pritisak

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
jaca69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 21, 2004 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od jaca69 »

Izbrisal mi se poruka.

Imam pritisak 160/100. Bila sam kod lekara opste parkse koji me je poslao na laboratorijske preglede koji su O.K. Takodje sam bilka i kod kardiologa koji nije nasao nikakve nepravilnosti u radu srca i prepisao mi Arifon uz Presolol i Prilazid koji mi je prepisao doktor opste prakse. Mislim da mi ipak nisu otkrili uzrok visokog pritiska. Da li bi trebalo da uradim jos neke preglede i koje. Imam 44 godine i nesto viska kilograma. Ako su to neki uztorci za povisenje pritiska. Ili je on mozda na nervnoj bazi. Hvala unapred
Cali
(!) Multi Level Trgovac
(!) Multi Level Trgovac
Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am

Post od Cali »

Posto su nalazi u redu, najverovatnije se radi o stresu, tj. reakcije na stres pogotovo uz taj "mali" visak kilograma. Stresni nacin zivota koji imamo u danasnje vreme, uz veoma veliki stepen zagadjenja okoline i samog vazduha koji je znatno osiromasen kiseonikom, hrana u kojoj danas fali 30% bitnih zastitnih i roborativnih materija nego sto je to bilo pre 50 godina itd... ljudski organizam agresivnije reaguje na stres i to kod mnogo ljudi izaziva poviseni krvni pritisak i mnoga druga oboljenja. Savetujem vam da svoju ishranu dopunite odgovarajucim "suplementima" prirodnim dodacima ishrani radi poboljsanja svog zdravlja. Pozdrav.
(!)Multi Level Trgovac - i ponosna sam na to.
Volim - i ne smeta mi da pomazem ljudima.
Posto ne smem da spominjem proizvode i linkove na ovom sajtu slobodno mi se javite ako Vam treba neki savet!
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

kod hipertenzije genetika ima veliku ulogu - ovo iz licnog iskustva.
Poslednja izmena od danka u Sre Feb 23, 2005 10:30 am, izmenjeno 1 put ukupno.
jaca69
Novi član
Novi član

Post od jaca69 »

Pre svega hvala Danki na odgovoru, dugo nisam bila na forumu jer mi se cinilo da je malo zamro, a Vi ste ga ponovo oziveli.
Mene bas i taj nasledni faktor kod povisenog pritiska i brine, posto mi je majka umrla od izliva krvi na mozak u svojoj cetrdesetoj godini a i otac mi ima hipertenziju. Zato i pokusavam da nadjem ne toliko uzrok koliko pravi nacin da ga spustim, tu kombinaciju lekova pijem vec evo tri meseca i kad god odem kod lekara on je uvek 160/100. Bila sam i kod drugog kardiologa koji je ostavio istu terapiju i dodao lexilium po potrebi ali je primetio da se pritisak posle izvesnog vremene spustio. Prvo mi ga je izmerio kad sam dosla pa mi je uradio ekg i zatim ponovo izmerio pritisak koji je vec bio nesto nizi i ostavio me da lezim jos nekih desetak minuta i tad je pritisak bio normalan i on je to prokomentarisao da dobro reagujem na opustanje ili smirivanje. Dao mi je neke preporuke oko dijete i rekao da se vidimo za dva meseca. U medjuvremenu smo pricali o poslu uopsteno pa sam ga ja pitala da li bi mozda trebalo da promenim posao na sta je on rekao da bi bilo dobro. Prosto ne mogu da verujem da posao ili njegovo okruzenje toliko moze da deluje na pritisak. Da mi ne bude jos gore bez posla odnosno bez para dok se nesnadjem. Iskreno receno ovi moji s posla iako sam bila na bolovanju a posle toga uzela dve nedelje godisnjeg nisu me skoro ni jedan dan ostavljali na miru inace radim u racunovodstvu ali nisam jedina. Menopauzu nije spominjao, samo je pitao da li su mi menstruacije uredne, pa jesu. Mozda se ja nebi toliko uzrujavala oko tog pritiska popijes tablete i idemo dalje ali kad one nazalost ne deluju. Mozda sam bila malo opsirnija, pozdrav i hvala jos jednom na podrsci.
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

d.........
Poslednja izmena od danka u Sub Feb 26, 2005 12:59 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
jaca69
Novi član
Novi član

Post od jaca69 »

