Preplitanje sna i jave

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Preplitanje sna i jave

Post od Cat »

Ne znam koliko je naslov precizan :) uglavnom, poslednjih nekoliko meseci često mi se dešava da sanjam svoju okolinu tj. svoju sobu, veoma realno, i budim se na nogama. Na primer sanjam da duva uragan, ustajem da zatvorim prozor u sobi i budim se stojeći ispred prozora. Ili se budim stojeći i radeći vežbe koje sam sanjala da radim. Ili vidim kako je nešto šmugnulo iza ormara, ustajem, proveravam i kad se vratim u krevet shvatim da iz tog položaja uopšte nisam mogla to da vidim tj. sanjala sam.

Pretpostavljam da je u pitanju stres, nemam egzistencijalnih problema ali jesam anksiozan tip a život mi je nesređen profesionalno i emotivno i to mi verovatno poslednjih meseci smeta više nego što sam svesna. Zanima me da li još neko ima takvih iskustava, koliko je ozbiljno, mogu li da uradim nešto po tom pitanju (osim što pokušavam da sredim život).
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Preplitanje sna i jave

Post od drbgd »

snovi su prozor u nesvesno, i njima se bave psihodinamski (psihoanaliticki) orijentisani psihoterapeuti.

na sajtu beogradskog psihoanalitickog drustva, kao i na sajtu grupnih analiticara imate spisak dr i psihologa koji su zvanicno akreditovani za ovu vrstu psihoterapije. razgovori sa drugim - nestrucnim - ljudima vam ne mogu puno pomoci
Sarlot
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 03, 2010 11:40 am

Re: Preplitanje sna i jave

Post od Sarlot »

Evo ovako, kao prvo preporučila bih ti da pročitaš priču "Čekanje" od H.L. Borhesa. Jeste da je u priči opisan kriminalac, ali ako malo razviješ maštu, možda on to i nije, već običan čovek kao i drugi koji je negde u životu napravio grešku. Priča jeste zahtevna i svaka rečenica je mnogo bitna kako bi se sklopile sve kockice istine. U njoj se takođe u jednom momentu isprepliću san i java...pa mislim da bi ti ta priča pomogla da ne praviš greške kao i glavni junak priče, već da se suočiš sa stvarnošću. Sve probleme koje si navela i te kako utiču na tvoje snove. Moj savet ti je da jedan po jedan segment svog života počneš da rešavaš i razmišljaj i o najmanjem upehu koji si postigla svojim trudom i videćeš da stvari kreću na bolje. A kako bi se osloboila tih snova i mesečarenja možeš još i da radiš neke vežbe za opuštanje pre spavanja kako bi rasteretila organizam od briga, ili da čitaš neku lepu knjigu... Ako sve ovo ne pomogne u skorijoj budućnosti, onda se obrati lekaru ili stručnom licu.

Pozdrav!
Odgovori