mozda nisam smeo ovde da otvorim temu..ali novajlija sam....
ovako imam problem sa spavanjem bilo gde na stranu da odem ne mogu da zaspim,osim kod svoje kuce.....doktori su mi rekli da je sve to samo u mojoj glavi i vremenom proci...svuda gde sam isao i nocio nisam mogao da zaspim a uvece sam imao neki osecaj u grudima nije bol...sta da radim?????
problem sa spavanjem...
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Eh, da odes negdje na par i vise dana, zaspao bi nakon odredjenog vremena. Meni se to desava jos uvijek kada negdje spavam prvu noc, a kasnije se naviknem. Vrsta posla je jednostvano zahtjelavala da i po nekoliko dana ili sedmica odsustvujem od kuce i svaki put bi prilagodjavanje trajalo po 2 dana otprilike, ali kasnije jednostavno zaspim..mozda od umora...
Izadji uvece i prosetaj, ili idi negdje na sokic, da ne kazem - pice i bice ok.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Ja imam malo drugaciji problem... Treba mi dugo da se uspavam, oko 2 sata iako se umorim preko dana, a onda kad zaspim spavam 4-5 sati i posle toga se budim svakih 15 minuta... Zevam preko dana, vucem se, nisam ni za sta... Inace sam spavac i bez 10 sati spavanja sam ko slomljena, narocito ako je u pitanju duzi vremenski period.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
BIO-RITAM BUDNOST/SPAVANJE
Nize je prikazan grafikon sekrecije Melatonina ( pod uticajem noci ) koji izaziva san i odrzava ga...
Znaci , moramo se uklopiti i negovati ovaj bio-ritam (odlasci na spavanje u priblizno isto vreme i t d)budnost/spavanje koji se( pod uticajem bioloskog sata smestenog u hipotalamusu) odvoja u sisarima i (i coveku).
Obidjite zoo- vrt u kasnim posle-podnevnim (ranim vecernjim satima) i ustanovite kada zivotinje-sisari idu na nocni pocinak:)))
Zapitajmo se sta mi ljudi radimo ...Nekada odnosno cesto( postala moda) idemo na spavanje u ranim jutarnjim satima posle besane noci...itd...itd...itd
Pored toga sto imamo problema sa snom ...brze starimo...imunitet nam slabi (Melatonin je veliki zastitnik imuniteta), on "lovi slobodne OH radikale( karika u nastanku malignoma?) , kako je nesanica i veliki stresogeni faktor > mogucnost pojave tzv psihosomatskih oboljenja...i druge funkcije Melatonina ( vise od desetak).
Jos i ovo:
U istom bioloskom satu nalazi se i jero koje luci tzv Leptine(luce se i na drugim mestima naseg organizma) koji regulisu akt uzimanja hrane ( kao da nam kazu ...e ..dosta si pojeo...sada prekini.) Istrazivanja pokazuju da oni koji ne postuju ritam budnost/spavanja uzimaju vise oko 1000 kalorija /dan = gojaznost !!!
Ima na Netu o ovoj temi dosta napisanog.
- klikni i uvecaj grafik
Pozz.uz jutarnju kaficu...I ne znam otkud se ovaj zeka peka nasao u mojoj soljici:)))R.

Znaci , moramo se uklopiti i negovati ovaj bio-ritam (odlasci na spavanje u priblizno isto vreme i t d)budnost/spavanje koji se( pod uticajem bioloskog sata smestenog u hipotalamusu) odvoja u sisarima i (i coveku).
Obidjite zoo- vrt u kasnim posle-podnevnim (ranim vecernjim satima) i ustanovite kada zivotinje-sisari idu na nocni pocinak:)))
Zapitajmo se sta mi ljudi radimo ...Nekada odnosno cesto( postala moda) idemo na spavanje u ranim jutarnjim satima posle besane noci...itd...itd...itd
Pored toga sto imamo problema sa snom ...brze starimo...imunitet nam slabi (Melatonin je veliki zastitnik imuniteta), on "lovi slobodne OH radikale( karika u nastanku malignoma?) , kako je nesanica i veliki stresogeni faktor > mogucnost pojave tzv psihosomatskih oboljenja...i druge funkcije Melatonina ( vise od desetak).
Jos i ovo:
U istom bioloskom satu nalazi se i jero koje luci tzv Leptine(luce se i na drugim mestima naseg organizma) koji regulisu akt uzimanja hrane ( kao da nam kazu ...e ..dosta si pojeo...sada prekini.) Istrazivanja pokazuju da oni koji ne postuju ritam budnost/spavanja uzimaju vise oko 1000 kalorija /dan = gojaznost !!!
Ima na Netu o ovoj temi dosta napisanog.

Pozz.uz jutarnju kaficu...I ne znam otkud se ovaj zeka peka nasao u mojoj soljici:)))R.

Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.
))

ma isao sam na 5 i vise dana,prva 2 dana ne spavam sledecih dana me valjda uhvati umor pa zaspim ali oko 4 ujutru... ......nicole napisao:Eh, da odes negdje na par i vise dana, zaspao bi nakon odredjenog vremena. Meni se to desava jos uvijek kada negdje spavam prvu noc, a kasnije se naviknem. Vrsta posla je jednostvano zahtjelavala da i po nekoliko dana ili sedmica odsustvujem od kuce i svaki put bi prilagodjavanje trajalo po 2 dana otprilike, ali kasnije jednostavno zaspim..mozda od umora...Izadji uvece i prosetaj, ili idi negdje na sokic, da ne kazem - pice i bice ok.
tamara poseticu psihologa....
Veliko hvala..