prenos mononukleoze

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
X
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Nov 12, 2003 1:00 am

prenos mononukleoze

Post od X »

U vezi sam sa jednom devojkom koja je prelezala mononukleozu pre oko 4 meseca, da li je moguce da posle toliko vremena ona to prenese na mene?

Hvala.
X
Stalni član
Stalni  član

Post od X »

Od skoro smo u vezi ima oko 10 dana.
X
Stalni član
Stalni  član

Post od X »

I da li ce mi ona svejedno preneti virus, pa se on posle nekog vremena moze pojaviti kada mi opadne imunitet, posto znam da virusi zauvek ostaju u organizmu?

Ona ima ovih dana veliku alergiju pa stalno kaslje.

I posle posle ljubljenja kada obicno bolest pokazuje simptome?

Hvala.

Zao mi je sto pisem ovako u 3 poruke uvek se neceg setim a na forumu nema opcija izmene prvobitne poruke.
Korisnikov avatar
admin
doktor.rs tim
Pridružio se: Uto Avg 14, 2001 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od admin »

X napisao: Zao mi je sto pisem ovako u 3 poruke uvek se neceg setim a na forumu nema opcija izmene prvobitne poruke.
Na zalost, ova opcija (EDIT) je iskljucena posle par zloupotreba kada su neki korisnici iznenada obrisali svojih 20-30 poruka i ucinili diskusije ne citljivim.
X
Stalni član
Stalni  član

Post od X »

Nasao sam sebi odgovor:

http://www.plivazdravlje.hr/?section=qa ... pp=0#16200

• Kada prestajemo biti zarazni nakon preboljele mononukleoze?
Mononukleozu imam veæ mjesec i pol dana, lakši oblik, ako se to tako može nazvati! Lijeèio sam se kod kuæe i do sada i nemam nikakvih komplikacija. Zanima me da li treba èekati potpuno izljeèenje i do kada je zaraza prenosiva. Pošto se iskljuèivo prenosi poljupcem, možete li mi reæi kada æu se moæi ljubiti a da ne prenesem zarazu, tj. do kada æu još biti "opasan"? Sve su mi vrijednosti u granicama normale, osim naravno jetrenih koje su još povišene, jer još nisam izlijeèen.

Najbolje bi bilo da napravite test- tzv. 'serologiju' da toèno znate koji virus je kod vas izazvao mononukleozu. Najèešæi uzroènik je Epstein-Barr virus, koji nakon preboljele mononukleoze zauvijek ostaje u našem organizmu, ali ako smo imunološki zdravi ne pravi više nikakve tegobe. Teško je precizno reæi kada prestajemo biti zarazni, no smatra se da je vjerojatnost prijenosa 8 tjedana nakon poèetka simptoma vrlo mala.

dr. sc. Adriana Vince, specijalist infektologije i citologije

Ovo je pretpostavljam prilicno sigurna informacija.
Odgovori