Prevencija i pregled

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Prevencija i pregled

Post od KojicBojan »

Postovani,
u veoma kratkom vremenskom razmaku desile su se 2 neprijatne stvari, da mi drug umre od raka (decko od 27 godina) pre 4 dana, a danas sam saznao da je majka jednog od mojih najboljih drugova obolela od raka stitne zlezde i da je metastazirao na pluca. Totalno sam uspanicen i ne znam sta da radim.

Moja majka zivi jako stresan zivot, ima 56 godina, da kucnem u drvo nema nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema, sem sto joj je se pre godinu dana desavalo da joj se naduje stomak kad je nervozna (toga vise nema) i sto joj povremeno, kao da igraju zivci na desnoj ruci isto kad je nervozna.
Inace je jaka zena, koja ima svoje "sisteme praznjenja" i relaksacije, ali je proteklih 10 godina imala jako jako tezak zivot.
Nije pusac, ne konzumira alkohol, nema visak kilograma bez obzira na godine, ali ne upraznjava nikakvu fizicku aktivnost sem setnji.

Zeleo bih da joj omogucim da se preventivno kontrolise i da se ne desi to sto se desilo sa majkom mog druga. Nemate pojma kako se lose osecam danas, pre par dana smo sahranili druga, a danas vec nova losa vest :(

Dakle moje pitanje je: da li postoji nacin preventivnog pregleda protiv raka? jednostavno pregled koji se radi jednom godisnje ili jednom u pola godine, da bi se nedaj Boze na vreme otkrilo ono najgore.

Hvala vam unapred na odgovorima!!
ja90
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 14, 2010 2:38 pm

Re: Prevencija i pregled

Post od ja90 »

Moram da ti odgovorim, jer sam se i sama tako osecala... Kad mi je baka umrla od raka, odmah sam pocela da brinem u smislu sta ako se nesto mami desi (genetska predispozicija), i onda sam malo postala hipohondar za nju... Tipa kaslje malo, ja se bas zabrinem i tako.
Mislim da ne postoje pregledi koji bi obuhvatili mogucnosti svih rakova, jer mogu da se jave na mnooogo razlicitih mesta, tj verovatno moze pomocu MR, ali cini mi se da ljudi ne praktikuju da idu da se snimaju celi, a zdravi su... Medjutim dovoljno je da uradi samopregled dojki jednom mesecno, eventualno ode na mamografiju, da poseti ginekologa, da prekontrolise ponekad krvnu sliku, da vodi racuna o ishrani... To bi sve zene trebale da rade, generalno... I naravno negovati sto pozitivniji stav.
Zivot jeste tuzan i desavaju se mnoge ruzne stvari, na zalost, ali ne treba sebe previse da opterecujes sa tim sta bi se moglo dogoditi, jer ces prvenstveno sebi i svom zdravlju naskoditi, a mami neces sa tim pomoci. Treba se kontrolisati, naravno, ali ne imati crne misli. Tvoja mama je zdrava i tako ce i ostati! :)
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

na zalost,ljudi u srbiji mahom idu kod lekara kada bas prigusti,kada iskoce zlezde,kada ne mogu da rmbace od 5 do 7 uvece,kada ne postizu da obidju sve njive itd...mozda redovnim vadjenjem krvi,radjenjem ultra zvuka u pola godine i odlazak kod ginekologa/urologa...naravno da ne treba ici na snimanja eto tako,nego jedino ako ima potrebe,uz ne zraci i pogodan je za preventivu a moze pomoci...
KojicBojan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 23, 2010 11:36 pm

Post od KojicBojan »

Hvala puno, upravu ste to da ljudi kod nas idu kod lekara samo kad zagusti... nazalost...

znaci savet je ultrazvuk jednom u 6 meseci, vadjenje krvi i samopregled...

Samo cu jos da pitam, da li je i za muskarce ista prica (samo bez samopregleda)?
Dr011
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 15, 2009 6:10 pm

Post od Dr011 »

ista, ali i kod muskaraca je vazan samopregled (kod zena dojke, kod muskaraca testisi)...
to vazi i za ceo organizam, pratite redovno svoje telo, sta god da primetite sumnjivo, odmah se obratite lekaru da bise resili dilemu, cekanje nije nikako dobro...nazalost ima i dosta stvari koje je nemoguce unapred predvideti i primetiti na vreme, ali ono sto jeste dostupno samopregledu i sve one pretrage koje je moguce raditi u preventivne svrhe treba naravno primenjivati...
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Preventivni pregled koji obavljam u privatnoj poliklinici (ne dajem ni ime poliklinike, ni adresu, ni telefon, da ne ispadne reklama) obuhvata rendgen pluca, ultrazvuk trbuha i male karlice, osnovne laboratorijske analize, EKG i detaljan fizikalni pregled, ukljucujuci internisticki i neuroloski pregled. Ovo se sve uradi za jedan dan i kosta 5.000 dinara. Na osnovu ovog pregleda i eventualnih dopunskih pregleda moze se blagovremeno otkriti 80-90% najcescih oboljenja. Naravno, za rano otkrivanje maligniteta pozeljne su dopunske metode, ovde cu nabrojati samo najcesce;

dojka - ultrazvuk 1x godisnje, mamografija posle 50. godine 1x u dve godine ili redje (postoje oprecni stavovi)
jajnici, materica, grlic materice - ginekoloski pregled sa Papanikolau citoloskim pregledom 1x godisnje
debelo crevo - test na okultno krvarenje 1x u dve godine (FOB test)
zeludac i debelo crevo - endoskopski pregled posle 45. godine jednom u 3-5 godina? (jos uvek neprihvacen sreening)
prostata - ultrazvuk, PAS i rektalni pregled 1x godisnje svakom muskarcu posle 60 godina
pluca - rtg pluca i srca 1x godisnje

Ako jos imate novca, MSCT virtuelna koronarografija 1x u 3 godine, MR kontrastna angiografija endokranijuma u istom rezimu... Ali to je vec (po nekima) preterivanje :D

U svakom slucaju, pregled koji sam naveo na pocetku ovog posta, RTG, UZ, EKG, Lab i fizicki pregled - trebalo bi uraditi posle 35. godine ili posle 40. godine obavezno jednom godisnje, jer pracenje indirektnih pokazatelja ozbiljnijih poremecaja moze da bude samo po sebi veoma indikativno (na primer, skoro da nema ozbiljnog oboljenja kod koga su sve sledece 3 stvari normalne: sedimentacija, fibrinogen i CRP...).
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori