problem sa spavanjem...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
nikolaaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 07, 2009 4:31 pm

problem sa spavanjem...

Post od nikolaaa »

mozda nisam smeo ovde da otvorim temu..ali novajlija sam....
ovako imam problem sa spavanjem bilo gde na stranu da odem ne mogu da zaspim,osim kod svoje kuce.....doktori su mi rekli da je sve to samo u mojoj glavi i vremenom proci...svuda gde sam isao i nocio nisam mogao da zaspim a uvece sam imao neki osecaj u grudima nije bol...sta da radim?????
Guevara
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2008 8:31 am

Post od Guevara »

obrati se svome doktoru da se propitaju sve okolnosti tvoje nesanice.
nikolaaa
Novi član
Novi član

Post od nikolaaa »

Guevara napisao:obrati se svome doktoru da se propitaju sve okolnosti tvoje nesanice.
ali ja nemam nesanice...jednostavno ne mogu da zaspem....ali sve u svemu hvala.. :D
nicole
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 11:29 pm

Post od nicole »

Eh, da odes negdje na par i vise dana, zaspao bi nakon odredjenog vremena. Meni se to desava jos uvijek kada negdje spavam prvu noc, a kasnije se naviknem. Vrsta posla je jednostvano zahtjelavala da i po nekoliko dana ili sedmica odsustvujem od kuce i svaki put bi prilagodjavanje trajalo po 2 dana otprilike, ali kasnije jednostavno zaspim..mozda od umora... :wink: Izadji uvece i prosetaj, ili idi negdje na sokic, da ne kazem - pice i bice ok.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Zapochinajnje sna je isto tako poremecaj spavanja kao i insomnija, parasomnija, hipersomnija...

Najcheshce je uzrok psihichke prirode.

Obrati se psihologu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ja imam malo drugaciji problem... Treba mi dugo da se uspavam, oko 2 sata iako se umorim preko dana, a onda kad zaspim spavam 4-5 sati i posle toga se budim svakih 15 minuta... Zevam preko dana, vucem se, nisam ni za sta... Inace sam spavac i bez 10 sati spavanja sam ko slomljena, narocito ako je u pitanju duzi vremenski period.
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

BIO-RITAM BUDNOST/SPAVANJE

Post od mislimsvojimmozgom »

Nize je prikazan grafikon sekrecije Melatonina ( pod uticajem noci ) koji izaziva san i odrzava ga...
Znaci , moramo se uklopiti i negovati ovaj bio-ritam (odlasci na spavanje u priblizno isto vreme i t d)budnost/spavanje koji se( pod uticajem bioloskog sata smestenog u hipotalamusu) odvoja u sisarima i (i coveku).

Obidjite zoo- vrt u kasnim posle-podnevnim (ranim vecernjim satima) i ustanovite kada zivotinje-sisari idu na nocni pocinak:)))

Zapitajmo se sta mi ljudi radimo ...Nekada odnosno cesto( postala moda) idemo na spavanje u ranim jutarnjim satima posle besane noci...itd...itd...itd

Pored toga sto imamo problema sa snom ...brze starimo...imunitet nam slabi (Melatonin je veliki zastitnik imuniteta), on "lovi slobodne OH radikale( karika u nastanku malignoma?) , kako je nesanica i veliki stresogeni faktor > mogucnost pojave tzv psihosomatskih oboljenja...i druge funkcije Melatonina ( vise od desetak).
Jos i ovo:
U istom bioloskom satu nalazi se i jero koje luci tzv Leptine(luce se i na drugim mestima naseg organizma) koji regulisu akt uzimanja hrane ( kao da nam kazu ...e ..dosta si pojeo...sada prekini.) Istrazivanja pokazuju da oni koji ne postuju ritam budnost/spavanja uzimaju vise oko 1000 kalorija /dan = gojaznost !!!
Ima na Netu o ovoj temi dosta napisanog.
Slika - klikni i uvecaj grafik

Pozz.uz jutarnju kaficu...I ne znam otkud se ovaj zeka peka nasao u mojoj soljici:)))R.
Slika
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
nikolaaa
Novi član
Novi član

Post od nikolaaa »

nicole napisao:Eh, da odes negdje na par i vise dana, zaspao bi nakon odredjenog vremena. Meni se to desava jos uvijek kada negdje spavam prvu noc, a kasnije se naviknem. Vrsta posla je jednostvano zahtjelavala da i po nekoliko dana ili sedmica odsustvujem od kuce i svaki put bi prilagodjavanje trajalo po 2 dana otprilike, ali kasnije jednostavno zaspim..mozda od umora... :wink: Izadji uvece i prosetaj, ili idi negdje na sokic, da ne kazem - pice i bice ok.
ma isao sam na 5 i vise dana,prva 2 dana ne spavam sledecih dana me valjda uhvati umor pa zaspim ali oko 4 ujutru... ......
tamara poseticu psihologa....
Veliko hvala..
Odgovori