primarni rak na jetri

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
marija01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 26, 2007 3:40 pm

primarni rak na jetri

Post od marija01 »

Od pre mesec dana, tačnije 19.06.2007. (biopsija) mom ocu je potvrđen rak jetre.
Naime otac je neko vreme bio smešten u bolnici gde su mu rađene analize (ultrazvuk, analize krvi, rentgen, skener..) na bazi kojih je utvrđeno da ima hroničnu upalu jetre, cirozu i kancer u desnom lobusu primarni sa više tačkastih senki u levom lobusu. Inače otac je dijabetičar.
Nakon toga urađena mu je hirurška intervencija, samo je otvoren i zatvoren i uzet je materijal za biopsiju koja je prvobitno uspostavljenu dijagnozu potvrdila (maligni kancer).
S obzirom da je rana bila ogromna skoro 50cm u obliku slova G, zadržali su ga u bolnici da 30.06.2007. Rekli su da nema pomoći.

Posle toga stanje mog oca je sve gore. On slabo unosi hranu (samo sok i par malo keksa), konstantno ima temperaturu, halucinira, ima bolove.
Lekar opšte prakse nam je prepisao Trodon od 50mg. Mi ga dajemo na 8h sa Paracetamolom. Svako povećavanje doze lekova može da izazove padanje u komu.
Postoji mogućnost da nabavim Dolantin, ali imam informaciju da pri ovoj dijagnozi on može da izazove grčeve i da je kontraindikativan.
Strah me da se bolovi uvećaju a da to neću moći da kontrolišem.
Na koji način da bol se kontroliše bol u ovim okolnostima?
Koja je procedura za nabavku flastera ili morfijuma?
markoni22
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 20, 2007 11:26 am

Post od markoni22 »

Zao mi je tvog oca. Ja sam imao skoro isti problem sa majkom(tumor jetre). Sto se tice flastera i morfijuma moras da ides kod lekara opste prakse koji daje nalog teerenskoj sluzbi, koja dajemorfijum ili lepi flastere.
Nijedno, ni drugo, nemozes kupiti ili ga uzeti na recept. Ovo je jedini put.

Pozdrav Marko
marija01
Novi član
Novi član

Post od marija01 »

Hvala.

Pokušavam da se suzdržim da ne pljujem po našem zdravstvu...Imala sam dosta problema kad sam od lekara zatražila neka jača sredstva za smirenje bolova (flastere, morfijum). Naime lekar me je posla kod onkologa. Onkolog nije hteo da da bilo koji lek dok ne vidi pacijenta. Oca nisam mogla da prevezem od kuće do onkologa (40km) zbog njegovog užasnog stanja.
Kad sam od lekara opšte prakse tražila ambulantna kola, nisam ih dobila.
On me je zatim poslao kod hirurga koji nije hteo da mi da recept jer navodno za te flastere nikad nije čuo.
Da agonija bude veća otac se u međuvremenu izgubio, postao agresivan, nemiran. Ponekad padne u komu na par dana i kad dođe sebi ima užasne bolove ili je nemiran. Lekar mu je davao inekcije Bensedina 10mg i Trodona 100mg na 12h. Ja nisam sigurna da se ti lekovi slažu, ali...

Našla sam lekarku koja mi je obećala da će mi dati recept za flastere za koji dan (misli da je još rano, a nije ga videla). Nadam se da će to moj otac dočekati. Ubija me sve ovo.
marija01
Novi član
Novi član

Post od marija01 »

Da, zaboravila sam.
Lekar opšte prakse mi je rekao da morfijuma nema i da se flasteri dobijaju na recept isključivo.

Pozdrav,
M.
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdarv!

