Problem sa zdravstvenim osiguranjem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Problem sa zdravstvenim osiguranjem

Post od Warsong »

Pozdrav svima. Pre dve godine sam zavrsio srednju skolu i otisao u inostranstvo. Imam 22 godine. Sada planiram da se vratim, medjutim plasim se da nemam neki dug u zdravstvenom osiguranju u Srbiji, posto se nisam nigde prijavio pre odlaska. Kako to funkcionise kod nas? Da li je zdravstveno osiguranje obavezno te posle zavrsene srednje moramo da placamo svakog meseca? Ako je to slucaj onda ispada da cu morati da platim preko 2000 eur a mozda i vise :(

Srednju skolu sam zavrsio nakon 6 godina, pohadjao sam vanredno. Da li srednja skola pokriva zdravstveno osiguranje za svih tih 6 godina ili samo za regularne 4? Da li moze neko da mi objasni kako to funkcionise i eventualno pojasni moj slucaj? Hvala
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Problem sa zdravstvenim osiguranjem

Post od Slavko_slavko »

nije to tako, mislim da bi onda mnogi imali velike dugove...mislim da nece biti nikakvih problema jer ti uplacuj ako hoces zdravstveno(kada imas vise od 26 godina i ako nisi zaposlen) ili idi preko socijalnog ako si nezaposlen ili su ti roditelji nezaposleni a prijavljen si na njih...
Warsong
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 24, 2007 6:48 pm

Post od Warsong »

Slavko_slavko napisao:nije to tako, mislim da bi onda mnogi imali velike dugove...mislim da nece biti nikakvih problema jer ti uplacuj ako hoces zdravstveno(kada imas vise od 26 godina i ako nisi zaposlen) ili idi preko socijalnog ako si nezaposlen ili su ti roditelji nezaposleni a prijavljen si na njih...
Hvala, problem je sto se ja nisam prijavio na socijalno niti na biro za nezaposlene pa ne znam da li sam zbog toga u obavezi da placam zdravstveno, jer koliko znam zdravstveno osiguranje u Srbiji je obavezno. U EU obaveza je svakog gradjana da se prijavi u slucaju nezaposlenosti, u suprotnom mu raste dug u zdravstvenom osiguranju, pa se nadam da nije isto i kod nas.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Mi nismo u Eu tak oda zdravstveno osiguranje nije obavezno!

Kada se vratite u zemlju i prijavite na neku adresu imacete pripadajuci dom zdravlaj na osnovu adrese u lichnoj karti a kako cete reshiti osiguranje ima vishe naschina.

Imate sve informacije na RZZO sajtu!

Ako ste student imate pravo da se lecite u studentskoj poliklinici, ili odaberite da se prijavite n biro sa osnovnom ili srednjom shkolom, vodite se kao nezaposleno lice i imacete osiguranej od strane drzave ili ako se zaposlite onda imate osiguranej ezano za placanej mesechnih doprinosa od strane poslodavca. Naravno postoji varijanta i da placate sami osiguranje, oko 2000 din za tromesechje!

Ali posto imate 22 godine najbolej je da se prijavite na biro i resicete sve jako brzo!

Pozz
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori