Preporučite psihijatrijsku ordinaciju!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

rabin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 14, 2009 10:51 pm

Preporučite psihijatrijsku ordinaciju!!!

Post od rabin »

Molio bih nekog ko zna neku kvalitetnu psihijatrijsku ordinaciju u Bgd da mi da neki predlog. Prvenstveno za odvikavanje od tableta (konkretno xanax-ksalol),psihoterapija i kognitivno-bihejvioralna terapija.
Hvala unapred!
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Re: Preporučite psihijatrijsku ordinaciju!!!

Post od Majmunche »

Pogledaj Institut za mentalno zdravlje:

http://www.imh.org.rs/index.php?option= ... &Itemid=29

Sa njima sam saradjivala dosta puta, imaju dobar glas u inostranstvu, tako da predpostavljam da su ok.

Ince bi bilo dobro da se ovo mozda prebaci u lepljivu temu jer me je dosta ljudi kontaktiralo preko privatne poruke za preporuku, a posto ne zivim vec dugo u Srbiji, nisam mogla nista konkretno da preporucim. Ocigledno da ima interesovanja za razmenu preporuka i iskustava.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

institut za mentalno zdravlje u palmoticevoj je, izgubivsi jednog po jednog strucnjaka, izgubio i renome...nazalost.
kvalitetna psihoterapija se apsolutno preselila u privatnu praksu,a NI JEDAN profesor psihijatrije nema edukaciju niti za psihoanalizu, niti za grupnu terapiju, niti za kognitivno-bihejvioralnu (jedan Ass u klinickom centru ima ovu edukaciju), sto je u skladu sa sunovratom naseg zdravstva. edukacija za psihoterapiju preselila se, takodje u privatne ruke, a izvrsnim psihijatrima, od kojih je dosta njih dobilo zvanje trening-analiticara zakon ne omogucava da udju u nastavu medicinskog fakulteta, koju su na katedri psihijatrije okupirali apsolutni mediokriteti. mnogi psihoterapeuti zavrsavaju porodicnu terapiju - ovaj kurs, kod nas, ne podrazumeva nikakvu licnu psihoterapiju kandidata (u svetu je ovo usmerenje psihoanalitickih terapeuta) i ovom prilikom bih preporucio da se kod terapeuta koji imaju samo ovu edukaciju ne ide!

da ne bih presao u nesto sto se naziva reklama (a svakako da postoje kolege koje smatram boljim od ostalih), dacu vam linkove udruzenja glavih psihoterapijskih orijentacija.

udruzenje psihoanaliticara, i psihoanaliticki orijentisanih psihoterapeuta:
http://www.bpa.org.rs/index.html

udruzenje grupnih terapeuta:
http://www.grupnaanaliza.org.rs/

udruzenje kognitivno-bihejvioralnih terapeuta:
http://www.ukbt.org.rs/onama.html
rabin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 14, 2009 10:51 pm

Post od rabin »

Ja sam prevashodno mislio na privatne psihijatrijske ordinacije.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

pa, kao sto sam rekao - u drzavsnim ustanovama vise ne postoji psihoterapija, tako da cete u ovim udruzenjima lako doci do privatnih psihijatara, jer su samo oni clanovi
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

drbgd - hvala na preporukama, mislim da ce dosta znaciti, barem ako je suditi po tome koliko me je ljudi kontaktiralo preko privatnih poruka za preporuku. Stvarno mi je zao sto je kod nas to tako i sto nije sve uredjeno. Znam koliko koraka sam morala da prodjem u Americi da bih mogla da dobijem zvanje klinickog psihologa kao i sve moje kolege, i to uliva neki minimum poverenja kod pacijenata a i javnosti. Zao mi je da se u psihijatriji ponavlja ono sto se vidi u generalnoj medicini kod nas. Mada je i u Americi taj bioloski pristup (samo psihofarmakologija) veoma zastupljen, ipak dobri psihijatri saradjuju sa klinicikim psiholozima i rade tzv "split treatment" odnosno da pacijent ide psihijatru za lekove a jednom ili dva puta nedeljno kod psihologa na terapiju (u bilo kom obliku).

Hvala jos jednom za kontakte, bas me interesuje kako to izgleda. Kod nas znaci nema psihoanaliticnih instuta? Nema drzavne licence za psihoterapiju ili psihoanalizu? Nema CBT instituta?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

instituta nema, i nece ih ni biti, zato sto zakon definise "institut" kao ustanovu koja mora imati zaposlena (valjda dva) ispitivaca na medicinskom fakultetu (docent, ili prof.), a nasi kvazi-profesori psihijatrije nemaju kvalifikaciju ni za jednu psihoterapijsku orijentaciju...

beogradsko psihoanaliticko drustvo je pre par godina postalo punopravni clan svetske asocijacije za psihonalizu i psihodinamski orijentisanu psihoterapiju, i nekoliko clanova, na celu sa tamarom stajner-popovic, dobilo je zvanje trening analiticara, tako da u srbiji postoji kompletna, validna i svetski priznata edukacija za psihoanalizu i psihoanaliticki orijentisanu psihoterapiju.
grupni terapeuti su, takodje verifikovali svoj status u svetskoj asocijaciji, i tu takodje imamo nekoliko trening-analiticara za grupnu analiticku psihoterapiju, i kompletnu validnu edukaciju.
kognitivno-bihejvioralna terapija, za koju je, kao sto znamo, lakse i vremenski i finansijski zavrsiti edukaciju takodje ima svoje predavace i i za nju je moguce realizovati kompletno usavrsavanje kod nas.

