Primanje transfuzije dok sam na odmoru u inostranstvu?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
lsnezana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 17, 2015 2:09 pm

Primanje transfuzije dok sam na odmoru u inostranstvu?

Post od lsnezana »

Moj otac (1941. godište) od prošle godine ima dijagnostifikovan mijelodisplastični sindrom i skoro godinu dana na oko tri nedelje prima transfuziju eritrocita (1-2 jedinice).
Pre oko mesec dana ustanovljeno je i da je nivo trombocita vrlo nizak (oko 21) i potrebno je da prima i transfuziju trombocita ali koja je zbog kratkog veka trombocita potrebna 1-2 puta nedeljno. Od tada pa do danas (nekih mesec dana) primio je doduše samo jednom taj tip transfuzije (trombocite) i standardno jednom eritrocite.
Znači, još uvek ne prima 1-2 nedeljno i generalno ne oseća se lošije nego ranije.
Ali na pitanje doktoru da li može da ode na letovanje (u hrvatsku) dobio je odgovor da to nije preporučljivo. Ali nije jasno zašto? Da li zbog problema sa trombocitima pa to ima neke veze sa morem, suncem? Ako da - kako onda žive i rade ljudi koji već žive na moru? Ili je problem transfuzija koja se radi tako često da onda nije moguće nikakvo putovanje nikada?
Generalno, da li je moguće da hronični bolesnici koji imaju potrebu za transfuzijom istu dobiju u inostranstvu? Konkretno, da li državljani srbije mogu nekako u Hrvatskoj primiti transfuziju trombocita? Podrazumeva se da bi to platili tj. znam da osiguranja to ne pokrivaju. Ali da li uopšte postoji takva opcija i šta bi trebalo da se uradi? Kome se obratiti?
Odgovori