Post od mr M »

Marija,

Dobro mi je poznato kroz sta prolazis, jer je i moj otac bio lose srece da ga ta bolest snadje. Mom bratu od tetke koji zivi i radi u Nemackoj je konstatovan kancer na jetri i debelom crevu. Deo na debelom crevu je odstranjen, a jetra je prilicno zahvacena. Kao leopardova koza. Vrlo brzo je izgubio 12 kg. Za sada, na njegovu srecu, stvari se odvijaju dobro (nadam se da ce tako biti i dalje), zahvaljujuci kombinovanoj terapiji:

1. hemoterapija
2. lek AVASTIN

Povratio je 8 kg. i povremeno igra tenis (to ga je izvuklo iz depresije). Posle svakog tretmana sprovodi se detaljna kontrola, a kancer se povlaci. Smanjenje je oko 40%. Nadam se da ce i dalje ici na bolje, ali sa kancerom se nikada ne zna.
Lek AVASTIN ima slican efekat na kancer kao lek UKRAIN (koji se pre nekoliko godina pojavio na trzistu). Sustina je u unistavanju krvnih sudova oko celija kancera, kako bi se obustavio dotok hrane i kiseonika koji pomazu njihov rast. Kao i kod svake bolesti, najbolji rezultati se postizu u pocetku razvoja oboljenja. U svakom slucaju, sve treba preduzeti i nikada ne treba posustajati. Zao mi je sto ovo moram reci, ali biti bolestan od kancera u Srbiji, bolesniku ne daje puno nade. U slucaju mog oca i jos nekih ljudi koje znam, lekari uopste nisu pokazali ni najmanje interesovanje, a jos manje postovanje prema bolesniku. Ko god ima mogucnosti da nabavi lek iz inostranstva, ili jos bolje da ode u inostranstvo u neku dobru zdravstvenu ustanovu, neka ne gubi casa. Ovde moze samo da izgubi zdravlje.

Sve najbolje zelim.

Pozdrav,
mr M.
Dr Mengele
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 07, 2009 9:49 pm

Nazalost

Post od Dr Mengele »

Nazalost imam istu situaciju kuci.Otac mi ima maligni tumor bronhijalnog stabla.Posto je metastaza uveliok pocela i zahvatila jetru ukljucivali smo mu razno razne terapije ali bolovi se tesko ublaze skoro nikako.Ja sam inace iz BiH i kod nas je to drugacuje regulisao.Flasteri se dobijaju na recept i dizu se u apoteci.A sto se tice upotrebe ti flastera samo je potrebno procitati upustvo i to je to.Ne dao BOG nikom....

Pozzz
Sous de Soleil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 20, 2010 10:35 am

Re: primarni rak na jetri

Post od Sous de Soleil »

Ljudi, meni treba mala pomoć. Mojoj mami je pre godinu i po dana dijagnostikovan primarni rak jetre, imala je dve operacije, primala hemoterapiju i to je , nažalost, nastavilo da vodi kuda obično i vodi... :( Sad joj je doktor potvrdio da ima i slobodne tečnosti u stomaku... A ona nekada ima bolove, nekada ne, ali skoro neprestano spava. Da li je to osećaj umora zbog stanja u kome se organizam nalazi ili nešto drugo? Ona oseća i umor, ali ovo je više kao omamljenost. Ne znamo više ni kome da pišemo, niti koga da vučemo za rukav.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Samo sam htela da ti kazem da je jedna moja rodjaka imala operaciju na jetri 3 puta , i da to je retko, ali i to rade...i evo ona zivi sa tim vec 7 godina...orihvatila je to kao hronicnu bolest, prima hemo svaki cas , ali izgleda sjajno...ima novog momka ( zena ima 60 god) ..putuje...i sve ostalo...
Znam samo da se ona leci na VMA.
Zena je zmaj...
Ima nade, samo ne odustajte.
Secam se da su joj radili nekom novom metodom, u tamnoj sobi sa nekim iglama, koje su u jetri, a funkcija im je da sakupe celije raka na jedno mesto...da bi se on posle lakse izvadio...`Izvini , pisem kao laik, ali ne secam se bas najbolje...samo znam da to njoj produzava zivot, evo vec sedmu godinu.Pozzz
Sous de Soleil
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 20, 2010 10:35 am

Post od Sous de Soleil »

A šta mislite, da li od leka Xeloda ima neke vajde? Čula sam za njega pa da proverim ovde. Na netu sam nešto čačkala, al sve što sam našla je da on deluje kod raka debelog creva i metastazi na jetru. A nigde konkretno za primarni rak jetre... Hvala unapred.
Odgovori