lecenje neuroza se kod nas, silom prilika, svodi gotovo samo na bioloski model, jer pacijenti uglavnom nemaju novac za psihoterapiju, a antidepresive, anksiolitike i ostalo mogu dobiti na recept besplatno ili uz simbolicnu nadoknadu.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Dobro je sto smo se povezali sa svetskim organizacijama ali je zalosno sto nase Ministarstvo zdravlja ili makar Lekarska komora nisu postavile neke minimalne kriterijume obrazovanja i profesionalnog iskustva. U Americi je clanstvo u tim profesionalnim organizacijama pozeljno ali se ne zahteva, jer u stvari drzavne agencije za izdavanje licenci za naucni ili klinicki rad imaju zakonsko pravo da sankcionisu rad organizacije ili pojedinca, i samim tim kontrolisu kvalitet usluga. Treba biti povezan sa svojim kolegama, radi daljeg usavrsavanja, ali i ovo ovde bi postao divlji zapad da nema kontrole od strane drzave i da nema jasno definisanih posledica za neprofesionalno ponasanje, pocevsi od toga kako smete da se predstavljate u javnosti i profesionalno. Sva zvanja su zakonski odredjena i zasticena, tako da pacijent koji je zainteresovan, moze lako da sazna koja je razlika izmedju socijalnog radnika, psihoterapeuta, psihoanaliticara, klinickog psihologa, psihijatra, itd. Ne moramo da pocinjemo sve iz pocetka, mozemo samo da preuzmemo standarde bilo koje zemlje koja ih ima a ciji nam je zdravstveni sistem iole blizak...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

u srbiji je sada paradoksalna situacija da udruzenje terapeuta, brani pacijenta, pojedinca od neodgovorne drzave, u kojoj nema zakonskih mehanizama da se kazni neko ko bi se, recimo predstavljao kao psihoanaliticar, a nije to! tako da je u ovom trenutku clanstvo u udruzenju jedina garancija pacijentu da je neko psihoterapeut odredjene orijentacije!
/u kardiologiji, na primer imate jos neverovatniju situaciju u kojoj udruzenje ehokardiografista ne priznaje edukaciju za ultrazvucni pregled srca koja se odrzava u institutu "dedinje", a koja je objektivno daleko kvalitetnija jer "dedinje" obezbedjuje da 3 edukanta u toku kursa rade samostalno uz mentorski nadzor na jednom aparatu, dok, sa druge strane edukacija za jednu, zapravo manuelnu vestinu (eho srca) pod okriljem udruzenja podrazumeva da se demonstraciono gleda pregled, i pred kraj oko 10-tak ljudi radi na jednom aparatu.../
katedra psihijatrije je sledeci veliki problem! njeni clanovi, izuzev nekoliko koji se bave farmakologijom CNS (i u ovoj oblasti imaju koliko-toliko zapazene rezultate), nemaju zapravo nikakav strucni kredibilitet, a neki od njih nemaju bukvalno ni 10 pacijenata koje lece, godisnje! zar nije smesno reci za nekoga da se "bavi neurozama", ako taj neko nema nikakvu psihoterapijsku orijentaciju, i , radeci na mestu nekog nacelnika koristi zakonsko pravo da kao nacelnik i profesor ne mora da radi sa pacijentima! e, to vam je konkretan slucaj ko i kako danas radi u palmoticevoj.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Pa mozda misle da se bave sopstvenim neurozama :roll: . Joj, ovo je stvarno slucaj za smeh kroz suze.
cici78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 13, 2011 4:36 pm

Post od cici78 »

Molim vas da me neko posavetuje kako mogu da nadjem dr. Milana Latasa, gde on radi privatno. Cula sam da je najbolji sto se tice kognitivno bihejvioralne terapije. Molim vas, bilo koja info je dobrodosla...ono sto znam je da radi na institutu za psihijatriju. Vec posecujem drzavnog psihijatra, ali nisam zadovoljna. Volela bih da idem kod dr. Latasa privatno. Hvala unapred
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

potrazite njegov kontakt/mail preko udruzenja KBT terapeuta
http://www.ukbt.org.rs/onama.html ciji je clan, a na PP sam vam poslao i predlog drugog, odlicnog KBT-terapeuta
cici78
Novi član
Novi član

Post od cici78 »

Mnogo Vam hvala.
cici78
Novi član
Novi član

Post od cici78 »

Najlepse vas molim za preporuku dobrog privatnog psihijatra. zvala sam udruzenje KBT ali svi termini su zauzeti do septembra. Ne znam vise kome da se obratim, idem kod drzavnog lekara koji o psihoterapiji nista ne govori a mislim da mi je potrebna i pored AD. Ne mogu da cekam do septembra...a Elicea koju sam pocela da pijem kao da mi je pogorsala situaciju iako je pijem tek 2 dana. Da li su vec moguce nus pojave tako brzo? Izvinite na brjnim pitanjima, najbitniji mi je psihijatar. Hvala Vam
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

Ovo je porazavajuca konstatcija da je do septembra sve popunjeno!
Zamolila bih drbgd i sve ostale koji su u toku da preporuce dobrog i dostupnog terapeuta cini mi se i za porodicnu terapiju.
Hvala.
Odgovori