preventiva kod pusenja???

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
MaloZabrinuta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 10, 2010 11:01 pm

preventiva kod pusenja???

Post od MaloZabrinuta »

e ovako...imam mladjeg brata (11) veoma je radoznao i sve bi probao. najvise se plasim droge,ali i pusenja. za drogu znam da samo ako je ne probas neces postati ovisnik. ali pusenje? da li postoji neka preventiva? za prestanak pusenja sam cula da se mjesaju med,mrkva mislim i orasi ali nisam sigurna,i jos po nesto (kazu da pomaze). da li bi mogla da mu "zgadim " taj dim ili okus nikotina nekako? pomozite....
Samo nebo je granica! :)
Sarlot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am

Re: preventiva kod pusenja???

Post od Sarlot »

Cao! Odličan ti je nadimak na forumu jer zaista ima malo brige za tako nešto. Svi mi smo kao deca radoznali u smislu cigare. A 90% nas je to i probalo kad smo bili mali. Opusti se, njemu tako malom čisto sumnjam, zapravo su minimalne šanse da se svidi cigara, još ako udahne u pluća, pa tačno je više nikad neće ni probati. Mom starijem bratu je to deda namerno uradio kada je bio mali, dao mu cigaru i rekao mu da udahne iz sve snage i on se toliko zgadio i zakašljao da se i danas odlično seća toga i to mu održava odbojnost prema cigaretama. Ako smeš, možeš da uradiš slično, a ako ne onda ili nemoj brinuti, sam će videti da to nije dobro ako se usudi da proba, baš ako želiš uradi to sa medom i orsima, zaista nisam čula za taj metod, ali ok. Raspitaj se kako i uradi, mada lično smatram da bi mu više pomogla ako mu budeš čitala o Bogu, o veri i kako je sve to loše ne samo zbog našeg zdravlja nego da će nas Bog kasnije kazniti zbog toga. Smisli mu neku pričicu, nije toliko mali, shvatiće. Reci mu i da ako svi nešto rade, ne mora i on, ne mora da znači da je to ispravno, neka prvo dobro razmisli.

Srećno i pozdrav od mene! :wink:
MaloZabrinuta
Novi član
Novi član

Post od MaloZabrinuta »

hvala ti puno ali i dalje se plasim jer sam mu pokazivala neke slike pluca pa video pa citala....ali on meni na sve to kaze pa sta pusi i mama pa joj nije nista :/
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dannina »

E, pa u tome i jeste problem! Kako objasniti detetu da za njega nesto nije dobro, ako on vidi da njegovi najblizi to isto rade? Dete prihvata modele ponasanja ljudi iz svoje okoline, roditelja, onih koje dozivljava kao autoritet. Kod nas svi puse i tesko da on nece biti u situaciji da proba. Nije to problem, nego da shvati da za njega to nije zdravo. Mislim da su racionalna objasnjenja korisnija nego neka zastrasivanjima da ce ga " Bog kazniti" i sl. On ima 11 godina, ali danasnja deca uopste nisu glupa ni naivna, sve im je dostupno, svaka informacija. Ponasajte se prema njemu kao prema inteligentom bicu, mozda i prihvati takav stav. Ali, da ga bas skroz sprecite, ne verujem.
Sarlot
Stalni član
Stalni  član

Post od Sarlot »

To već jeste opet problem... Ako gospođa mama ima bilo kakav i najmanji zdravstveni problem(glavobolja, nesanica, ili nešto drugo), bilo šta u šta je mali upućen i šta vidi na mami, a onda mu ti reci: Jeste, mama puši, ali vidiš kako je stalno boli glava, ne može da spava, ili bilo šta, pa mu reci da je to upravo zbog cigara(iako možda nije). Svaka dobronamerna laž nije strašna :wink: Ako imate veoma lep odnos, onda možeš da razgovaraš sa njim i da ga zamoliš da ti obeća da će ti reći ako ikada proba da puši, i ti ćeš tada znati da je vreme da preduzmeš nešto, ukoliko se on već nije zgadio sam :wink:

Pozdrav!
MaloZabrinuta
Novi član
Novi član

Post od MaloZabrinuta »

sarlot hvala ti puno najvjerovatnije da ce tako i biti...i hvala svima :)
Sarlot
Stalni član
Stalni  član

Post od Sarlot »

Nema na čemu MaloZabrinuta! :D
Pozz...
marko83_bgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 22, 2010 5:33 am

Post od marko83_bgd »

Poceo sam novu temu, ali bih da se nadovezem i na ovu.

Hteo bih da pitam za pomoc, da li mecamylamin moze negde da se kupi i kakva su iskustva.
Odgovori