Vec dugi niz godina imam problema sa kosom u vidu proredjenosti koja je pojavljena i fizickim uzrokom tj. na nekoliko mesta imam proredjenost koja se manifestuje slabim dlakama. Uzrok ove pojave je fizicke prirode odnosno u trenucima nekih emotivnih stanja jednostavno desava se da sama sebi cupam kosu tj dlaku po dlaku. Kkosa mi posle toga izraste ali slabija, sto je i normalno.
Ono sto zelim pitati da li se zna ime ove bolesti i koji su vidovi lecenja i postoji li pored eliminacije fizickog faktora u smislu prestanka cupanja kose mogucnost njenog oporavka i na koji nacin se to moze resiti.
problemi sa kosom
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Trihotilomanija je kompulsivno čupanje kose uzrokovano emocionalnim stresom ili psihološkim problemima. Ukratko i vrlo uprošćeno, neki psihološki problem se kompenzuje čupanjem kose kao vidom odbrane od stresa. Leči se kao i svaki drugi opsesivno-kompulsivni poremećaj, najčešće antidepresivima i psihoterapijom. Najvažnije je da potražite pomoć neuropsihijatra da bi se definitivno našao uzrok problemu i poremećaj izlečio. Postoji mnogo tehnika koje možete naučiti (o tome će psihijatar znati mnogo više da vam kaže) da biste se oslobodili ove ružne navike. Dakle, u pitanju je navika (da stres kompenzujete na ovaj način), a ružnih navika se možemo osloboditi i od njih se odučiti.
Nadam se da sam vam bar malo pomogla.
Sve najbolje!
Nadam se da sam vam bar malo pomogla.
Sve najbolje!