U vezi sam sa jednom devojkom koja je prelezala mononukleozu pre oko 4 meseca, da li je moguce da posle toliko vremena ona to prenese na mene?
Hvala.
prenos mononukleoze
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
I da li ce mi ona svejedno preneti virus, pa se on posle nekog vremena moze pojaviti kada mi opadne imunitet, posto znam da virusi zauvek ostaju u organizmu?
Ona ima ovih dana veliku alergiju pa stalno kaslje.
I posle posle ljubljenja kada obicno bolest pokazuje simptome?
Hvala.
Zao mi je sto pisem ovako u 3 poruke uvek se neceg setim a na forumu nema opcija izmene prvobitne poruke.
Ona ima ovih dana veliku alergiju pa stalno kaslje.
I posle posle ljubljenja kada obicno bolest pokazuje simptome?
Hvala.
Zao mi je sto pisem ovako u 3 poruke uvek se neceg setim a na forumu nema opcija izmene prvobitne poruke.
Nasao sam sebi odgovor:
http://www.plivazdravlje.hr/?section=qa ... pp=0#16200
• Kada prestajemo biti zarazni nakon preboljele mononukleoze?
Mononukleozu imam veæ mjesec i pol dana, lakši oblik, ako se to tako može nazvati! Lijeèio sam se kod kuæe i do sada i nemam nikakvih komplikacija. Zanima me da li treba èekati potpuno izljeèenje i do kada je zaraza prenosiva. Pošto se iskljuèivo prenosi poljupcem, možete li mi reæi kada æu se moæi ljubiti a da ne prenesem zarazu, tj. do kada æu još biti "opasan"? Sve su mi vrijednosti u granicama normale, osim naravno jetrenih koje su još povišene, jer još nisam izlijeèen.
Najbolje bi bilo da napravite test- tzv. 'serologiju' da toèno znate koji virus je kod vas izazvao mononukleozu. Najèešæi uzroènik je Epstein-Barr virus, koji nakon preboljele mononukleoze zauvijek ostaje u našem organizmu, ali ako smo imunološki zdravi ne pravi više nikakve tegobe. Teško je precizno reæi kada prestajemo biti zarazni, no smatra se da je vjerojatnost prijenosa 8 tjedana nakon poèetka simptoma vrlo mala.
dr. sc. Adriana Vince, specijalist infektologije i citologije
Ovo je pretpostavljam prilicno sigurna informacija.
http://www.plivazdravlje.hr/?section=qa ... pp=0#16200
• Kada prestajemo biti zarazni nakon preboljele mononukleoze?
Mononukleozu imam veæ mjesec i pol dana, lakši oblik, ako se to tako može nazvati! Lijeèio sam se kod kuæe i do sada i nemam nikakvih komplikacija. Zanima me da li treba èekati potpuno izljeèenje i do kada je zaraza prenosiva. Pošto se iskljuèivo prenosi poljupcem, možete li mi reæi kada æu se moæi ljubiti a da ne prenesem zarazu, tj. do kada æu još biti "opasan"? Sve su mi vrijednosti u granicama normale, osim naravno jetrenih koje su još povišene, jer još nisam izlijeèen.
Najbolje bi bilo da napravite test- tzv. 'serologiju' da toèno znate koji virus je kod vas izazvao mononukleozu. Najèešæi uzroènik je Epstein-Barr virus, koji nakon preboljele mononukleoze zauvijek ostaje u našem organizmu, ali ako smo imunološki zdravi ne pravi više nikakve tegobe. Teško je precizno reæi kada prestajemo biti zarazni, no smatra se da je vjerojatnost prijenosa 8 tjedana nakon poèetka simptoma vrlo mala.
dr. sc. Adriana Vince, specijalist infektologije i citologije
Ovo je pretpostavljam prilicno sigurna informacija.