Problem sa ishranom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
dusan321
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 03, 2015 9:16 pm

Problem sa ishranom

Post od dusan321 »

Pozdrav forumasi. Naime, već neko vreme (nešto duže od godinu i po dana) imam određeni problem koji se svaki put manifestuje na isti način. Problem je direktno vezan za sam čin ishrane, ali u tačno određenim situacijama, odnosno u prisustvu drugih ljudi a van moje kuće (razne vrste proslava, skupova, gostovanja kod rodjaka itd.). Verovatno vam ovako na prvu loptu zvuči dosta čudno, ali generalno je tako. Problem se manifestuje tako što me obliva neki hladan znoj, unervozim se, neka vrsta straha, nagon za povraćanjem, čak i pri samoj pomisli na to. Međutim, ovaj problem se manifestuje samo van moje kuće, odnosno prostora gde svakodnevno provodim dane, kod kuće funkcionišem sasvim normalno i fizički sam potpuno zdrav, ali takve situacije koje mi prave problem se trudim da izbegavam, iako verovatno ne bi trebalo. Poslednji konkretan primer paničnog napada se desio upravo nedavno, kada mi je devojka pomenula neku svadbu koja treba da bude van grada, na koju je ona pozvana da prisustvuje, naravno sa mnom. Mene je tada istovremeno obuzeo neki strah sa mislima "kako ću ja sada tamo...itd...". Da ne pominjem situacije kada me neko konkretno pozove na neki ručak u neki restoran, kafanu...
Razmisljam se da posetim psihijatra... Da li je neko mozda imao slicne situacije i ima mozda neki savet? Hvala
svrsotka94
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 02, 2015 12:42 am

Re: Problem sa ishranom

Post od svrsotka94 »

Nebih rekao da je ovo problem sa ishranom. Moj ti je savet da posetis psihijatra i da mu tacno objasnis u cemu je tvoj problem. Ovako zvuci smrseno i nista nije povezano. Naravno, preporucujem svima psihijatra kakav god problem da imate, moze pomoci.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Бојиш ли се да те не отрују?
dusan321
Novi član
Novi član

Post od dusan321 »

Pa ne znam konkretno sta je u pitanju, samo znam da je neki strah konstantno prisutan i mucnina.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Треба да превртиш по сећању. Могуће је да ти се нешто десило или си био сведок нечему што ти сада прави проблеме када једеш ван куће.
dusan321
Novi član
Novi član

Post od dusan321 »

E ovako, posto sam kopao po secanju i utvrdio da nista ne mogu da iskopam, resio sam da kopam po internetu :) S obzirom na to kakve simptome imam, mislim da 100% spadam u onu grupu ljudi koji pate od panicnih napada, odnosno straha da ce se nesto lose desiti. Da li moze savet, kome se obratiti, psihijatru, psihologu, psihoterapeutu...vise ne znam ni ko se cime bavi :)
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

То ти је иста ствар као када се пет пута враћаш да провериш да ли си закључао врата. Једноставно узми ствар у своје руке и реши проблем. Укључи мозак.
dusan321
Novi član
Novi član

Post od dusan321 »

Uuuu desavalo mi se i to ranije, ili recimo pegla, ringla... :) Na te stvari sam oguglao, ali ovo mi bas sad pravi problem... Mislis da je resenju u samokontroli?
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Па не знам да ли је у питању самоконтрола. Мислим да је боље рећи разум.

На пример, стално се враћаш по неколико пута да провериш врата. Онда следећи пут се сконцентришеш приликом закључавања врата, закључаш их и провериш. Пожељно је да то кажеш и гласно (или шапатом, свеједно).

Када после десет метара пожелиш да се вратиш и провериш да ли си закључао врата, треба да се сетиш да си раније био код њих, закључао и пробао их. Уз то си и гласно рекао да су закључана. То је разум. Пробај тако нешто да направиш са твојим проблемом.

Не треба да дозволиш да неке затворене петље у твом мозгу праве врзино коло од твога живота. Петље прекини разумом јер мозак за то служи.
Odgovori