dole!TRI PUTA SU GA ODBILI, jer smatraju da moze da radi neki posao sedeci,a covek je oko 55god.I onda sta ja imam da trazim tamo? :oops:
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Ako si u radnom odnosu trebaće ti potvrda o svim poslovima koje obavljaš u firmi (do najsitnijih detalje: Npr. da li podižeš nešto teško, da li se penješ na visinu, rad u skučenom prostoru, ima li zagađenja i slično). Lekar - specijalista (ili više njih) kod koga se lečiš zbog svoje bolesti treba da ti da detaljan izveštaj o telesnom ograničenju (oštećenjima), ali ne ono šturo tipa zabranjen rad u teškim uslovima, podizanje teških stvari već konkretno šta. Posle toga, "juriš na komisije". Tako su objasnili kolegi koji je odbijen na invalidskoj komisiji pa će sada pokušati da dobije izveštaj o telesnom oštećenju (ili kako se već zove).
Srećno!
Odgovori