Ne mogu da gutam lekove i obicno ih izmrvim ili ukoliko su antibiotici u pitanju izvadim iz kapsule i progutam. Da li ovakav nacin koristenja leka ima isti efekat ?
Pojavili su se i lekovi koji na povrsini imaju zastitni film. U nekom casopisu sam procitala da se oni moraju gutati celi, jer su inace stetni po zdravlje. Da li postoje neke alternative ovim lekovima, jer znam da ima jos ljudi koji imaju isti problem kao ja?
Problem sa gutanjem lekova
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Koliko ja znam ono što ima zaštitni film ili kapsulu ne treba da se mrvi, vadi iz kapsule i slično jer su i film i kapsula tu s razlogom i utiču na efikasnost leka (npr. štite ga od prerane razgradnje).
Ako imaš problem sa gutanjem trebalo bi da kažeš lekaru, lekovi se prave u različitim oblicima i verovatno postoji alternativa.
Ako imaš problem sa gutanjem trebalo bi da kažeš lekaru, lekovi se prave u različitim oblicima i verovatno postoji alternativa.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
A koliko sam ja juce procitala ti lekovi koji imaju taj slatkasti zastitni film su u stvari jako gorki i taj zastitni omotac ima ulogu da neutralise taj gorak ukus. Nije nigde stajala napomena da se efikasnost leka gubi ukoliko se on smrvi. Isto tako, od nekih sam apotakarki cula da je sasvim OK sadrzaj iz kapsule istresti, ubaciti u vodu i popiti lek. Hiljadu razlicitih informacija, pa ti sad budi pametan, kad vec nisi strucan.
Postoje alternative u vidu sirupa, kao sto je Brufen, ali nisam sigurna da postoje alternative za sve lekove.
Postoje alternative u vidu sirupa, kao sto je Brufen, ali nisam sigurna da postoje alternative za sve lekove.
Formulaciju leka uslovljava više faktora, ukus jeste jedan od njih ali je daleko od najvažnijeg. Lekovi koji su namenjeni za oralnu primenu, različito se formulišu (tablete, film tablete, kapsule, dražeje, oriblete...) sa ciljem da se odredi mesto na kome će doći do njihovog oslobađanja i resorpcije.
Neki su lekovi nestabilni u kiseloj sredini želuca i da ne bi došlo do gubitka dejstva zbog smanjene koncentracije leka pripremaju se u oblicima koji će obezbediti rastvaranje omotača tek u tankom crevu. Drugi lekovi ciljano treba da se rastvore u želucu, a neki treba da se rastvore i resurbuju iz usne duplje.
Dakle, lekovi se uzimaju u onom obliku u kome su formulisani jer se na taj način obezbeđuje optimalni terapijski efekat pojedinačne doze.
Neki su lekovi nestabilni u kiseloj sredini želuca i da ne bi došlo do gubitka dejstva zbog smanjene koncentracije leka pripremaju se u oblicima koji će obezbediti rastvaranje omotača tek u tankom crevu. Drugi lekovi ciljano treba da se rastvore u želucu, a neki treba da se rastvore i resurbuju iz usne duplje.
Dakle, lekovi se uzimaju u onom obliku u kome su formulisani jer se na taj način obezbeđuje optimalni terapijski efekat pojedinačne doze.
stručni saradnik na www.*