Problem sa gutanjem lekova

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
july
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 1:47 pm

Problem sa gutanjem lekova

Post od july »

Ne mogu da gutam lekove i obicno ih izmrvim ili ukoliko su antibiotici u pitanju izvadim iz kapsule i progutam. Da li ovakav nacin koristenja leka ima isti efekat ?
Pojavili su se i lekovi koji na povrsini imaju zastitni film. U nekom casopisu sam procitala da se oni moraju gutati celi, jer su inace stetni po zdravlje. Da li postoje neke alternative ovim lekovima, jer znam da ima jos ljudi koji imaju isti problem kao ja?
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Cat »

Koliko ja znam ono što ima zaštitni film ili kapsulu ne treba da se mrvi, vadi iz kapsule i slično jer su i film i kapsula tu s razlogom i utiču na efikasnost leka (npr. štite ga od prerane razgradnje).

Ako imaš problem sa gutanjem trebalo bi da kažeš lekaru, lekovi se prave u različitim oblicima i verovatno postoji alternativa.
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Andjela »

A koliko sam ja juce procitala ti lekovi koji imaju taj slatkasti zastitni film su u stvari jako gorki i taj zastitni omotac ima ulogu da neutralise taj gorak ukus. Nije nigde stajala napomena da se efikasnost leka gubi ukoliko se on smrvi. Isto tako, od nekih sam apotakarki cula da je sasvim OK sadrzaj iz kapsule istresti, ubaciti u vodu i popiti lek. Hiljadu razlicitih informacija, pa ti sad budi pametan, kad vec nisi strucan.

Postoje alternative u vidu sirupa, kao sto je Brufen, ali nisam sigurna da postoje alternative za sve lekove.
july
Novi član
Novi član

Post od july »

Verovatno zavisi od vrste lekova. Proprafen je lek za srce i ako se izdrobljen guta satima ne mozes da se oslobodis gorcine, a meni je i jezik poceo da trne. Procitala sam da moze imati stetno dejstvo.
mrphVlada
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 20, 2006 5:37 pm

Post od mrphVlada »

Formulaciju leka uslovljava više faktora, ukus jeste jedan od njih ali je daleko od najvažnijeg. Lekovi koji su namenjeni za oralnu primenu, različito se formulišu (tablete, film tablete, kapsule, dražeje, oriblete...) sa ciljem da se odredi mesto na kome će doći do njihovog oslobađanja i resorpcije.
Neki su lekovi nestabilni u kiseloj sredini želuca i da ne bi došlo do gubitka dejstva zbog smanjene koncentracije leka pripremaju se u oblicima koji će obezbediti rastvaranje omotača tek u tankom crevu. Drugi lekovi ciljano treba da se rastvore u želucu, a neki treba da se rastvore i resurbuju iz usne duplje.
Dakle, lekovi se uzimaju u onom obliku u kome su formulisani jer se na taj način obezbeđuje optimalni terapijski efekat pojedinačne doze.
stručni saradnik na www.*
july
Novi član
Novi član

Post od july »

Hvala Vlado, poseticu sajt.
Odgovori