Upravo sam danas isla po rezultate holtera nosila sam i onaj sto meri pritisak i radi EKG. Kod nas u Novom Sadu cena je 2.200 din kod privatnika. Desilo se upravo ono sto se i Vama desavalo, holter je pokazao normalne vrednosti, cak je doktor rekao pa sta vi hocete. Uradio mi je takodje i color dopler srca i kaze da nema nikakvik ama bas nikakvih poremecaja na srcu. Naravno i on mi je danas izmerio pritisak 165/105, i rekao da postoji i sindrom belih mantila. Ostavio mi je istu terapiju Presolol 1/2 ujutru 1/4 uvece i Prilazid. par dana sam pila Nifelat koji je kako rekose nesto slicno Prilazidu ali sam sama uvidela da mi neodgovara imala sam ujutru kad ustanem da su mi noge i ruke natecene. Tako da ostajem pri staroj terapiji. Lekar mi nije zakazao nikakvu kontrolu samo je preporucio da do kraja godine uradimo test opterecenja, i posto imam nesto viska kilograma da do kraja godine skinem 5 kg.
Posto imam dobrog direktora danas sam mu rekla da nameravam da napustim firmu, na sta je on rekao da mi moze dati 6 meseci neplacenog pa ako se za to vreme ne snadjem a mozda se i malo smirim da mogu da se vratim na stari posao. No to jos moram proveriti sa pravne strane mi nemamo pravnika u firmi, on mi je rekao da smislim sta hocu da ce mi on u svakom slucaju izaci u susret. Mislim da nazalost nemogu da izbegnem netolerantnost na poslu
Bila sam takodje i kod interniste koji ja mislim da je i nutricionista, kod njega je isla jedna moja prijateljica koja me je i naterala da ga posetim on mi je preporucio i neke prirodne lekove za smanjenje pritiska tipa belog luka u tabletama, zatim kantarionovo ulje u tabletama koje pojacava nerve, zatim santegal tablete koje u sebi sadrze e vitamin koji po njegovim recima prosiruje krvne sudove i podmladjuje organizam. Ona je uz njegovu pomoc smrsala 27 kila za godinu dana pa mi je dao i neke preporuke u vezi ishrane da bi se sto bezbolnije izgubili kilogrami koj se kasnije nece vratiti (ja se bar tako nadam).
Kakva je funkcija amlopina da li u njegovoj indikaciji stoji i povisen pritisak.
Mozda je malo tesko prihvatiti cinjenicu da vise nismo isti kakvi smo bili pre deset godina i da nam sad sleduju cesci odlasci kod lekara i redovno uzimanje pojedinih lekova.
Puno pozdrava i beskrajno hvala, mnogo je lakse podeliti problem sa nekim ko zeli da te saslusa.
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

jaco, ako ti je SAMO kod dr toliki pritisak, a kod kuce je OK, onda nije strasno.
l........................
Poslednja izmena od danka u Sub Feb 26, 2005 12:58 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
jaca69
Novi član
Novi član

Post od jaca69 »

Pozdrav Danka,

Imam problema sa povisenim krvnim pritiskom desetak godina. Odnosno mi smo nekad na poslu svake dve godine imali sistematske preglede i tamo negde 88 su mi otkrili malo povisen pritisak kako je to kardiolog tad rekao da sam kandidat da zaista i imama, tada sam odlazila svakih 6 meseci kod njega na kontrolu ali mi nije davao nikakve lekove i posle izvesnog vremena kako to najcesce biva mi je dosadilo da idem pa sam prestala. E moguce je da ni tad nije postojao pritisak izvan ordinacije nego samo kod lekara. Sto znaci da ga dosad nisam nicime snizavala. Ovaj internista mi je dao i neki caj za snizenje pritiska i rekao mi sat vremena posle caja izmerim svoj pritisak. Juce je bio normalan a danas jos nisam merila.
A i taj problem sa kilama sam ozbiljno odlucilas da ga resim. Malo danas kriziram ovo mi je vec peti dan kako drzim dijetu koju mi je preporucio internista, ali verujem da cu izdrzati, rekao je da neznaci da cu celog zivota morati da ostanem na ovakvom rezimu ishrane, da li je za pocetak hteo samo da se organizam iscisti ili tako nesto ali recimo danas ceo dan jedem samo voce. usudila sam se d kod njega posle vise godina stanem na kantar i sokirala sam se, on je bio tolki kavaljer da nije pitao koliko imam kila smao da zapamtim i da mu sledeci put kazem koliko imam manje.
Puno pozdrava Jaca
danka
Stalni član
Stalni član

Post od danka »

nema ti druge nego da oslabis, ali bas tako kako i radis: polako i pod strucnom kontrolom.
moras da promenis celokunu ishranu, pa i psihicki da drugacije gledas na to kako se hranis.
tako ti se kg nece vratiti.
meni je majka uvek govorila kako treba da zamislim paklice putera oko struka (kao neki teret), pa kad izgubis 2 kg, ti vidi koliko si se "paklica tog tereta" oslobodila.
ne samo da ces se bolje osecati, vec ces lepse i izgledati.
ali, nemoj napraviti gresku pa zeleti nekakvu manekensku liniju, sta ce ti to.
postavi sebi razuman cilj, a posle to odrzavaj.
nece ti biti lako, ali izdrzi.
na duze staze - izbegavaj slatkise (ja ih se odricem iako su mi slabost) i tanko veceraj.
samo to da radis, pa ces uspeti.
pozdrav
danka
Odgovori